RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Καλοκαίρι, ζέστη, παιδί και αμάξι: Πρέπει να προσέχουμε!

Comments are closed.

Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Καλοκαίρι, ζέστη, παιδί και αμάξι: Πρέπει να προσέχουμε!

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

25/07/201817:38

Καλοκαίρι, ζέστη, παιδί και αμάξι: Πρέπει να προσέχουμε!

Καλοκαίρι, ζέστη, παιδί και αμάξι: Πρέπει να προσέχουμε!

Γράφει thessnews

Σύμφωνα με το NoHeatstroke.org, 760 παιδιά έχουν πεθάνει από θερμότητα σε αυτοκίνητα από το 1998 στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής. Σε περισσότερες από τις μισές περιπτώσεις, το παιδί έμεινε στο όχημα κατά λάθος.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα, σχεδόν το 74% των θανάτων αφορούν σε παιδιά ηλικίας 2 ετών και νεότερων. Περισσότερες από τις μισές φορές το παιδί έχει ξεχαστεί στο αμάξι, αλλά και άλλες καταστάσεις είναι συχνές:

54% – το παιδί ξεχάστηκε από τον/την συνοδό

27% – παιδί που παίζει σε μη επιτηρούμενο όχημα

18% – παιδί που σκόπιμα μένει στο όχημα από ενήλικες

1% – άγνωστες περιστάσεις

 

Παρακολούθηση

Ο Jan Null, μετεωρολόγος στο κρατικό πανεπιστήμιο του San Jose, δημιούργησε το NoHeatstroke.org για να παρακολουθήσει τους θανάτους των παιδιών που παραμένουν στα οχήματα. Έχει διαπιστώσει ότι περίπου 37 παιδιά πεθαίνουν κάθε χρόνο σε υπερθερμανθέντα αυτοκίνητα ή περίπου ένα παιδί κάθε 9 ημέρες. Δεκαοκτώ παιδιά έχουν πεθάνει το 2018 μέχρι στιγμής.

Ο Null ασχολήθηκε με την έρευνα το 2001 μετά την επαφή του με έναν εμπειρογνώμονα όταν ένας πατέρας άφησε τον γιο του, ηλικίας 5 μηνών, στο αυτοκίνητο, σε ημέρα που η θερμοκρασία ήταν 30 βαθμοί στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνια. Ο Null άρχισε να παρακολουθεί τις θερμοκρασίες στα οχήματα με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στο πόσο γρήγορα ανεβαίνουν. Επίσης συνεργάστηκε με δύο γιατρούς του πανεπιστημίου του Στάνφορντ για να κάνει έρευνα και συνέγραψε ένα παγκοσμίου φήμης άρθρο σχετικά με το θέμα.

«Οι ελπίδες μου είναι ότι αυτή η έρευνα θα αυξήσει το επίπεδο ενδιαφέροντος και ευαισθητοποίησης σχετικά με αυτό το θλιβερό θέμα και τελικά θα σώσει ορισμένες αθώες ζωές», γράφει στην ιστοσελίδα του.

 

Θερμό το καλοκαίρι

Τα περισσότερα από τα περιστατικά συμβαίνουν κατά τους θερινούς μήνες του Ιουνίου, Ιουλίου και Αυγούστου, αλλά η έρευνα του Null δείχνει ότι μπορεί να συμβεί οποιαδήποτε εποχή του χρόνου.

Οι εσωτερικοί χώροι των αυτοκινήτων μπορούν να ζεσταθούν έως και 51 βαθμούς μέσα στα πρώτα 20 λεπτά της έκθεσης στον ήλιο, ακόμη και αν η εξωτερική θερμοκρασία δεν είναι τόσο ζεστή, λέει το KidsandCars.org. Σε μια ημέρα με 21° C, το εσωτερικό ενός αυτοκινήτου θερμαίνεται έως και 41°C στα πρώτα 30 λεπτά. Το να αφήνουμε λίγο ανοιχτά τα παράθυρα  δεν μειώνει τη μέγιστη θερμοκρασία και δεν θα επιβραδύνει τη θέρμανση.

Οι έρευνες δείχνουν ότι το σώμα ενός παιδιού υπερθερμαίνεται δύο έως τρεις φορές πιο γρήγορα από το σώμα ενός ενήλικα.

«Η θερμοπληξία αρχίζει όταν η θερμοκρασία του σώματος φτάσει τους 40 βαθμούς. Όταν κάποιος εμφανίσει θερμοπληξία, εμφανίζει μυϊκές κράμπες, ναυτία, απώλεια αισθήσεων και αυξημένο καρδιακό ρυθμό», λέει ο Null. Όταν το σώμα φτάσει σε θερμοκρασία 42 βαθμών, τα όργανα αρχίζουν να σταματούν τη λειτουργία τους γρήγορα.

 

Νέα νομοθεσία

Η αυξανόμενη συνειδητοποίηση των θανάτων εκτεθειμένων ατόμων σε αυτοκίνητα και τα υψηλά ποσοστά θνησιμότητας έχουν οδηγήσει σε νέους νόμους σε πολλά κράτη. Το 2017, το Κογκρέσο εισήγαγε νομοσχέδιο για τα περιστατικά αυτά, απαιτώντας σε όλα τα νέα επιβατικά αυτοκίνητα να συμπεριληφθούν συστήματα προειδοποίησης για την ασφάλεια των παιδιών, τα οποία να περιλαμβάνουν ακουστικά και οπτικά σήματα όταν ένας οδηγός απενεργοποιεί το αυτοκίνητο. Το νομοσχέδιο δεν έχει ακόμη γίνει νόμος.

Σύμφωνα με το νομικό και ιστορικό κέντρο ζώων του Πανεπιστημίου του Michigan, 28 κράτη έχουν νόμους που αφορούν τα ζώα που απομένουν σε θερμά οχήματα.

Παρόλο που υπάρχει τεχνολογική βοήθεια στους γονείς για να τους εμποδίσει να αφήσουν ένα παιδί στο αυτοκίνητο, ο Null λέει ότι απευθύνονται μόνο σε γονείς που αφήνουν τυχαία τα παιδιά τους, που αντιπροσωπεύει μόνο το 54% των περιπτώσεων.

 

Συστάσεις

Ο Null λέει ότι η θερμοπληξία στα αυτοκίνητα μπορεί να προληφθεί 100%.

Οι συστάσεις των εμπειρογνωμόνων για την ασφάλεια είναι οι εξής:

–              Μην αφήνετε ποτέ παιδί σε αυτοκίνητο χωρίς επιτήρηση.

–              Βεβαιωθείτε ότι όλοι οι επιβάτες εγκαταλείπουν το όχημα κατά την εκφόρτωση.

–              Πάντα να κλειδώνετε το αυτοκίνητό σας.

–              Κρατήστε ένα λούτρινο ζωάκι στο κάθισμα του αυτοκινήτου. Μετακινήστε το στο κάθισμα του συνοδηγού για να υπενθυμίσετε στον εαυτό σας ότι το παιδί βρίσκεται στο αυτοκίνητο.

–              Τοποθετήστε ένα πορτοφόλι, χαρτοφύλακα ή κινητό τηλέφωνο στο πίσω κάθισμα.

–              Πάρτε τη συνήθεια να κοιτάζετε γύρω και μέσα στο αυτοκίνητό σας.

Από το φύλλο της THESSNEWS #114 (14/07/2018-15/07/2018)

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

7.12.202421:30

  Όταν ζητηθεί το όνομα αυτό, το εργαλείο απαντά με ένα μήνυμα σφάλματος, λέγοντας ότι δεν μπορεί να παρέχει απάντηση και διακόπτει τη συνομιλία, αναγκάζοντας τους χρήστες να ξεκινήσουν νέο νήμα. Όπως αναφέρει το independent.co.uk, αρκετοί χρήστες προσπάθησαν να ξεγελάσουν

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

7.12.202419:30

  Αυτά τα έντομα, γνωστά και ως «σφήκες δολοφόνοι», φτάνουν τα 3,3 εκατοστά και είναι ικανά να εξολοθρεύουν ολόκληρες κυψέλες μέσα σε λίγες ώρες. Σύμφωνα με έρευνα του 2021, οι σφήκες χρησιμοποιούν ομάδες ανίχνευσης για να εντοπίσουν κυψέλες και να

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

6.12.202416:42

Στην εκπομπή «Δύο στις 2» ο Γιάννης Σκόρδας, δημοσιογράφος – αρθρογράφος στην ιστοσελίδα andro.gr O Xρήστος Αστερίου και η Μαρία Ρούσου, δύο έμπειροι μεταφραστές, τα «έβαλαν» με την Τεχνητή Νοημοσύνη για το ποιος μπορεί να μεταφράσει καλύτερα σημαντικά έργα της

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5.12.202416:16

  Στις 16 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή των πρώτων μηνυμάτων για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στο πλαίσιο του προγράμματος “Προλαμβάνω”, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη σε εκδήλωση παρουσίασης του έργου προληπτικής

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5.12.202414:15

  Μια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία αναπτύχθηκε από τη Google, είναι ικανή να κάνει μετεωρολογικές προγνώσεις για περίοδο 15 ημερών με ασύγκριτη ακρίβεια και να σώζει έτσι ζωές. καθώς πολλαπλασιάζονται οι κλιματικές καταστροφές, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, η γιγάντια αμερικανική

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

4.12.202416:47

  Μεγαλείο ψυχής από 58χρόνο που νοσηλευόταν στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου και απεβίωσε λόγω εγκεφαλικής αιμορραγίας. Σήμερα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία λήψης και η δωρεά των οργάνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεφροί του 58χρονου μεταφέρθηκαν

thess

Επικαιρότητα

ΑΘΛΗΤΙΚΑ

8.12.202418:18

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή