γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος
Οι καρδιακές παθήσεις και οι αθηρωματικές πλάκες στις αρτηρίες πηγαίνουν χέρι-χέρι και αυτό είναι γνωστό. Νέα στοιχεία, όμως, υποδηλώνουν ότι τα λιπαρά μόρια μπορεί να προέρχονται όχι μόνο από αυτά που τρώτε, αλλά από τα βακτηρίδια στο στόμα και το έντερό σας, αναφέρουν επιστήμονες του UConn (Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ, Η.Π.Α.) στο τεύχος 16 του περιοδικού Journal of Lipid Research. Η έρευνα αυτή μπορεί να εξηγήσει γιατί ακόμη και μια ουλίτιδα μπορεί να σχετίζεται με καρδιαγγειακό πρόβλημα.
Για πολύ καιρό, οι γιατροί και οι ερευνητές υποθέτουν ότι τα λιπίδια προέρχονταν από την κατανάλωση λιπαρών τροφών πλούσιων σε χοληστερόλη. Αλλά καμία έρευνα δεν έχει καταφέρει να το αποδείξει αυτό. Αντίθετα, μερικοί άνθρωποι που τρώνε μεγάλες ποσότητες από τα τρόφιμα που πιστεύαμε ότι ήταν οι πηγές του κακού λίπους, όπως τα αυγά, το βούτυρο, τα λιπαρά ψάρια και το κρέας, δεν δημιουργούν απαραίτητα καρδιακές παθήσεις.
Οι ερευνητές του UConn πιστεύουν ότι μπορεί να έχουν λύσει μέρος του παζλ. Χρησιμοποιώντας προσεκτική χημική ανάλυση των αθηρωμάτων που συλλέχθηκαν από ασθενείς στο Νοσοκομείο Χάρτφορντ, βρήκαν λιπίδια με χημική υπογραφή που προέρχονται από μια συγκεκριμένη οικογένεια βακτηριδίων.
Τα βακτηρίδια αυτά ονομάζονται Bacteroidetes. Τα μόρια που παράγουν έχουν ασυνήθιστα λιπαρά οξέα με διακλαδισμένες αλυσίδες και περιττό αριθμό ανθράκων (τα θηλαστικά συνήθως δεν παράγουν ούτε διακλαδισμένες αλυσίδες λιπαρών οξέων ούτε λιπαρά οξέα με περιττό αριθμό ανθράκων).
Οι έντονες χημικές διαφορές μεταξύ των λιπιδίων του Bacteroidetes και των φυσικών λιπιδίων του ανθρώπινου σώματος μπορεί να είναι ο λόγος που προκαλούν νόσο. Τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος, που αρχικά κολλούν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και συλλέγουν τα λιπίδια, τα αναγνωρίζουν ως ξένα. Αυτά τα ανοσοκύτταρα αντιδρούν στα λιπίδια και ενεργοποιούν έναν διπλό μηχανισμό : το ανοσοποιητικό σύστημα τα βλέπει ως σήμα βακτηριακής εισβολής και έπειτα τα ένζυμα τα διασπούν και επιδεινώνουν τη φλεγμονή.
Παρά τον όλεθρο που προκαλούν, τα ίδια τα βακτηρίδια δεν εισβάλλουν στα αγγεία. Συνήθως παραμένουν, ευτυχώς, στο στόμα και στο γαστρεντερικό σωλήνα. Εάν οι συνθήκες τα ευνοούν, μπορεί να προκαλέσουν ουλίτιδα, αλλά να μη μολύνουν τα αιμοφόρα αγγεία. Παρόλα αυτά, τα λιπίδια που παράγουν περνούν εύκολα μέσα από τα κυτταρικά τοιχώματα και μέσα στην κυκλοφορία του αίματος.
Αυτή η μελέτη μπορεί να ανοίξει τον δρόμο σε μια διαφορετική τελείως αντιμετώπιση των καρδιαγγειακών νοσημάτων με εντελώς νέα προσέγγιση τόσο στη διατροφή όσο και στη φαρμακευτική αντιμετώπιση.
Από το φύλλο της THESSNEWS #78 (04/11/2017- 05/11/2017)
Comments are closed.