RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Νέες εξελίξεις στις μεθόδους αντιμετώπισης του καταρράκτη (ΦΩΤΟ)

Comments are closed.

Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Νέες εξελίξεις στις μεθόδους αντιμετώπισης του καταρράκτη (ΦΩΤΟ)

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

22/10/201719:30

Νέες εξελίξεις στις μεθόδους αντιμετώπισης του καταρράκτη (ΦΩΤΟ)

Νέες εξελίξεις στις μεθόδους αντιμετώπισης του καταρράκτη (ΦΩΤΟ)

Γράφει thessnews

 

 

 

Καταρράκτης ονομάζεται η θόλωση του κρυσταλλοειδούς φακού του ματιού, συνήθως λόγω ηλικίας. Δεν είναι αρρώστια αλλά φυσιολογική γήρανση.  Βεβαίως υπάρχουν και άλλοι τύποι καταρράκτη όπως μετά από τραύμα, φάρμακα ή και από κληρονομικές παθήσεις. Ωστόσο με διαφορά ο συχνότερος είναι ο ηλικιακός.

Τα τελευταία τριάντα χρόνια, έχουν γίνει «τεκτονικές» αλλαγές στην θεραπευτική αντιμετώπιση του καταρράκτη και πολλές παλιές δοξασίες έχουν αλλάξει εντελώς. Καταρχάς δεν ισχύει η παλιά αντίληψη ότι  ο καταρράκτης πρέπει να «ωριμάσει» για να χειρουργηθεί. Αυτό ίσχυε όταν η επέμβαση γινόταν με αφαίρεση του καταρράκτη μέσα από μεγάλη τομή, η οποία απαιτούσε αναισθησία και αρκετά ράμματα.

Η μέθοδος της που εφαρμόζεται σήμερα είναι «επέμβαση κλειδαρότρυπας». Ο καταρράκτης  «ρευστοποιείται» και αναρροφάται  από το μάτι μέσα από μία τομή μικρότερη των δύο χιλιοστών, η οποία δεν απαιτεί ούτε αναισθησία (παρά μόνα σταγόνες), ούτε ράμματα. Επειδή  όμως ο καταρράκτης ρευστοποιείται δεν πρέπει να είναι σκληρός δηλαδή «ώριμος». Με άλλα λόγια είναι προτιμότερο να αφαιρείται νωρίς παρά αργά γιατί έτσι  γίνεται δυσκολότερη η επέμβαση.

‘Είναι λανθασμένη η αντίληψη ότι  η επέμβαση καταρράκτη είναι μία «εύκολη» επέμβαση. Απλά η εξέλιξη της τεχνολογίας και η καλή εκπαίδευση των οφθαλμιάτρων έχουν αυξήσει την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητά της σε τέτοιο βαθμό που η εμπειρία πραγματικά είναι πολύ θετική και εύκολη για τους ασθενείς.

Μάλιστα, είναι τόσο υψηλή η ασφάλεια και αποτελεσματικότητα της επέμβασης καταρράκτη, που προσφέρεται πλέον και σαν διαθλαστική επέμβαση για τη διόρθωση (της μυωπίας, αστιγματισμού και πρεσβυωπίας) ακόμα και σε άτομα που δεν έχουν καταρράκτη και απλά θέλουν να απαλλαγούν από τα γυαλιά τους. Συνήθως τα άτομα αυτά βρίσκονται σε πρεσβυωπική  ηλικία, δηλαδή είναι άνω των πενήντα ετών. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τους υπερμέτρωπες.

Σε αυτό συμβάλλουν δύο πράγματα. Πρώτον η μεγάλη εξέλιξη του τεχνολογικού εξοπλισμού και ιδιαίτερα η χρήση του (femto-second laser) στην επέμβαση, καθώς και η μεγάλη βελτίωση της τεχνολογίας των ενδοφακών, ιδιαίτερα η χρήση των πολυεστιακών ενδοφακών.

Πιο αναλυτικά, το «femto-second laser» είναι μια τεχνολογία δανεισμένη από τα laser της διαθλαστικής χειρουργικής, η οποία έδωσε στον καταρράκτη την ακρίβεια και την τελειότητα που χρειαζόταν για να μετατραπεί σε μία επέμβαση ακριβείας όπως είναι μία διαθλαστική  επέμβαση laser μυωπίας.

Έτσι προσφέρει  εξαιρετικά βελτιωμένα ποσοστά ακρίβειας και αποτελεσματικότητας. Επίσης, όπως είπαμε έχουμε και τη βελτίωση της τεχνολογίας των πολυεστιακών ενδοφακών. Η χρήση πλέον τριπλοεστιακών ενδοφακών (όπως και ενδοφακών αυξημένου βάθους πεδίου) μπορούν να αντικαταστήσουν επάξια τον φυσικό φακό του ματιού και να δώσουν πολύ καλή όραση χωρίς οπτικές ατέλειες σε ανθρώπους που θέλουν να απολαμβάνουν μακρινή, κοντινή και ενδιάμεση όραση μετά την ηλικία των 50 ετών.

Σήμερα οι άνθρωποι άνω των 50 ετών είναι και αισθάνονται νέοι, θέλουν να συνεχίσουν να απολαμβάνουν τη ζωή, τα χόμπι τους και τις ασχολίες τους χωρίς την δέσμευση και την εξάρτηση από φακούς επαφής και διορθωτικά γυαλιά.

Η τεχνολογία με ασφάλεια και με αποτελεσματικότητα μπορεί να το προσφέρει αυτό το δώρο της όρασης σε όλους τους ανθρώπους.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

2.3.202514:33

  Άρχισε η αποστολή μηνυμάτων για δωρεάν προληπτικές εξετάσεις που αφορούν καρδιαγγειακά νοσήματα.   Ήρθε και σε μένα το μήνυμα από το Υπουργείο Υγείας, για τις προληπτικές εξετάσεις, για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μην αμελήσετε το μνμ αυτό. Δικαιούχοι είναι 5.200.000

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

1.3.202516:15

Για τα ποσοστά παχυσαρκίας μίλησε η καθηγήτρια Επιδημιολογίας στο ΕΚΠΑ κα Θεοδώρα Ψαλτοπούλου. Η καθηγήτρια αναφέρθηκε στα ποσοστά παχυσαρκίας στην Ελλάδα, που όπως έγινε γνωστό 7 στους 10 Έλληνες, πάνω από 6 στους 10 Έλληνες πάσχουν από παχυσαρκία: «Την Τρίτη

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

1.3.202512:30

              Το Κβαντικό Χρηματοπιστωτικό Σύστημα, το Quantum Financial System, είναι ένα νέο χρηματοπιστωτικό σύστημα που ορισμένοι πιστεύουν ότι θα μπορούσε να ανταγωνιστεί στο μέλλον το σύστημα SWIFT και να εξαλείψει τη διαφθορά, την τοκογλυφία

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

28.2.202518:17

  Προβλήματα αντιμετωπίζουν αυτή την ώρα όσοι προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την εφαρμογή Messenger της Meta (Facebook). Σύμφωνα με τις αναφορές των χρηστών το πρόβλημα εντοπίζεται στην περιοχή της Αθήνας.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

24.2.202518:17

  Ένας διαστημικός ανιχνευτής που αναμένεται να εκτοξευθεί αυτή την εβδομάδα πρόκειται να χαρτογραφήσει το νερό που υπάρχει στη Σελήνη. Η διετής αποστολή του σκάφους Lunar Trailblazer, που κατασκευάστηκε από ερευνητές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ξεκινήσει την

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

23.2.202513:00

  Στην Τρίτη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για την Επεξεργασία του Ανθρώπινου Γονιδιώματος, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023 στο Ινστιτούτο Francis Crick του Λονδίνου, ο Ιάπωνας ερευνητής Katsuhiko Hayashi προκάλεσε αίσθηση όταν παρουσίασε την επιτυχία του να αναπαράγει ποντίκια με

Rthess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή