Η Βιταμίνη D στην διατροφή μας
Είναι ένα σύμπλεγμα λιποδιαλυτών προορμονών, με τις πιο βασικές μορφές να είναι αυτή της βιταμίνης D2 (εργοκαλσιφερόλη) και της βιταμίνης D3 (χοληκαλσιφερόλη). Η βιταμίνη D παράγεται με φυσικό τρόπο από τον οργανισμό μας όταν η ηλιακή ακτινοβολία έρχεται σε επαφή με το δέρμα μας.
Σε τι ωφελεί αυτή η θαυματουργή βιταμίνη
- βοηθά στη ρύθμιση τηςαπορρόφησης του ασβεστίου και το φωσφόρου (οστά και δόντια)
- διευκολύνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού
- βοηθά στη μείωση του κινδύνου σκλήρυνσης κατά πλάκας
- βοηθά στην αντιμετώπιση από καρδιοπάθειας
- βοηθά στην αντιμετώπιση της κατάθλιψης
- είναι ασπίδα κατά του διαβήτη
- είναι ασπίδα κατά της άνοιας
Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η παχυσαρκία συχνά συνοδεύεται από χαμηλά επίπεδα βιταμίνης D.
Τα τρόφιμα με την υψηλότερη περιεκτικότητα είναι:
- Σολομός
- Τόνος σε κονσέρβα
- Σαρδέλες
- Κρόκοι αυγών
- Συκώτι
- Μανιτάρια
Αχλάτη Ιωάννα
Διατροφολόγος – Διαιτολόγος
ΕΟΝΙΑ
Comments are closed.