γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος
Το πώς μαγειρεύτηκαν οι πατάτες σας είναι το κλειδί για την υγεία σας. Οι άνθρωποι που τρώνε τηγανητές πατάτες δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα διπλασιάζουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου σε σύγκριση με εκείνους που τις αποφεύγουν, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που δημοσιεύτηκε στο American Journal of Clinical Nutrition.
Η κατανάλωση πατάτας που δεν έχει τηγανιστεί δεν συνδέεται με παρόμοιο κίνδυνο πρόωρης θνησιμότητας, σημειώνουν οι ερευνητές.
«Η κατανάλωση πατάτας αυξάνεται παγκοσμίως», προειδοποίησε ο Δρ Nicola Veronese, κύριος συγγραφέας της μελέτης από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας στην Padova της Ιταλίας.
Το 2014 οι Αμερικανοί κατανάλωναν 60 κιλά πατάτας ανά άτομο, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Πατάτας. Από το σύνολο αυτό, 15 κιλά ήταν φρέσκες πατάτες, οι υπόλοιπες ήταν επεξεργασμένες, με την πλειοψηφία τους να είναι προτηγανισμένες.
Ο Veronese και οι συνεργάτες του παρακολούθησαν 4.440 άτομα ηλικίας 45 έως 79 ετών σε διάστημα οκτώ ετών. Οι ερευνητές χώρισαν τους συμμετέχοντες στη μελέτη σε υποομάδες με βάση το πόσο συχνά έτρωγαν πατάτες κάθε εβδομάδα. Κατά τη διάρκεια των οκτώ ετών, συνολικά 236 από τους συμμετέχοντες πέθαναν. Αναλύοντας τα δεδομένα για κάθε ομάδα, ο Veronese και η ομάδα του διαπίστωσαν ότι όσοι κατανάλωναν τηγανητές πατάτες δύο έως τρεις φορές την εβδομάδα διπλασίασαν την πιθανότητα να πεθάνουν νωρίς, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν πατάτες τηγανητές.
Η ηλικία ή το φύλο των συμμετεχόντων δεν επηρέασε το αποτέλεσμα, αλλά τα δεδομένα έδειξαν ότι οι άνδρες ήταν πιο πιθανό από τις γυναίκες και οι νεότεροι συμμετέχοντες είχαν περισσότερες πιθανότητες από τους παλαιότερους συμμετέχοντες να απολαύσουν τα τηγανητά τρόφιμα.
Η μελέτη είναι παρατηρητική, που σημαίνει ότι οι ερευνητές απλά παρακολούθησαν τη συμπεριφορά μιας ομάδας ανθρώπων και βρήκαν μια συσχέτιση μεταξύ μιας συμπεριφοράς – τρώγοντας τηγανητές πατάτες – και άλλου παράγοντα – πρώιμο θάνατο. Επειδή πρόκειται για μια μελέτη παρατήρησης, ο Veronese και οι συν-συγγραφείς του σημειώνουν ότι δεν μπορεί να ειπωθεί ότι η κατανάλωση τηγανητών πατατών προκαλεί άμεσα πρόωρη θνησιμότητα – θα απαιτούσε περισσότερη έρευνα για να καταλήξουμε σε ένα τόσο σταθερό συμπέρασμα.
“Ακόμη και αν πρόκειται για μελέτη παρατήρησης, πιστεύουμε ότι το μαγειρικό λάδι, πλούσιο σε trans-λιπαρά, είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην εξήγηση της θνησιμότητας σε εκείνους που τρώνε περισσότερες πατάτες”, δήλωσε ο Veronese. Το τρανς λίπος έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την «κακή» ή την LDL χοληστερόλη στο αίμα, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε καρδιαγγειακές παθήσεις.
Ωστόσο, πρόσθεσε επίσης ότι “άλλοι σημαντικοί παράγοντες”, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας, του καθιστικού τρόπου ζωής και της χρήσης μεγάλων ποσοτήτων αλατιού, θα μπορούσαν επίσης να διαδραματίσουν κάποιον ρόλο στον πρόωρο θάνατο όσων καταναλώνουν δύο ή περισσότερες μερίδες πατάτας κάθε εβδομάδα.
Μια μεσαίου μεγέθους πατάτα έχει 110 θερμίδες, δεν έχει λίπος, δεν έχει νάτριο, δεν έχει χοληστερόλη και παρέχει σχεδόν το ένα τρίτο της καθημερινής ανάγκης βιταμίνης C, με περισσότερο κάλιο από μια μπανάνα.
“Ο δυνητικός κίνδυνος όταν τρώτε τηγανητά αμυλούχα τρόφιμα, όπως οι πατάτες τηγανητές, είναι η ακρυλαμίδη” δήλωσε η Stephanie Schiff, διαιτολόγος στο νοσοκομείο Huntington της Northwell Health στο Huntington της Νέας Υόρκης.
Η ακρυλαμίδη είναι μια «χημική ουσία που παράγεται όταν τα αμυλώδη τρόφιμα όπως οι πατάτες τηγανίζονται ή ψήνονται σε υψηλή θερμοκρασία», εξήγησε η Δρ. Schiff. Το καφέ χρώμα είναι στην πραγματικότητα μια αντίδραση που παράγει αυτό το χημικό που φαίνεται να προκαλεί καρκίνο στα εργαστηριακά ζώα και θεωρείται τοξικό για τον άνθρωπο. Η Schiff είπε επίσης ότι οι πατάτες δεν πρέπει να αποθηκεύονται στο ψυγείο, γιατί αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει στην παραγωγή περισσότερου ακρυλαμιδίου όταν οι πατάτες αργότερα μαγειρεύονται.
Αυξήστε την πρόσληψη φρέσκων φρούτων και λαχανικών για μια πιο υγιεινή διατροφή και αλλάξτε τον τρόπο μαγειρέματος για να μειώσετε τις αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία σας!
Από το φύλλο της THESSNEWS #60 (01/07/2017-02/07/2017)
Comments are closed.