γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος
Ένα παράσιτο που μολύνει περίπου το 30 με 50 τοις εκατό του παγκόσμιου ανθρώπινου πληθυσμού μπορεί να ωθήσει τους ανθρώπους να ξεκινήσουν επιχειρήσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η σχέση με την επιχειρηματικότητα μπορεί να είναι παρενέργεια του πραγματικού στόχου του παρασίτου: να κάνει τον οικοδεσπότη του, συνήθως ποντίκι ή αρουραίο, παράτολμο, ώστε να φαγωθεί από μια γάτα.
Παράσιτο που επηρεάζει το μυαλό
Το Toxoplasma gondii είναι ένα πρωτοζωϊκό παράσιτο που μπορεί να ζει σε πολλά είδη ζώων, αν και μπορεί να αναπαραχθεί μόνο σεξουαλικά στο έντερο μίας οικιακής ή άγριας γάτας. Στο τυπικό σενάριο, οι γάτες εκκρίνουν μια ωοειδή μορφή του παρασίτου στα κόπρανά τους και οι ποντικοί ή οι αρουραίοι μολύνονται από την επαφή με μολυσμένο χώμα. Τα παράσιτα στη συνέχεια αναπαράγονται ασεξουαλικά στο σώμα του τρωκτικού, τελικά εισέρχονται σε ένα αδρανές στάδιο κύκλου ζωής στο οποίο είναι γνωστά ως βραδυζοίτες – αδρανή κύτταρα ενθυλακωμένα σε κύστες στον εγκέφαλο και σε άλλους ιστούς.
Οι κύστες χειρίζονται τη συμπεριφορά των τρωκτικών για τους δικούς τους σκοπούς. Ενώ τα κανονικά τρωκτικά αποφεύγουν τις γάτες, τα μολυσμένα ποντίκια και οι αρουραίοι χάνουν τον φόβο τους από τους θηρευτές, ενώ μερικοί πραγματικά έλκονται από οσμές αιλουροειδών.
Οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν είτε μέσω επαφής με περιττώματα γάτας είτε με την κατανάλωση υπο-μαγειρεμένου, μολυσμένου κρέατος. Η ασθένεια είναι επικίνδυνη για τα άτομα με AIDS και εάν γυναίκες μολυνθούν ενόσω είναι έγκυες, μπορεί να αντιμετωπίσουν προβλήματα με το έμβρυό τους. Στις περισσότερες περιπτώσεις, το μόνο προφανές είναι μια σύντομη περίοδος ασθένειας που μοιάζει με γρίπη. Οι άνθρωποι υποθέτουν ότι θεραπεύθηκαν, χωρίς να γνωρίζουν ότι παράσιτα εξακολουθούν να κρύβονται στο σώμα τους.
Χειραγώγηση συμπεριφοράς
Δεδομένου ότι οι άνθρωποι είναι αδιέξοδο για τα παράσιτα ως φορείς (εκτός από πιθανώς σε σπάνιες περιπτώσεις που αφορούν ανθρώπους που τρώγονται από λιοντάρια), τα παράσιτα πιθανότατα δεν έχουν εξελιχθεί για να χειραγωγήσουν την ανθρώπινη συμπεριφορά συγκεκριμένα. Ωστόσο, οι ανθρώπινοι εγκέφαλοι έχουν πολλές ομοιότητες με τους εγκεφάλους των ποντικιών, οπότε οι ίδιοι μηχανισμοί που εξελίχθηκαν για να οδηγήσουν τα ποντίκια στο στόμα της γάτας μπορεί επίσης να έχουν κάποια τυχαία επίδραση στον άνθρωπο.
Πράγματι, υπάρχουν ενδείξεις ότι οι «λανθάνουσες» λοιμώξεις μπορεί να επηρεάσουν το μυαλό των ανθρώπων. Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι οι μολυσμένοι άνθρωποι είναι πιο πιθανό να προξενήσουν τροχαία ατυχήματα, να αναπτύξουν σχιζοφρένεια, να κάνουν κατάχρηση αλκοόλ, να αυτοκτονήσουν και να πάρουν διάφορα είδη επικίνδυνων αποφάσεων. Η μόλυνση έχει επίσης συνδεθεί με ορισμένα χαρακτηριστικά γνωρίσματα της προσωπικότητας, συμπεριλαμβανομένης της επιθετικότητας στις γυναίκες και της παραβίασης των κανόνων στους άνδρες.
Ακόμη και αν οι μολυσμένοι άνθρωποι πραγματικά διαφέρουν από τους μη μολυσμένους ανθρώπους, οι υπάρχουσες μελέτες δεν μπορούν να αποδείξουν ότι αυτές οι διαφορές προκαλούνται από το Toxoplasma. Είναι πιθανό ότι τόσο οι ίδιες οι μολύνσεις όσο και οι συμπεριφορές που μετρούνται στις μελέτες οδηγούνται από κάποιον τρίτο παράγοντα, όπως τα προϋπάρχοντα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας που καθιστούν τους ανθρώπους πιο πιθανό να συναντήσουν περιττώματα γάτας.
Ωστόσο, τα ελεγχόμενα πειράματα σε ποντίκια δείχνουν σαφώς ότι το Toxoplasma αλλάζει τη συμπεριφορά των τρωκτικών μεταβάλλοντας τους χημικούς αγγελιοφόρους και την έκφραση DNA στους εγκεφάλους τους. Τα στοιχεία για τα τρωκτικά ενισχύουν την ιδέα ότι το παράσιτο μπορεί να αλλάξει και την ανθρώπινη συμπεριφορά.
Νέα μελέτη
Στη νέα μελέτη, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι εάν το Toxoplasma κάνει τους ανθρώπους πιο επιρρεπείς σε κίνδυνο, αυτές οι τάσεις μπορεί να επεκταθούν και στις αποφάσεις για το αν θα ξεκινήσει μια επιχείρηση. Οι νέες επιχειρήσεις απαιτούν τεράστιες επενδύσεις χρόνου και χρήματος και οι περισσότεροι αποτυγχάνουν χωρίς ποτέ να πληρώσουν.
«Πολλοί άνθρωποι έχουν επιχειρηματικές ιδέες αλλά δεν ακολουθούν την πραγματική έναρξη μιας επιχείρησης εξαιτίας του φόβου της αποτυχίας», δήλωσε η Stefanie Johnson, ψυχολόγος και επαγγελματίας καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο Boulder και πρώτη συγγραφέας της μελέτης. «Αυτό που πραγματικά αναμένω ότι συμβαίνει είναι ότι το Τοξόπλασμα απλά μειώνει αυτόν τον φυσικό φόβο»
Για να δοκιμάσει αυτή την ιδέα, η ερευνητική ομάδα έλαβε πρώτα δείγμα σάλιου από περίπου 1.500 φοιτητές και το έλεγξε για αντισώματα έναντι στο Toxoplasma. Σε σύγκριση με τους μη μολυσμένους μαθητές, οι μολυσμένοι μαθητές είχαν περίπου 1,4 φορές μεγαλύτερη πιθανότητα να ασχοληθούν με τις επιχειρήσεις. Οι επιχειρήσεις με μολυσμένους μάνατζερ ήταν επίσης 1,7 φορές πιο πιθανό να δίνουν έμφαση στη διαχείριση και την επιχειρηματικότητα και όχι σε ασφαλέστερα πεδία όπως η λογιστική, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Στη συνέχεια, οι ερευνητές εξέτασαν το σάλιο από 197 άτομα που παρακολουθούν επιχειρηματικά γεγονότα, συναντήσεις και πανεπιστημιακές διαλέξεις. Όλοι αυτοί οι άνθρωποι είχαν δείξει ενδιαφέρον για την επιχειρηματικότητα απλώς προβάλλοντας τα γεγονότα, αλλά οι μολυσμένοι είχαν 1,8 φορές περισσότερες πιθανότητες να έχουν πάρει πραγματικά την απόφαση και να ξεκινήσουν τη δική τους εταιρεία.
Τέλος, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν προηγουμένως συλλεγμένα δεδομένα για να συγκρίνουν τη μόλυνση από Toxoplasma και την επιχειρηματικότητα σε 42 διαφορετικές χώρες. Τα ποσοστά μόλυνσης ποικίλλουν ευρέως σε ολόκληρο τον κόσμο, από περίπου 9% στη Νορβηγία έως περίπου 60% στη Βραζιλία. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σε χώρες με υψηλά ποσοστά λοίμωξης οι άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ότι έκαναν δική τους επιχείρηση ή σχεδίαζαν να ξεκινήσουν μία, και ήταν λιγότερο πιθανό να αναφέρουν ότι το απέφευγαν από φόβο αποτυχίας ».
Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Proceedings of the Royal Society Β.
Από το φύλλο της THESSNEWS #118 (11/08/2018-12/08/2018)
Από το φύλλο της THESSNEWS #116 (28/07/2018-29/07/2018)
Comments are closed.