Νέο διεθνές τεστ ολιστικής αξιολόγησης της οπτικής λειτουργίας.
Με την παρουσίαση ενός πρωτοποριακού τεστ συνολικής αξιολόγησης κι εκτίμησης της οπτικής λειτουργίας, προσεγγίζοντας τη διαγνωστική των οπτικών διαταραχών με μια τελείως διαφορετική επιστημονική ματιά, την επίδειξη του νέου επαναστατικού βοηθήματος χαμηλής όρασης eSight και την αναπαράσταση ενός βιωματικού εργαστηρίου με προσομοίωση όρασης ασθενειών σε συνδυασμό με εξειδικευμένη παρέμβαση κ.ά., θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 09 Ιουνίου 2018 στις 10:00π.μ., η επιστημονική εκδήλωση με θέμα “O ρόλος της όρασης στην ανάπτυξη των παιδιών. Ολιστική παρέμβαση σε παιδιά με οπτική αναπηρία. Σχεδιάζουμε το μέλλον”, στις κεντρικές εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, Βασ. Όλγας 196 & Πλούτωνος 27 γωνία, στη Θεσσαλονίκη.
«Με την σημαντική και πολύ ενδιαφέρουσα θεματολογία της επιστημονικής αυτής εκδήλωσης, η οποία πραγματοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος συνεχιζόμενης εκπαίδευσης του Ινστιτούτου Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica, επιθυμούμε να φέρουμε στο επίκεντρο του επιστημονικού & οφθαλμολογικού ενδιαφέροντος όλες εκείνες τις νέες διαγνωστικές και θεραπευτικές προσεγγίσεις ή δυνατότητες που διαθέτουμε στον τομέα της υποστήριξης παιδιών ή ενηλίκων με οπτική αναπηρία. Ο τομέας χαμηλής όρασης του Ινστιτούτου Ophthalmica είναι στην πραγματικότητα ο μοναδικός στα Βαλκάνια που είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ολιστικά τα προβλήματα που σχετίζονται με την χαμηλή όραση. Η επιστημονική μας ομάδα αποτελεί σημείο αναφοράς για τη διαχείριση τέτοιου τύπου περιστατικών», δήλωσε ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ophthalmica, κ. Μαρκούσης Περικλής MSc.
«Η 20ετής επιστημονική μου συναναστροφή με παιδιά κι ενήλικες με σοβαρά διαταραγμένη οπτική λειτουργία, με ποικίλες αιτιολογίες, μου δίδαξε 3 βασικά πράγματα: 1. ότι η οπτική λειτουργία δεν είναι ταυτόσημη της οπτικής οξύτητας, 2. ότι η οπτική λειτουργία επηρεάζει πολλούς άλλους μηχανισμούς και οπτικά καθοδηγούμενες δεξιότητες, 3. ότι η οπτική λειτουργία είναι πολύ συχνά επηρεασμένη σε περιπτώσεις νευρολογικών, νευροαναπτυξιακών, συστηματικών και άλλων παθήσεων. Το “NiKo Eye Test”, αποτελεί μια διεθνή καινοτομία, σε ότι αφορά τη διάγνωση διαταραχών της οπτικής λειτουργίας. Το τεστ αυτό, που αποτελείται από 7 απλά βήματα, ακολουθεί τη πορεία του φωτός και την τελική του μετατροπή σε εικόνα και πληροφορία. Ελέγχει συνολικά (ολιστικά) την οπτική λειτουργία, κατατάσσει τις οπτικές παθήσεις ανάλογα με την οπτική δυσλειτουργία που προκαλούν και τις συνδέει με τη διαταραγμένη οπτική συμπεριφορά του ασθενή» δήλωσε ο οφθαλμίατρος χειρουργός κ. Νίκος Κοζέη MD, PhD, PostDoc, FEBO, FICO, MRCOphth, ειδικός στην Παιδοφθαλμολογία & Στραβισμό, ειδικευμένος & εξειδικευμένος στη Μεγάλη Βρετανία, τονίζοντας ότι το τεστ, του οποίου έχει ελεγχθεί η αξιοπιστία και η εγκυρότητά, μπορεί να εφαρμοστεί σε κάθε ηλικία.
«Η εφαρμογή του δεν απαιτεί ιδιαίτερους εξεταστικούς χώρους, χρησιμοποιεί απλά, χαμηλού κόστους και εύκολα μεταφερόμενα σταθμισμένα εργαλεία. Είναι εφικτή η εφαρμογή του και σε Χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου, ενώ τα αποτελέσματά του, μπορούν να αποτελέσουν το βασικό υλικό για το σχεδιασμό εξατομικευμένων προγραμμάτων θεραπείας και αποκατάστασης» κατέληξε ο κ. Κοζέης.
Επιστημονικό πρόγραμμα:
10:00 – 10:30: Καλωσόρισμα & καφές
10:30 – 10:50: Οπτικές διαταραχές σε παιδιά με εγκεφαλική παράλυση
Κοζέης Νικόλαος MD, PhD, PostDoc, FEBO, FICO, MRCOphth – Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Εξειδικευμένος στη Μεγάλη Βρετανία
10:50 – 11:10: Νέο τεστ αξιολόγησης της οπτικής αναπηρίας
Κοζέης Νικόλαος MD, PhD, PostDoc, FEBO, FICO, MRCOphth – Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Εξειδικευμένος στη Μεγάλη Βρετανία
11:10 – 11:30: Ηλεκτροφυσιολογία της όρασης στην καθημερινή κλινική πράξη
Κουκουλά Σταυρένια MD – Χειρουργός Οφθαλμίατρος, Εξειδικευθείσα στο Moorfields Eye Hospital
11:30 – 12:00: Παρουσίαση και επίδειξη του νέου επαναστατικού βοηθήματος χαμηλής όρασης eSight
Ζυγοτέγου Μαριαλένα – Οπτομέτρης
12:00 – 12:30: Διάλειμμα & καφές
12:30 – 13:30: Αξιολόγηση, εκπαίδευση & παρεμβάσεις σε βρέφη, νήπια & παιδιά με οπτική αναπηρία. Ο ρόλος του εκπαιδευτή κινητικότητας – προσανατολισμού
Καλλέ Λίνα M.Ed – Εκπαιδεύτρια κινητικότητας – προσανατολισμού & δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης
13:30 – 14:30: Βιωματικό εργαστήριο με προσομοίωση όρασης ασθενειών & εξειδικευμένη παρέμβαση
Καλλέ Λίνα M.Ed – Εκπαιδεύτρια κινητικότητας – προσανατολισμού & δεξιοτήτων καθημερινής διαβίωσης ατόμων με μερική ή ολική απώλεια όρασης
Ζάλιος Βαγγέλης – Ψυχίατρος/ Ψυχοθεραπευτής
14:30: Λήξη εκδήλωσης
Για περισσότερες πληροφορίες ή ερωτήσεις επικοινωνήστε με το Ινστιτούτο Οφθαλμολογίας & Μικροχειρουργικής Ophthalmica στα τηλ 2310 263063, 2310 413131 και στο e-mail: info@ophthalmica.gr.
Comments are closed.