γράφει ο Παρασκευάς Κακάς Μ.D. Πλαστικός Χειρούργος
Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού και οι πιθανότητες για ερωτικές περιπέτειες πολλαπλασιάζονται. Τι πρέπει να προσέξουμε για να είμαστε ασφαλείς από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα;
Ως σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ορίζονται αυτά που μεταδίδονται κυρίως με τη σεξουαλική επαφή. Όσο περισσότερους ερωτικούς συντρόφους έχουμε, τόσο μεγαλύτερος είναι ο κίνδυνος έκθεσης σε σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Επίσης, μεγάλη σημασία έχει τι τύπο σεξουαλικής δραστηριότητας έχουμε.
Με βάση τον κίνδυνο μόλυνσης, οι σεξουαλικές πράξεις έχουν ταξινομηθεί:
Ακίνδυνες: Μασάζ, αυνανισμός.
Χαμηλού κινδύνου: Χάδια στα γεννητικά όργανα και τα υγρά φιλιά, καθώς και στοματικό σεξ με προφυλακτικό.
Μέσου κινδύνου: Κολπικό ή/και πρωκτικό σεξ με προφυλακτικό, καθώς και στοματικό σεξ χωρίς προφυλακτικό.
Υψηλού κινδύνου: Κολπικό ή/και πρωκτικό σεξ ΧΩΡΙΣ προφυλακτικό.
Σήμερα, πολλά από τα νοσήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να θεραπευτούν. Η έγκαιρη διάγνωση, βέβαια, και θεραπεία είναι απαραίτητη, για να αποφευχθούν επιπλοκές και μόνιμες βλάβες. Δυστυχώς, τα συμπτώματα και τα σημάδια πολλές φορές δεν φαίνονται, ιδιαίτερα στις γυναίκες, μέχρι να εμφανιστούν επιπλοκές. Γι’ αυτό, όταν ένας από τους δύο συντρόφους προσβληθεί, θα πρέπει αμέσως να ενημερώνεται και ο άλλος και να επισκέπτεται τον ειδικό δερματολόγο γιατρό.
Τα πιο κοινά σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα είναι:
Ηπατίτιδα Β και C, Έρπης γεννητικών οργάνων, Νόσος των ανθρώπινων κονδυλωμάτων (HPV), Γονόρροια–Βλεννόρροια, Χλαμύδια, Μυκόπλασμα , Σύφιλη, Βακτηριδιακή κολπίτιδα, Μονιλίαση–Μύκητες, Τριχομονάδες–Τριχομονίαση, Φθειρίαση–Ψείρες του εφηβαίου και Σύνδρομο ανοσοποιητικής ανεπάρκειας (AIDS).
Συμπτώματα που πρέπει να μας ανησυχήσουν είναι: Ογκίδια ή πληγές κοντά στον πρωκτό, το στόμα, το πέος ή τον κόλπο, οίδημα ή ερυθρότητα κοντά στο πέος ή τον κόλπο, εξάνθημα, πόνος κατά την ούρηση, απώλεια βάρους, υδαρά κόπρανα, νυχτερινοί ιδρώτες/ρίγη, πυρετός, ίκτερος, εκκρίσεις από το πέος ή τον κόλπο, αιμορραγία από τον κόλπο που δεν αποδίδεται στον εμμηνορροϊκό κύκλο, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή, φαγούρα στην περιοχή του εφηβαίου.
Για αρκετές από αυτές τις ασθένειες υπάρχει η δυνατότητα θεραπείας, αλλά η προφύλαξη και οι κανόνες υγιεινής αποτελούν την καλύτερη οδό. Μαθαίνουμε πώς να χρησιμοποιούμε τα προφυλακτικά σωστά. Χρησιμοποιούμε προφυλακτικά λάτεξ με μεγάλη προσοχή, αφού και τα προφυλακτικά δεν παρέχουν σίγουρη προστασία. Εάν χρησιμοποιούμε λιπαντικό, βεβαιωνόμαστε ότι είναι με βάση το νερό. Αποφεύγουμε την ανταλλαγή πετσέτας ή εσωρούχων. Πλενόμαστε με νερό πριν και μετά τη συνουσία. Ενημερωνόμαστε από τον γιατρό για το εμβόλιο κατά της ηπατίτιδας Β (τρεις δόσεις). Αποφεύγουμε το υπερβολικό αλκοόλ πριν από το σεξ ή το σεξ με άτομα υπό την επήρεια αλκοόλ ή εξαρτησιογόνων ουσιών. Τα άτομα αυτά συχνά αποτυγχάνουν να έχουν ασφαλείς σεξουαλικές επαφές. Εξεταζόμαστε για τον HIV, εάν πιστεύουμε ότι έχουμε εκτεθεί. Μην ξεχνάμε ότι μία αρνητική εργαστηριακή απάντηση για ορισμένα νοσήματα (π.χ. τον ιό του AIDS) μπορεί να δείξει θετικό αποτέλεσμα πολύ αργότερα. Απευθυνόμαστε σε ειδικό γιατρό αμέσως, αν νομίζουμε ότι έχουμε εκτεθεί!
Η πρόληψη προστατεύει όχι μόνο εμάς, αλλά και τους αγαπημένους γύρω μας!
Από το φύλλο της THESSNEWS #64 (29/07/2017-30/07/2017)
Comments are closed.