Ο σταφυλόκοκκος αποτελεί μία αρκετά συχνή δερματική λοίμωξη που εμφανίζεται στα μικρά παιδιά, η οποία προκαλεί ανησυχία στους γονείς.
Σύμφωνα με το mothersblog.gr η εμφάνισή της είναι συχνή κυρίως την άνοιξη και προς το τέλος του καλοκαιριού και τις περισσότερες φορές εκδηλώνεται αρκετά ήπια. Παρόλο αυτά, οι γονείς θα πρέπει να είναι προσεκτικοί και να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του παιδιάτρου, καθώς μπορεί να λάβει σοβαρότερες διαστάσεις.
Τι είναι ο σταφυλόκοκκός;
Συχνές δερματικές ποικίλες λοιμώξεις, που μπορούν να εμφανιστούν ακόμη και σε περιπτώσεις οφθαλμικών μολύνσεων, πνευμονίας ή και σηψαιμίας. Πρόκειται για ένα συχνό φαινόμενο, με τα διάφορα στελέχη του βακτηρίου να εμφανίζονται ακόμη και σε νεογέννητα.
Πού οφείλεται ο σταφυλόκοκκος;
Πρόκειται για ένα θετικό κατά Gram βακτήριο (Staphylococcus aureus). Η εμφάνιση του προκύπτει έπειτα από δράση μεμονωμένων ή και σε συνδυασμό μηχανισμών του βακτηρίου, οδηγώντας σε σοβαρές λοιμώξεις. Το βακτήριο παράγει τοξίνες οι οποίες δρουν ενάντια στα ερυθρά κύτταρα, οδηγούν σε νέκρωση των ιστών του δέρματος, ενώ ενεργοποιούν και την αντιφλεγμονώδη απόκριση του οργανισμού.
Πώς μεταδίδεται ο σταφυλόκοκκος στα παιδιά;
Τα παιδιά μπορούν να μεταφέρουν το βακτήριο μέσω βρώμικων χεριών, από μία περιοχή του σώματος σε μία άλλη. Για το λόγο αυτό είναι εξαιρετικά κρίσιμο να φροντίζουν οι γονείς για τη σωστή υγιεινή των παιδιών, ιδιαίτερα τις καλοκαιρινές ημέρες που τα παιδιά παίζουν εκτός σπιτιού.
Πώς εκδηλώνεται o σταφυλόκοκκός στα παιδιά;
Η πιο συχνή μορφή εκδήλωσής του είναι οι δερματικές λοιμώξεις και οι λοιμώξεις μαλακών μορίων. Στην περιοχή της λοίμωξης μπορεί να εμφανιστεί ερύθημα, απόστημα και αυξημένη θερμοκρασία. Η εμφάνιση ατοπικής δερματίτιδας είναι ένας παράγοντας κινδύνου, καθώς μπορεί να οδηγήσει στην εκδήλωση δευτερογενών δερματικών μολύνσεων. Στις πιο σοβαρές εκδηλώσεις του μπορεί να εμφανιστούν ενδοκαρδίτιδα, πνευμονία ακόμη και σύνδρομο τοξικού σοκ.
Πώς αντιμετωπίζεται ο σταφυλόκοκκός στα παιδιά;
Η πλειοψηφία των μολύνσεων είναι σχετικά ακίνδυνες και μπορούν να θεραπευτούν ακόμη και χωρίς τη χρήση αντιβιοτικών. Έπειτα από ένα πλήρη εργαστηριακό έλεγχο, ο παιδίατρος μπορεί να συστήσει την απαιτούμενη αντιμικροβιακή θεραπεία. Ταυτόχρονα, είναι ενδεδειγμένο το καλό και τακτικό πλύσιμο των χεριών με αντιβακτηριακό σαπούνι και η συχνή αλλαγή πετσέτας.
Comments are closed.