Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

27/04/202414:35

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Τι όμως είναι η ΤΝ; Πόσα είδη υπάρχουν; Μήπως την χρησιμοποιούμε ήδη και δεν το ξέρουμε;

Τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της Τεχνητής Νοημοσύνης

Γράφει ThessNews-DESK

του Dr. Erol User   

 

 

 

 

 

 

Με όλη τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη – ρομπότ, αυτοκινούμενα αυτοκίνητα κ.λπ. – μπορεί εύκολα να υποθέσουμε ότι η Τεχνητή Νοημοσύνη επηρεάζει την καθημερινή μας ζωή.

 

Οι περισσότεροι από εμάς αντιμετωπίζουμε την Τεχνητή Νοημοσύνη με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχεδόν κάθε μέρα. Από τη στιγμή που ξυπνάμε για να ελέγξουμε το smartphone μας μέχρι να παρακολουθήσουμε μια ταινία που συνιστά το Netflix, η Τεχνητή Νοημοσύνη έχει εισχωρήσει ήδη και πολύ γρήγορα στην καθημερινότητά μας.

Σύμφωνα με μελέτη της Statista, η παγκόσμια αγορά ΤΝ πρόκειται να αυξηθεί έως και 54% τον χρόνο. Αλλά τι ακριβώς είναι η τεχνητή νοημοσύνη; Θα εξυπηρετήσει πραγματικά το καλό της ανθρωπότητας στο μέλλον; Λοιπόν, υπάρχουν τόνοι πλεονεκτημάτων και μειονεκτημάτων της Τεχνητής Νοημοσύνης, τα οποία θα συζητήσουμε σε αυτό το άρθρο.. Αλλά ας ρίξουμε πρώτα μια γρήγορη ματιά στο τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη.

Τι είναι η Τεχνητή Νοημοσύνη;
Από την οπτική γωνία των πτηνών, η τεχνητή νοημοσύνη παρέχει σε ένα πρόγραμμα υπολογιστή την ικανότητα να σκέφτεται και να μαθαίνει μόνο του. Είναι μια προσομοίωση της ανθρώπινης νοημοσύνης (εξ ου και τεχνητή) σε μηχανές για να κάνουν πράγματα που κανονικά θα βασιζόμασταν στους ανθρώπους.

Αυτό το τεχνολογικό θαύμα εκτείνεται πέρα από την απλή αυτοματοποίηση, ενσωματώνοντας ένα ευρύ φάσμα δεξιοτήτων ΤΝ – ικανοτήτων που επιτρέπουν στις μηχανές να κατανοούν, να σκέφτονται, να μαθαίνουν και να αλληλεπιδρούν με τρόπο που μοιάζει με τον ανθρώπινο.

Υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι ΤΝ με βάση τις δυνατότητές τους – αδύναμη ΤΝ, ισχυρή ΤΝ και σούπερ ΤΝ.

– Αδύναμη ΤΝ – Επικεντρώνεται σε μια εργασία και δεν μπορεί να αποδώσει πέρα από τους περιορισμούς της (συνηθισμένο στην καθημερινή μας ζωή)

– Ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη – Μπορεί να κατανοήσει και να μάθει οποιαδήποτε διανοητική εργασία που μπορεί να κάνει ένας άνθρωπος (οι ερευνητές προσπαθούν να φτάσουν στην ισχυρή τεχνητή νοημοσύνη)

– Σούπερ ΤΝ – Ξεπερνάει την ανθρώπινη νοημοσύνη και μπορεί να εκτελέσει οποιαδήποτε εργασία καλύτερα από τον άνθρωπο (ακόμα μια έννοια)

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης
Ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης είναι ένα πρόγραμμα που είναι ικανό να μαθαίνει και να σκέφτεται. Είναι δυνατόν να θεωρήσουμε οτιδήποτε ως τεχνητή νοημοσύνη αν αποτελείται από ένα πρόγραμμα που εκτελεί μια εργασία που κανονικά θα υποθέταμε ότι θα εκτελούσε ένας άνθρωπος.

Ενώ η τεχνητή νοημοσύνη έχει πολλά οφέλη, υπάρχουν και μειονεκτήματα. Τα οφέλη της τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν την αποτελεσματικότητα μέσω της αυτοματοποίησης εργασιών, την ανάλυση δεδομένων για τεκμηριωμένες αποφάσεις, τη βοήθεια στην ιατρική διάγνωση και την εξέλιξη των αυτόνομων οχημάτων.

Τα μειονεκτήματα της τεχνητής νοημοσύνης περιλαμβάνουν την εκτόπιση θέσεων εργασίας, ηθικές ανησυχίες σχετικά με τη μεροληψία και την προστασία της ιδιωτικής ζωής, κινδύνους ασφάλειας από χάκινγκ, έλλειψη δημιουργικότητας και ενσυναίσθησης που μοιάζουν με τον άνθρωπο.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

#TAGS:

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

7.11.202412:18

  Συσκευές που συνδέονται στο διαδίκτυο, καταγράφουν στοιχεία χρηστών και ενδέχεται να τα αποστέλλουν σε εξωτερικούς διακομιστές. Αυτό εγείρει ζητήματα για την προστασία της ιδιωτικής ζωής, δεδομένου ότι τα δεδομένα δεν αφορούν πάντα τη λειτουργία της συσκευής. Σύμφωνα με τον

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

7.11.202408:41

  Νέα έρευνα υποστηρίζει ότι ο Μιχαήλ Άγγελος πιθανόν απεικόνισε σημάδια καρκίνου του μαστού στην τοιχογραφία του «Κατακλυσμού» στην Καπέλα Σιξτίνα, παρουσιάζοντας τη βαθιά γνώση του για την ανθρώπινη ανατομία και τις ασθένειες. Η ανάλυση επικεντρώθηκε σε μια γυναικεία φιγούρα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

6.11.202416:29

  Στο Κέντρο Υγείας λειτουργούν και απογευματινά ιατρεία, από τις 2.30 μ.μ. έως τις 9.30 μ.μ., ενώ στη διευρυμένη λειτουργία έχει συμπεριληφθεί μια σειρά ιατρικών ειδικοτήτων (Οφθαλμίατρος, Καρδιολόγος, ΩΡΛ), σύμφωνα με πρόγραμμα που έχει καταρτιστεί και είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

6.11.202408:38

  Αρχικά, οι σκούρες κάλτσες μπορεί να βάψουν το δέρμα ή τα νύχια, δημιουργώντας ερεθισμούς και προκαλώντας σύγχυση με μώλωπες. Προτιμότερο είναι να πλένονται πριν από την πρώτη χρήση για μείωση αυτών των κινδύνων. Επιπλέον, οι κάλτσες που συγκρατούν υγρασία

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5.11.202417:57

  Ο Εθνικός Οργανισμός Παροχής Υπηρεσιών Υγείας απευθύνει αυστηρή προειδοποίηση προς τους παρόχους υπηρεσιών υγείας, οι οποίοι δεν τηρούν τους όρους και τις υποχρεώσεις, που απορρέουν από τη σύμβαση, που έχουν υπογράψει με τον Οργανισμό. Σε ανακοίνωσή του, ο ΕΟΠΥΥ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5.11.202416:30

  Παιδιά, έφηβοι, ενήλικες, ηλικιωμένοι. Όλοι ανοίγουν στα κινητά τους εφαρμογές, παιχνίδια, ιστοσελίδες, κάνουν e-shopping και περνούν σχεδόν 4 ώρες καθημερινά κοιτάζοντας το κινητό τους. Η πληθώρα των πραγμάτων που μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι στα κινητά τους, δημιουργεί ένα

thess

Επικαιρότητα

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

7.11.202412:18

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή