RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Θα ξέρουμε τι αέρα αναπνέουμε! – Πρωτοποριακό πρόγραμμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Comments are closed.

Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Θα ξέρουμε τι αέρα αναπνέουμε! – Πρωτοποριακό πρόγραμμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

18/10/202417:15

Θα ξέρουμε τι αέρα αναπνέουμε! – Πρωτοποριακό πρόγραμμα στον Δήμο Θεσσαλονίκης

Διαδικτυακή εφαρμογή, παρουσιάζει τις τρέχουσες τιμές της ατμοσφαιρικής ρύπανσης καθώς και προβλέψεις για κάθε Δημοτικό Διαμέρισμα για τις επόμενες 3 ημέρες.

Intime
Φωτ. Intime

Γράφει ThessNews-DESK

 

Το έργο Life Sirius, «Σύστημα για ολοκληρωμένες περιβαλλοντικές πληροφορίες σε αστικές περιοχές», άρχισε τον Αύγουστο του 2022 με αρχική αποστολή την ενίσχυση του σχεδιασμού και της διαχείρισης της ποιότητας του αέρα στις πόλεις.

 

Το έργο που εκτείνεται στη Θεσσαλονίκη, στη Ρώμη και στη Λευκωσία, στοχεύει στην ενίσχυση της δημόσιας διοίκησης με την προώθηση των σχεδίων ποιότητας του αέρα και την εφαρμογή ενός συστήματος περιβαλλοντικής διαχείρισης.

Κεντρικό στοιχείο του Life Sirius είναι η δέσμευσή του για τον μετριασμό των επιπτώσεων στην υγεία που συνδέονται με την κακή ποιότητα του αέρα και την θερμική δυσφορία, μέσω στρατηγικών συμπράξεων και καινοτόμων λύσεων.

Ευρήματα για την πρόωρη θνησιμότητα

Πρόσφατη μελέτη από την ομάδα του Life Sirius με επικεφαλής την Δρ. Δάφνη Παρλιάρη, εξέτασε τις επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των διακυμάνσεων της θερμοκρασίας στην πρόωρη θνησιμότητα.

Τα πρώτα αποτελέσματα αποκαλύπτουν ότι ο συνδυασμένος αντίκτυπος της ατμοσφαιρικής ρύπανσης και των ακραίων θερμοκρασιών δημιουργεί σημαντικούς κινδύνους για την υγεία.

Για παράδειγμα, τα χαμηλά επίπεδα διοξειδίου του αζώτου σε συνδυασμό με υψηλές θερμοκρασίες αυξάνουν τον κίνδυνο θνησιμότητας μέσα σε λίγες ημέρες, ιδίως κατά τη διάρκεια καύσωνα. Αντίθετα, τα υψηλότερα επίπεδα, κατά τη διάρκεια ψυχρότερων περιόδων συσχετίζονται επίσης με αυξημένους κινδύνους θνησιμότητας, υπογραμμίζοντας τη διπλή πρόκληση που θέτει η ατμοσφαιρική ρύπανση σε διαφορετικές κλιματικές συνθήκες.

 

«Ενοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης» 

Στο πλαίσιο του έργου δημιουργείται και το «Ενοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης», μια εξειδικευμένη πλατφόρμα-διαδικτυακή εφαρμογή, η οποία παρουσιάζει τις τρέχουσες μετρήσεις ατμοσφαιρικής ρύπανσης, καθώς και προβλέψεις για κάθε δημοτικό διαμέρισμα για τις επόμενες τρεις ημέρες.

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης παρέχει τις επίγειες μετρήσεις μετεωρολογικών παραμέτρων και ατμοσφαιρικής ρύπανσης, οι οποίες αποτελούν εισαγωγικά δεδομένα των προγνωστικών μοντέλων του έργου.

Για την άμεση ενημέρωση των δημοτών παρουσιάζονται ο Δείκτης Ατμοσφαιρικής Ρύπανσης με κατάλληλες οδηγίες προς το κοινό.

Επιπλέον, περιλαμβάνει προηγμένο σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για την προστασία της δημόσιας υγείας, το οποίο λαμβάνοντας υπόψη συνδυαστικά τα επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης και τις μετεωρολογικές συνθήκες, παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες προς τους δημότες και κατοίκους της Θεσσαλονίκης.

Μέσω της πλατφόρμας αυτής αναμένεται η βελτίωση της ικανότητας απόκρισης του Δήμου Θεσσαλονίκης σε επεισόδια ατμοσφαιρικής ρύπανσης, η αύξηση της αποτελεσματικότητας των μέτρων αντιμετώπισης και η έγκυρη πληροφόρηση, στην οποία θα βασίζεται η αποδοτικότερη λήψη αποφάσεων.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

24.2.202518:17

  Ένας διαστημικός ανιχνευτής που αναμένεται να εκτοξευθεί αυτή την εβδομάδα πρόκειται να χαρτογραφήσει το νερό που υπάρχει στη Σελήνη. Η διετής αποστολή του σκάφους Lunar Trailblazer, που κατασκευάστηκε από ερευνητές των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, θα ξεκινήσει την

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

23.2.202513:00

  Στην Τρίτη Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής για την Επεξεργασία του Ανθρώπινου Γονιδιώματος, που πραγματοποιήθηκε τον Μάρτιο του 2023 στο Ινστιτούτο Francis Crick του Λονδίνου, ο Ιάπωνας ερευνητής Katsuhiko Hayashi προκάλεσε αίσθηση όταν παρουσίασε την επιτυχία του να αναπαράγει ποντίκια με

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

22.2.202518:50

Ο εν λόγω κορονοϊός χρησιμοποιεί την πρωτεΐνη στην κυτταρική επιφάνεια, που χρησιμοποιεί και ο SARS-CoV-2, για να προσβάλει τα ανθρώπινα κύτταρα. Ωστόσο, το κάνει με μικρότερη ευκολία από τον SARS-CoV-2, που ευθύνεται για την πανδημία του κορονοϊού. Οι επιστήμονες δήλωσαν

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

22.2.202512:30

            Η ψηφιακή εποχή διαμορφώνει ένα ψηφιακό περιβάλλον στο οποίο συνυπάρχουν η ψηφιακή οικονομία, η ψηφιακή κυβέρνηση, η ψηφιακή κοινωνία, οι ψηφιακές επιχειρήσεις, η ψηφιακή ζωή και η ψηφιακή ταυτότητα.   Η ευρεία εφαρμογή ψηφιακών

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

21.2.202518:49

  Στις 28 Φεβρουαρίου, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος καλεί τα μέλη του σε όλη τη χώρα να προσφέρουν αφιλοκερδώς τις υπηρεσίες τους σε άτομα από 16 έως 30 ετών. Παράλληλα, θα υπάρξει τρίωρο «λουκέτο» στα φαρμακεία την ίδια ημέρα και

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

21.2.202517:18

  Το υπουργείο Υγείας με ανακοίνωσή του προαναγγέλλει ότι θα ξεκινήσουν στις 26 Φεβρουαρίου να αποστέλλονται τα SMS για δωρεάν εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα. Μετά από αρκετούς μήνες καθυστερήσεων αλλά και αναβολών, η ηγεσία του υπουργείου υγείας ανακοινώνει για

Rthess

Επικαιρότητα

ADVERTORIAL

27.2.202518:57

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή