RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Θυρεοειδής: Πότε επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς

Comments are closed.

Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Θυρεοειδής: Πότε επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

18/05/201911:14

Θυρεοειδής: Πότε επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς

Θυρεοειδής: Πότε επιβαρύνει τη λειτουργία της καρδιάς

Γράφει thessnews

Οι αλλαγές στη λειτουργία του θυρεοειδούς μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισης μαρμαρυγής, σύμφωνα με τα συμπεράσματα δύο μεγάλων επιστημονικών μελετών που πραγματοποιήθηκαν σε Αμερική και Ευρώπη.

Οι μελέτες που ενοχοποιούν τη θυρεοειδοπάθεια για εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής, καταλήγουν στο ίδιο συμπέρασμα που αφορά στον άξονα που συνδέει υπόφυση – θυρεοειδή αδένα – καρδιά.

Σύμφωνα με το onmed.gr, στην πρώτη μελέτη, που πραγματοποιήθηκε στις ΗΠΑ και συμμετείχαν πάνω από 37.100 άτομα, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν ένα γενετικό προγνωστικό παράγοντα των επιπέδων θυρεοτροπίνης για να προσδιορίσουν τις γενετικά καθορισμένες διακυμάνσεις των επιπέδων της ορμόνης διέγερσης του θυρεοειδούς (TSH) και του κινδύνου κολπικής μαρμαρυγής.

Ο πολυγονιδιακός προγνωστικός παράγοντας έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα θυρεοτροπίνης (TSH), που επιβεβαιώνουν τη διάγνωση του υποθυρεοειδισμού, συσχετίστηκαν με μειωμένο κίνδυνο για εμφάνιση κολπικής μαρμαρυγής, ένα εύρημα που παράμεινε ακόμα και μετά τον αποκλεισμό ασθενών με εμφανή νόσο του θυρεοειδούς από τη μελέτη.

«Τα παραπάνω νέα στοιχεία θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη στην καθημερινή κλινική πράξη σε οποιαδήποτε απόφαση για θεραπεία μιας υποκλινικής (δηλ. χωρίς συμπτώματα) ασθένειας του θυρεοειδούς, καθώς τα αντιθυρεοειδικά φάρμακα για τη θεραπεία του υπερθυρεοειδισμού μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής, ενώ η χορήγηση θυρεοειδικής ορμόνης για υποθυρεοειδισμό μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης της», τονίζουν οι επιστήμονες της μελέτης.

Ενώ μέχρι σήμερα σε μελέτες παρατήρησης είναι γνωστό ότι η αυξημένη ελεύθερη θυροξίνη (FT4) και η μειωμένη θυρεοτροπίνη (TSH) σχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής (AF), η ευθεία συσχέτισή τους ήταν ασαφής.

Αυτό προσπάθησε να διαλευκάνει η δεύτερη πολυκεντρική τυχαιοποιημένη μελέτη (από κέντρα των ΗΠΑ, Νορβηγίας, Ισλανδίας, Δανίας, Ηνωμένου Βασιλείου, Ολλανδίας και Γερμανίας ).

Αφορούσε περισσότερους από 55.100 ευρωπαίους ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή και 482.296 υγιείς ευρωπαίους ως αναφορά, διαπιστώνοντας ότι η ορμόνη της υπόφυσης TSH είναι ένας καλύτερος δείκτης για την κολπική μαρμαρυγή, αποδεικνύοντας ότι η γενετικά αυξημένη αναλογία FT3 / FT4 και ο υπερθυρεοειδισμός και όχι οι απόλυτες τιμές της FT4 εντός της περιοχής αναφοράς, συσχετίζονται με αυξημένο κίνδυνο για κολπική μαρμαρυγή, ενώ οι φυσιολογικές τιμές αναφοράς της θυρεοτροπίνης και ο υποθυρεοειδισμός συνδέθηκαν με μειωμένο κίνδυνο, υποστηρίζοντας ότι υφίσταται ένας άξονας που συνδέει υπόφυση – θυρεοειδή αδένα – καρδιά.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό Jama

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

10.12.202419:12

  Στην τελετή παράδοσης – παραλαβής 20 δικύκλων και 6 εξοπλισμένων ασθενοφόρων, δωρεά της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για την άμεση ενίσχυση του στόλου του ΕΚΑΒ, παρέστησαν σήμερα ο υπουργός Υγείας ‘Αδωνις Γεωργιάδης και ο υφυπουργός Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο Υπουργός Υγείας

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

9.12.202417:06

              Σήμερα, τα τραπεζικά ιδρύματα τα οποία ασχολούνται με το χώρο των καρτών και των πληρωμών, αντιμετωπίζουν έντονο και συνεχώς αυξανόμενο συναγωνισμό, προκλήσεις και ευκαιρίες, οι οποίες προκαλούνται από ρυθμιστικές αλλαγές, μακροοικονομικές τάσεις και

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

9.12.202412:02

  Ακολουθούν κάποιες βασικές οδηγίες για τη διάρκεια ζωής κοινών ειδών, όπως τις κατέγραψε η New York Post, ώστε να ξέρετε πότε να τα αντικαταστήσετε:     Σεντόνια και Παπλώματα – Σεντόνια: Αντέχουν 2-5 χρόνια με σωστή χρήση και πλύσιμο.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

7.12.202421:30

  Όταν ζητηθεί το όνομα αυτό, το εργαλείο απαντά με ένα μήνυμα σφάλματος, λέγοντας ότι δεν μπορεί να παρέχει απάντηση και διακόπτει τη συνομιλία, αναγκάζοντας τους χρήστες να ξεκινήσουν νέο νήμα. Όπως αναφέρει το independent.co.uk, αρκετοί χρήστες προσπάθησαν να ξεγελάσουν

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

7.12.202419:30

  Αυτά τα έντομα, γνωστά και ως «σφήκες δολοφόνοι», φτάνουν τα 3,3 εκατοστά και είναι ικανά να εξολοθρεύουν ολόκληρες κυψέλες μέσα σε λίγες ώρες. Σύμφωνα με έρευνα του 2021, οι σφήκες χρησιμοποιούν ομάδες ανίχνευσης για να εντοπίσουν κυψέλες και να

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

6.12.202416:42

Στην εκπομπή «Δύο στις 2» ο Γιάννης Σκόρδας, δημοσιογράφος – αρθρογράφος στην ιστοσελίδα andro.gr O Xρήστος Αστερίου και η Μαρία Ρούσου, δύο έμπειροι μεταφραστές, τα «έβαλαν» με την Τεχνητή Νοημοσύνη για το ποιος μπορεί να μεταφράσει καλύτερα σημαντικά έργα της

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή