RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Τι θα προκαλέσουμε αν τρώμε μια μπάλα παγωτό κάθε βράδυ

Comments are closed.

Αρχική / ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ / Τι θα προκαλέσουμε αν τρώμε μια μπάλα παγωτό κάθε βράδυ

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

11/04/202420:45

Τι θα προκαλέσουμε αν τρώμε μια μπάλα παγωτό κάθε βράδυ

Τρεις διαιτολόγοι εξηγούν με κάθε λεπτομέρεια.

Τι θα προκαλέσουμε αν τρώμε μια μπάλα παγωτό κάθε βράδυ

Γράφει ThessNews-DESK

 

Όσον αφορά τη γεύση και την ικανοποίηση, το παγωτό προσφέρει και τα δυο στο 100%. Αλλά είναι επίσης γεμάτο με ζάχαρη, θερμίδες και μερικές φορές τεχνητά πρόσθετα, επομένως, από την άποψη της υγείας, μπορεί να αισθάνεται κανείς ότι είναι κάτι που πρέπει να φάει μόνο μία φορά το χρόνο ― και σίγουρα όχι κάθε μέρα.

 

Τι θα γινόταν, ωστόσο, αν τρώγαμε παγωτό κάθε μέρα; Θα κατέστρεφε πραγματικά την υγεία μας; Ρωτήσαμε ορισμένους εγγεγραμμένους διαιτολόγους και ορίστε τι είχαν να πουν.

Είναι τόσο «κακό» να τρώμε παγωτό κάθε μέρα;
Η Ταμάρ Σάμουελς, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και συνιδρύτρια της Culina Health, διστάζει να χαρακτηρίσει οποιοδήποτε φαγητό (ή τη συχνότητα με την οποία το τρώει κάποιος) ως «καλό» ή «κακό».

«Αυτό μπορεί να προκαλέσει αισθήματα ντροπής, ενοχής και φόβου, οδηγώντας ενδεχομένως σε μια ανθυγιεινή σχέση με το φαγητό», λέει. Επιπλέον, ο καθένας έχει τις δικές του διατροφικές ανάγκες που μπορεί να διαφέρουν πολύ από άτομο σε άτομο.

Η Μάγγι Μιχάλσζικ, εγγεγραμμένη διαιτολόγος και ιδρύτρια του Once Upon a Pumpkin, είχε παρόμοια άποψη.

«Δεν μου αρέσει να ταξινομώ ένα είδος τροφής ως ”κακό” ή ότι είσαι ”κακός” αν τρως ένα Χ, Ψ, Ω (φαγητό), αλλά όπως γνωρίζουμε, υπάρχουν περισσότερα θρεπτικά τρόφιμα και λιγότερο θρεπτικά τρόφιμα εκεί έξω», δηλώνει. «Το παγωτό είναι μια τροφή πλούσια σε θερμίδες, υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά που μπορεί να απολαύσει κανείς με μέτρο στο πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής».

Υπάρχουν πολλά παγωτά στην αγορά με πολλά διαφορετικά διατροφικά προφίλ, επομένως είναι πάντα σημαντικό να διαβάζουμε τις ετικέτες. Αλλά για λόγους γενίκευσης, καλό είναι να γνωρίζουμε το εξής: Μία μερίδα 2/3 φλιτζανιού παγωτού βανίλιας Häagen-Dazs περιέχει 32 γραμμάρια ζάχαρης και 13 γραμμάρια κορεσμένων λιπαρών. Το συνιστώμενο ημερήσιο όριο πρόσληψης πρόσθετης ζάχαρης από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρεία δεν υπερβαίνει τα 36 γραμμάρια για τους άνδρες και τα 25 γραμμάρια για τις γυναίκες. Και όσον αφορά τα κορεσμένα λιπαρά, το AHA συνιστά όχι περισσότερα από 13 γραμμάρια την ημέρα για κάποιον που ακολουθεί δίαιτα 2.000 θερμίδων την ημέρα. Έτσι, μια μερίδα παγωτού απορροφά σε μεγάλο βαθμό τη ζάχαρη και τα κορεσμένα λίπη όλης της ημέρας.

Αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα λόγος για να απορρίψουμε εντελώς το παγωτό
Η εγγεγραμμένη διαιτολόγος Εντγουίνα Κλαρκ λέει ότι ενώ είναι αλήθεια ότι το παγωτό είναι πλούσιο σε κορεσμένα λιπαρά και ζάχαρη, μπορεί να είναι καθημερινό μέρος μιας υγιεινής διατροφής. Στην πραγματικότητα, έχει κάποια οφέλη για την υγεία.

«Μια μπάλα παγωτό κάθε βράδυ στο πλαίσιο μιας κατά τα άλλα υγιεινής διατροφής είναι απίθανο να καταστρέψει την υγεία μας», αναφέρει. «Επιπλέον, το παγωτό είναι πηγή ασβεστίου, μαγνησίου και Β12 και συχνά προσφέρει απόλαυση και αισθήματα νοσταλγίας, που είναι σημαντικές ”λειτουργίες” του φαγητού».

Ας μάθουμε περισσότερα πράγματα γι′ αυτά τα οφέλη
Όχι, δεν το διαβάσατμε λάθος: Σε αντίθεση με πολλές άλλες γλυκές λιχουδιές, το παγωτό έχει στην πραγματικότητα κάποια θετικά στοιχεία για την υγεία.

«Η πρωτεΐνη και το λίπος που βρίσκονται στο παγωτό μπορούν να βοηθήσουν στην επιβράδυνση της απορρόφησης της ζάχαρης. Το παγωτό είναι τροφή η οποία θεωρείται καλύτερη – από την άποψη του σακχάρου στο αίμα – από τα ζελεδάκια (gummy bears), που είναι σχεδόν αποκλειστικά σάκχαρα και ανεβάζουν περισσότερο το σάκχαρο στο αίμα», λέει η Μιχάλσζικ. «Λαμβάνουμε επίσης λίγη πρωτεΐνη και ασβέστιο όταν τρώμε παγωτό».

Επιπλέον, όπως σημειώνει η Σάμουελς, το γάλα και η κρέμα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης Α, μιας απαραίτητης θρεπτικής ουσίας για την προαγωγή της υγείας των ματιών και την υποστήριξη της λειτουργίας του ανοσοποιητικού.

«Αυτά τα γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν επίσης χολίνη, η οποία παίζει ζωτικό ρόλο στην πρώιμη ανάπτυξη του εγκεφάλου και στον μεταβολισμό», αναφέρει επίσης. «Η υψηλότερη περιεκτικότητα του παγωτού σε λιπαρά μπορεί επίσης να οδηγήσει σε αυξημένο κορεσμό σε σύγκριση με άλλα επιδόρπια που είναι κυρίως πλούσια σε ζάχαρη και επεξεργασμένους υδατάνθρακες». (Φυσικά, όλα εξαρτώνται από την περιεκτικότητα σε λιπαρά και την πηγή γαλακτοκομικών του παγωτού που αγοράζουμε).

Πρόσφατη έρευνα δείχνει επίσης ότι παρά την υψηλή περιεκτικότητά τους σε κορεσμένα λιπαρά, η κατανάλωση γαλακτοκομικών τροφίμων πλήρους γάλακτος δεν αυξάνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η έρευνα για αυτό το θέμα εξέτασε κυρίως γαλακτοκομικά προϊόντα πλήρους γάλακτος που θεωρούνται λίγο πιο υγιεινά από το παγωτό, όπως το γάλα, το τυρί και το γιαούρτι.

Μπορούμε. δηλαδή, να τρώμε καθημερινά παγωτό;
Ισχύουν οι ίδιοι κανόνες για τα μη γαλακτοκομικά παγωτά; Η Μιχάλσζικ τονίζει ότι δεν είναι απαραίτητα καλύτερα.

«Τα μη γαλακτοκομικά παγωτά εξακολουθούν να έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και λιπαρά», είπε. «Ένα πράγμα που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι πολλά πρόσθετα συστατικά μπορούν να προστεθούν στο μη γαλακτοκομικό παγωτό για να το κάνουν να έχει γεύση όπως το πραγματικό. Ορισμένα μπορεί να περιέχουν τεχνητά γλυκαντικά, αλκοόλες ζάχαρης, συντηρητικά, πηκτικά και πρόσθετα πρόσθετα».

Η Κλαρκ σημειώνει ότι η θρεπτική σύνθεση των μη γαλακτοκομικών επιδορπίων ποικίλλει ευρέως ανάλογα με τη βάση τους.

«Η βάση τους μπορεί να είναι αμύγδαλο, κάσιους, σόγια, βρώμη ή γάλα καρύδας», είπε. «Παρόμοια με το παγωτό, τα κατεψυγμένα επιδόρπια χωρίς γαλακτοκομικά έχουν συνήθως υψηλή περιεκτικότητα σε κορεσμένα [λίπη] και ζάχαρη, γεγονός που τα καθιστά περισσότερο απόλαυση παρά διατροφική βάση».

Το μέγεθος έχει τη σημασία του
Είτε πρόκειται είτε για παγωτό χωρίς γαλακτοκομικά στοιχεία, είτε για «αληθινό», και οι τρεις διαιτολόγοι τονίζουν ότι αν πρόκειται να τρώμε παγωτό κάθε μέρα, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να προσέχουμε είναι το μέγεθος της μερίδας.

«Μια μόνο μερίδα, [η οποία είναι συχνά ένα] μισό φλιτζάνι, ανά ημέρα είναι το μέγιστο που προτείνω για τους περισσότερους», λέει η Κλαρκ. «Τούτου λεχθέντος, υπάρχουν μόνο συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου κάτι περισσότερο από αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο – για παράδειγμα, όταν κάποιος πρέπει να πάρει βάρος ή έχει εξαιρετικά υψηλές θερμίδες ανάγκες».

Είναι επίσης σημαντικό να εξετάσουμε τη διατροφή μας συνολικά. Εάν καταναλώνουμε αρκετή ζάχαρη κατά τη διάρκεια της ημέρας, η προσθήκη παγωτού στο …μείγμα μάλλον δεν είναι η καλύτερη ιδέα. Τέλος, όπως λέει η Σάμουελς, ας κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να επιλέξουμε εξ′ ολοκλήρου συστατικά, όσον αφορά τα γαλακτοκομικά και τα μη γαλακτοκομικά παγωτά. «Μείνετε με προϊόντα που περιέχουν ολόκληρα συστατικά τροφίμων που αναγνωρίζετε, όπως ζάχαρη και βανίλια», είπε.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

6.12.202416:42

Στην εκπομπή «Δύο στις 2» ο Γιάννης Σκόρδας, δημοσιογράφος – αρθρογράφος στην ιστοσελίδα andro.gr O Xρήστος Αστερίου και η Μαρία Ρούσου, δύο έμπειροι μεταφραστές, τα «έβαλαν» με την Τεχνητή Νοημοσύνη για το ποιος μπορεί να μεταφράσει καλύτερα σημαντικά έργα της

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5.12.202416:16

  Στις 16 Δεκεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει η αποστολή των πρώτων μηνυμάτων για τις δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για τα καρδιαγγειακά νοσήματα στο πλαίσιο του προγράμματος “Προλαμβάνω”, όπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη σε εκδήλωση παρουσίασης του έργου προληπτικής

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

5.12.202414:15

  Μια εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης, η οποία αναπτύχθηκε από τη Google, είναι ικανή να κάνει μετεωρολογικές προγνώσεις για περίοδο 15 ημερών με ασύγκριτη ακρίβεια και να σώζει έτσι ζωές. καθώς πολλαπλασιάζονται οι κλιματικές καταστροφές, ανακοίνωσε χθες, Τετάρτη, η γιγάντια αμερικανική

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

4.12.202416:47

  Μεγαλείο ψυχής από 58χρόνο που νοσηλευόταν στη Β’ Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του νοσοκομείου Παπανικολάου και απεβίωσε λόγω εγκεφαλικής αιμορραγίας. Σήμερα, ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία λήψης και η δωρεά των οργάνων. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι νεφροί του 58χρονου μεταφέρθηκαν

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

4.12.202410:21

  Το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κατατάσσεται στην 185η θέση παγκοσμίως και στην 1η θέση στην Ελλάδα για τη Διεπιστημονική Έρευνα, σύμφωνα με τη φετινή παγκόσμια κατάταξη του Times Higher Education (THE) στον τομέα της Διεπιστημονικής Έρευνας (ISR). Το ΑΠΘ είναι

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

3.12.202413:20

                    Τα διαφυγόντα κέρδη για τους εξαγωγείς, οι απώλειες για τους αγοραστές, η αναζήτηση «γκρίζων» συστημάτων πληρωμών και η αύξηση των τιμών των αγαθών για τον τελικό καταναλωτή αναγκάζουν τους Ρώσους

thess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

6.12.202417:15

ΕΠΙΣΤΗΜΗ, ΥΓΕΙΑ, ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ

6.12.202416:42

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή