Χρησιμοποιώντας το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb, η διεθνής ομάδα αστρονόμων παρατήρησε τον σχηματισμό των τριών αρχαιότερων γαλαξιών που γνωρίζουμε στο σύμπαν.
Σχηματίστηκαν πριν 290 με 600 εκατομμύρια χρόνια μετά το Big Bangπου. Το φως τους ταξίδευε 13,3 με 13,4 δισεκατομμύρια χρόνια για να φτάσει στη Γη.
Και παλαιότερα είχαν ανακαλυφθεί αρχαίοι γαλαξίες αλλά βρίσκονταν σε μεταγενέστερα στάδια της εξέλιξής τους. Αυτοί οι τρεις γαλαξίες όμως δείχνουν να βρίσκονται ακόμα στη φάση της δημιουργίας νέων άστρων.
Οι νέες παρατηρήσεις που δημοσιεύονται στο περιοδικό Science αποκαλύπτουν ένα στιγμιότυπο από την εποχή της λεγόμενης «Κοσμικής Αυγής». Η εποχή αυτή είναι όταν το σύμπαν έγινε ξαφνικά διαφανές και άφησε το φως των άστρων να ταξιδέψει ανεμπόδιστα στο διαστρικό κενό. Μέχρι τότε το σύμπαν αποτελούνταν από ουδέτερα μόρια υδρογόνου και ήλιου. Το μοριακό υδρογόνο είναι αδιαφανές οπότε το σύμπαν καλυπτόταν τότε από μια αδιαπέραστη ομίχλη.
Με τον σχηματισμό των πρώτων άστρων αυτό άλλαξε γιατί η ακτινοβολία τους μετέτρεψε τα μόρια υδρογόνου σε ιόντα πλημυρίζοντας φως.
Οι τρεις γαλαξίες που εντόπισε το James Webb περιβάλλονται από πελώρια, πυκνά σύννεφα μοριακού υδρογόνου.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες η μεγάλης ποσότητας μοριακού υδροπλάνου υποδεικνύει ότι η διαδικασία αστρογένεσης βρίσκεται ακόμα στην αρχή. Αυτό γιατί το μοριακό υδρογόνο είναι αυτό που σχηματίζει νέα άστρα.
Comments are closed.