Δασοκομάντος: Η χρήση του πολύτιμου «αντιπύρ» και τα «μάτια» της ομάδας (Video)
Κοπή κορμών, δημιουργία αντιπυρικών ζωνών, ακόμα και διάνοιξη δρόμων μέσα στο δάσος. Οι δασοκομάντος της Πυροσβεστικής δρουν σαν σκιές, μέρα και νύχτα, ακόμα και στα πιο δύσβατα μέρη, προσφέροντας πολύτιμο έργο και συνδράμοντας στις δυνάμεις κατάσβεσης. Το ΕΡΤNews και η Κάτια Νιάκαρη, συνάντησαν τους Έλληνες δασοκομάντος να επιχειρούν στα δάση της Αττικής και περιέγραψαν τους τρόπους δράσης τους, τις δυσκολίες, αλλά και τις συγκινητικές στιγμές.
Προερχόμενοι από τις ειδικές δυνάμεις, οι πυροσβέστες δασικών επιχειρήσεων, οι λεγόμενοι «δασοκομάντος», που επιχείρησαν στην μεγάλη φωτιά που ξεκίνησε από τον Βαρνάβα, αλλά και σε πολλές ακόμα τα τελευταία δύο χρόνια, βρίσκονται σε όλα τα σημεία που δεν μπορούν να προσεγγίσουν συνάδελφοι τους ούτε όμως και οχήματα.
“Εμείς πηγαίνουμε με χειρωνακτικά μέσα, με μεθόδους κάνουμε διάνοιξη ζωνών και σε σημεία τα οποία είναι πιο επικίνδυνα να μπούνε κάποια οχήματα, εμείς πάμε μέσω πεζοπορίας” αναφέρει ο πυροσβέστης Δημήτρης Πρίφτης.
“Δεν θα ξεχάσω ποτέ τα μάτια εκείνου του ανθρώπου που ήρθαν στην πιο δύσκολη μου στιγμή να μου προσφέρουν ένα μπουκαλάκι νερό και να μου δώσουν λίγη τροφή για να μπορέσω να συνεχίσω, απλά βάζοντας μου στην τσέπη κάτι” πρόσθεσε.
Τα “μάτια” της ομάδας – Οι ομάδες της ΕΜΟΔΕ έχουν πάντα μαζί τους επιστημονικό προσωπικό με ρόλο «παρατηρητή».
“Είμαι ουσιαστικά τα μάτια της ομάδας, είμαι απέναντι από την ομάδα σε περίπτωση που πάει να τους κυκλώσει ή πάει να τους συμβεί κάτι αναπάντεχο, είμαι εκεί να τους προειδοποιήσω να μπορέσουν να φύγουν, να βρουν έναν τρόπο διαφυγής τον οποίο θα τους τον έχω βρει εγώ” τόνισε ο Γεώργιος Λάγιος που ανήκει στο επιστημονικό προσωπικό της 1ης ΕΜΟΔΕ.
Χρησιμοποιούν τη μέθοδο «αντιπύρ», όπως στην πυρκαγιά της Εύβοιας το 2020, όχι όμως και στην Βορειανατολική Αττική λόγω των ανέμων, οι ριπές των οποίων έφτασαν και τα 8 μποφόρ. “Για να πραγματοποιηθεί ένα «αντιπύρ» χρειαζόμαστε τη σχετική υγρασία, τον άνεμο. Αυτός είναι ένας φορητός μετεωρολογικός σταθμός που μπορεί να μου δώσει την σχετική υγρασία, τις ριπές του ανέμου και τον άνεμο” εξήγησε.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.