Δωρεά Σώματος – Το Ράδιο Θεσσαλονίκη στο Εργαστήριο Ανατομίας του ΑΠΘ –VIDEO & ΦΩΤΟ
Ρεπορτάζ: Θεοδώρα Καρακιουλάχ || karakioulach@gmail.com
Video -Φωτο : Νικόλας Διαμαντόπουλος
Η δωρεά σώματος γίνεται προκειμένου οι φοιτητές και οι φοιτήτριες να ασκηθούν επί πτωματικού υλικού για να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και δεξιότητες. Τα πτωματικά μέλη χρησιμοποιούνται για την εκπαίδευση μεταπτυχιακών φοιτητών και ειδικευόμενων γιατρών.
Τα πτώματα συντηρούνται σε ψυγεία σε φορμόλη ή αιθυλική αλκοόλη και μετά από έξι μήνες ακολουθείται η ταφή ή καύση του θανόντος ανάλογα με την επιθυμία του.
Συναντήσαμε τον κο Γιώργο Παρασκευά, Διευθυντή του Εργαστήριου Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ο οποίος τόνισε ότι είναι συγκινητική η προσφορά δωρεάς σώματος από τον κόσμο ο οποίος λειτουργεί με αλτρουισμό και φιλαλληλία για την εκπαίδευση των φοιτητών.
«Οι φοιτητές έρχονται σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα και αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί έχουν την θέαση των οργάνων, να δουν το πραγματικό τους μέγεθος, τις σχέσεις, να ψηλαφίσουν τα όργανα, να δουν στην ουσία πώς γίνεται μια χειρουργική επέμβαση. Εμείς θέλουμε ο φοιτητής να δει όλη αυτή την διαδικασία, να αναγνωρίσει όλα τα ανατομικά στοιχεία έτσι ώστε όταν πάει στο όργανο στόχος μελλοντικά όταν θα γίνει γιατρός για να χειρουργήσει έναν καρκίνο ενός οργάνου, να γνωρίζει όλα τα ανατομικά στοιχεία».
Δωρητής σώματος μπορεί να γίνει οποιοσδήποτε επιθυμεί.
Με μια απλή αίτηση από το εργαστήριο ανατομίας και ένα μάρτυρα σε ένα αστυνομικό τμήμα μπορεί εγγράφως να κάνει γνωστή την επιθυμία του να γίνει δωρητής σώματος.
Μπήκαμε στο εργαστήριο Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ και είδαμε τον χώρο στον οποίο οι φοιτητές εκπαιδεύονται.
Ο αναπληρωτής καθηγητής Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομίας, Ορθοπεδικός, κος Νικόλαος Αναστασόπουλος, μας εξήγησε πώς διατηρούνται τα σώματα στα ψυγεία και πώς οι φοιτητές με σεβασμό στο ανθρώπινο σώμα εκπαιδεύονται πάνω σε αυτό.
Η Δωρεά Σώματος και η θέση της εκκλησίας
«Όλες ανεξαιρέτως οι επιλογές είναι σεβαστές και άγιες, διότι η ελευθερία είναι άγιο πράγμα» υποστηρίζει στο Μεσημεριανό Μαγκαζίνο του Ράδιο Θεσσαλονίκη ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φθιώτιδας, Συμεών.
«Η ελευθερία όμως συνεπάγεται και ευθύνη, συνεπάγεται απόφαση και ωριμότητα για αυτό οφείλουμε να σεβόμαστε την ελευθερία, ούτε να την καθοδηγούμε ούτε να την ιδεολογικοποιούμε ούτε να της δίνουμε άλλες διαστάσεις».
“Το κριτήριο προσεγγίσεως της εκκλησία μας είναι η αγάπη και γι αυτό συμμετέχει για παράδειγμα στον Εθνικό Οργανισμό Μεταμοσχεύσεων, ο πρώτος δότης ήταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Σεραφείμ και ασφαλώς η προσφορά της αγάπης από άνθρωπο σε άνθρωπο είναι πράξη αγάπης και αλτρουιστική».
Ο κάθε άνθρωπος, καταλήγει ο Σεβασμιότατος Συμεών, ζει την προσωπική του περιπέτεια με τον δικό του μυστικό τρόπο.
«Δεν έχει σημασία αν είναι διάσημος ή επώνυμος. Μπροστά στον θάνατο βρίσκεται ο άνθρωπος μόνος».
Η Δωρεά Σώματος στην Ελλάδα γίνεται μόνο σε δύο πανεπιστήμια, στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στην Ιατρική Σχολή Αθηνών.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.