Interconnector Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ: Γεωστρατηγική ηλεκτρική σύνδεση (AUDIO)
Για τις γεωστρατηγικές και γεωπολιτικές προεκτάσεις του Great Sea Interconnector μίλησε στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και τον Στέφανο Διαμαντόπουλο ο Γιάννος Χαραλαμπίδης διδάκτωρ διεθνών σχέσεων και ευρωπαϊκών σπουδών και
Πολιτικός – Διπλωματικός Αναλυτής θέτοντας ως πρωτεύον ζήτημα την ανάγκη «εμπλοκής» της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε σε περίπτωση εμπλοκής της Τουρκίας να μην σταματήσει το έργο.
«Στην παρούσα φάση βρισκόμαστε σε γεωοικονομική και γεωενεργειακή παράμετρο, ωστόσο το ζήτημα που ενέχει είναι γεωστρατηγικό και γεωπολιτικό» εξηγεί ο ο κ Χαραλαμπίδης και διερωτάται «αν η Τουρκία επέμβει είναι διατεθειμένοι Κύπρος και Ελλάδα να υπερασπιστούν το καλώδιο και συνολικά το πρόγραμμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ η θα το διακόψουν και θα μείνει ανεκπλήρωτο με όποια ζημιά προκληθεί;».
Ο καθηγητής διεθνών σχέσεων τονίζει ότι τώρα είναι η ευκαιρία εμπλοκής της ΕΕ σε γεωπολιτικό επίπεδο που ούτως η άλλως συμμετέχει χρηματοδοτώντας το έργο με 850 εκατ απο το σύνολο των 1,9 δις που θα κοστίσει.
Μάλιστα μιλά για ενεργοποίηση των άρθρων της συνθήκης της Λισσαβόνας περί προστασίας κρατών μελών της ΕΕ από εξωγενή κίνδυνο.
Το έργο έχει συνολικό μήκος 1300 km και είναι το μεγαλύτερο θαλάσσιο καλώδιο παγκοσμίως και θα ποντιστεί στο μεγαλύτερο βάθος που φθάνει τα 3,000 μέτρα.
Η όδευση του έργου από την Κύπρο προς την Κρήτη διέρχεται από περιοχή της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας που παρανόμως η Τουρκία την διεκδικεί ως δική της υφαλοκρηπίδα. Με βάση το δίκαιο της θάλασσας δεν μπορεί οποιοδήποτε κράτος να απαγορεύει την πόντιση καλωδίων, όμως η Τουρκία δεν έχει υπογράψει το Δίκαιο της Θάλασσας αλλά το εφαρμόζει κατά το δοκούν, όπου την συμφέρει.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.