
Οι νέοι ηλικίας 18 – 34 ετών στην Ελλάδα μένουν ακόμα στο σπίτι των γονιών τους – Ποιές οι επιπτώσεις (AUDIO)
Έρευνα της ΕΛΣΤΑΤ δείχνει ότι νέοι ηλικίας 18-34 που μένουν μαζί με τους γονείς τους καταγράφονται στην Ελλάδα, ενώ επτά στους δέκα νέους 25-34 ετών δεν εγκαταλείπουν το πατρικό τους. Από το 2014, το ποσοστό για τις ηλικίες 18-34 φτάνει το 66,7% το 2017 και το 69,4% το 2019, από 58,4% το 2008.
Θεοδώρα Καρακιουλάχ || karakioulach@gmail.com
Το ακριβό κόστος ζωής, τα υψηλά ενοίκια, η επισφαλής εργασία και η αδυναμία απόκτησης κατοικίας είναι από τους πιο βασικούς λόγους που οι Έλληνες και οι Ελληνίδες παραμένουν στην φωλιά της πατρογονικής στέγης.
Στο Μεσημεριανό Μαγκαζίνο του Ράδιο Θεσσαλονίκη μίλησε η Ψυχολόγος –Ψυχοθεραπεύτρια και υποψήφια διδάκτωρ Ιατρικής, Έλενα Σολταρίδου η οποία επισήμανε ότι το να μένουμε με τους γονείς και μετά την ενηλικίωση μας, έχει πάρα πολλές συνέπειες.
«Βολευόμαστε. Δεν μπαίνουμε στην διαδικασία να διαχειριστούμε ευθύνες και τελικά αυτό γυρίζει μπούμερανγκ εις βάρος μας.
Η οικονομική κρίση είναι ένας πολύ σημαντικός παράγοντας. Συνήθως μπαίνουμε σε μια διαδικασία είτε να αιτιολογήσουμε την επιλογή μας να παραμείνουμε στους γονείς μας είτε να μεταθέσουμε την ευθύνη στο κομμάτι της οικονομικής κρίσης.
Ουσιαστικά βολευόμαστε να τα έχουμε όλα έτοιμα, να μην αναλαμβάνουμε ευθύνες και να μην χρειάζεται να διαχειριζόμαστε την καθημερινότητά μας.
Το πιο ουσιαστικό κομμάτι είναι η ψυχολογική αποδέσμευση από την γονεΪκή οικογένεια. Δηλαδή το να μπει κάποιος ενήλικας πλέον στην διαδικασία να έρθει αντιμέτωπος με τον εαυτό του, να αντιμετωπίσει τους φόβους του, τις ευθύνες του, την καθημερινότητά του και να μην νοιώθει ότι εξαρτάται από τους άλλους».
Ακούστε όλο το απόσπασμα της εκπομπής στο παραπάνω βίντεο.
Φωτογραφία από Norma Mortenson: https://www.pexels.com/el-gr/photo/4393518/
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.