
Η Θεσσαλονίκη τιμά τα 80 χρόνια από το Ολοκαύτωμα των Εβραιών της Πόλης (ΦΩΤΟ – BINTEO)
Της Βάσιας Γκανάρα
Με την Ασκαβά, την επιμνημόσυνη δέηση, και σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε στην πλατεία Ελευθερίας, μπροστά στο Εβραϊκό Μνημείο, η εκδήλωση μνήμης για το Ολοκαύτωμα της Εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, τιμώντας για μια ακόμα χρονιά τη «μαύρη» επέτειο.
Στους χαιρετισμούς τους οι πολιτικοί εκπρόσωποι και οι επικεφαλής της Ισραηλινής Κοινότητας, σε υψηλό επίπεδο, επισήμαναν τη σημασία της διατήρησης ζωντανής της μνήμης του Ολοκαυτώματος των Εβραίων αλλά και τη συμβολή που θα έχουν προς αυτή την κατεύθυνση η ανέγερση του Μουσείου Ολοκαυτώματος και η δημιουργία πάρκου μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας.
Στον χαιρετισμό του ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας Θράκης, Σταύρος Καλαφάτης, τόνισε ” είναι η μνήμη των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων που μας φέρνει σήμερα εδώ, είναι το χρέος απέναντι στα αδέρφια μας τους δεκάδες χιλιάδες Εβραίους της Θεσσαλονίκης που μάρτυρας φρικτά και μαρτυρησαν στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, το χρέος σε αυτούς που έφυγαν αλλά και σε αυτούς που έρχονται, το χρέος στην ιστορία μας.
Η απώλεια είναι και δική μας και δε μπορεί να λησμονειται. Να μην επιτρέψουμε να ζήσει η ανθρωπότητα Ποτέ Ξανά τέτοιες θηριώδιες. Είναι απόφαση μας για την οποία δεσμεύτηκε ο πρωθυπουργός να ολοκληρώσουμε το Μουσείο ολοκαυτώματος της Θεσσαλονίκης, στην πόλη που υπήρχε από αιώνων εμβληματικό κέντρο της μεγαλύτερης Εβραϊκής κοινότητας της διασποράς”.
Ζέρβας: Μέσα στον Φεβρουάριο η προέγκριση για το μουσείο του ολοκαυτώματος
Τη ρητή δέσμευσή του να ξεκινήσουν οι εργασίες για την οικοδόμηση του Μουσείου του ολοκαυτώματος, του πάρκο μνήμης στην Πλατεία Ελευθερίας, αλλά και η ονομασία ενός δρόμου ως δρόμος των Εβραίων επανέλαβε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. “Ημέρα μνήμης και τιμής και πρέπει να συνοδεύεται με ουσιαστικά έργα. Είναι πολύ χαρούμενος σήμερα για το γεγονός ότι μέσα στον Φεβρουάριο θα εκδοθεί προέγκριση για το μουσείο ολοκαυτώματος. Μέσα σε 4 μήνες θα ολοκληρωθούν οι μελέτες και οι άδειες έτσι ώστε μέσα στο 2023 να ξεκινήσει η οικοδόμηση αυτού του τόσο σημαντικού μνημείου. Προχωράει η διαδικασία υλοποίησης ενός πολύ μεγάλου μητροπολιτικού πάρκου 100 στρεμμάτων στο μουσείο Ολοκαυτώματος. Προχωράει ο δρόμος μνήμης από το μουσείο ολοκαυτώματος στην πλατεία ελευθερίας. Έχουμε κάνει επίσημο αίτημα στο ελληνικό κοινοβούλιο η 6η Μαρτίου να χαρακτηριστεί και από το ελληνικό κοινοβούλιο ημέρα μνήμης και τιμής των Εβραίων.
Ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης αγκαλιάζω το αίτημα του Λέων Σαλτιέλ έτσι ώστε ένας κεντρικός δρόμος με ιδιαίτερο συμβολισμό να ονομαστεί δρόμος των Εβραίων συμπολιτών μας που χάθηκαν στο Ολοκαύτωμα. Σύντομα η Θεσσαλονίκη θα έχει μια οδό, μια λεωφόρο με αυτό το όνομα”
Ακόμη, και η περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας στηρίζει τη μετονομασία ενός κεντρικού δρόμου σε Λεωφόρο των Εβραίων. «Είναι η ώρα, πρέπει να γίνει τώρα», σημείωσε ο περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας.
Χαιρετισμό απηύθυνε και η αντιπεριφερειάρχης Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, κ. Βούλα Πατουλίδου.
Ο Πρόεδρος του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος, Πρόεδρος της Ισραηλιτικής Κοινότητας Θεσσαλονίκης και Πρόεδρος του Μουσείου Ολοκαυτώματος Ελλάδος, Δαυίδ Σαλτιέλ στην ομιλία του ανέφερε ότι «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε μια εκκωφαντική σιωπή. Μια σιωπή από την απουσία όλων αυτών που χάσαμε. Είμαστε εδώ για να θυμηθούμε τους 67.000 Έλληνες Εβραίους» και πρόσθεσε: «Ο αντισημιτισμός συνεχίζει να ανθεί στον δημόσιο διάλογο και στον τύπο. Να είμαστε σε εγρήγορση και να αντιδρούμε σε κάθε έκφραση ρητορικής μίσους. Κάθε μισαλλόδοξη πρακτική να απορρίπτεται εν τη γενέσει της».
Ο κ. Σαλτιέλ ζήτησε να ολοκληρωθεί το πάρκο μνήμης στην πλατεία Ελευθερίας
Στη συνέχεια παιδιά της Ισραηλιτικής Κοινότητας τοποθέτησαν ένα λευκό τριαντάφυλλο στο Εβραϊκό Μνημείο.
Η τελετή έκλεισε με κατάθεση στεφάνων, την τήρηση ενός λεπτού σιγής και τον Εθνικό Ύμνο.
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.