Παγκόσμια Ημέρα για την Πνευμονία, από το 2009, θεσπισμένη από την Παγκόσμια Συμμαχία κατά της Παιδικής Πνευμονίας αφού ακόμη και σήμερα είναι υπεύθυνη για 2.500.000 θανάτους κάθε χρόνο!
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
333 π.Χ. Ο Μέγας Αλέξανδρος συντρίβει τους Πέρσες του Δαρείου Γ΄κατά τη μάχη στην Ισσό. Είναι ο δεύτερος θρίαμβος του επί των Περσών μετά τον Γρανικό.
1793 Εκτελείται στη γκιλοτίνα ο Ζαν Σιλβέν Μπεγί, ο πρώτος δήμαρχος Παρισίων.
1825 Ο Ανδρέας Μιαούλης σπάει τον κλοιό των τουρκικών πλοίων γύρω από το Μεσολόγγι και μεταφέρει τρόφιμα στους πολιορκημένους Έλληνες.
1910 Χρησιμοποιείται για πρώτη φορά κασκαντέρ σε κινηματογραφική ταινία. Πηδά από φλεγόμενο αερόστατο στον ποταμό Χάντσον της Νέας Υόρκης.
1922 Η Ελλάδα παραδίδει στην Τουρκία τη διοίκηση της Ανατολικής Θράκης.
1923 Ο Άλμπερτ Αϊνστάιν εγκαταλείπει το Βερολίνο, μετά από αντισημιτικές απειλές για τη ζωή του.
1927 Ο Λέων Τρότσκι διαγράφεται από το ΚΚΣΕ και ο Ιωσήφ Στάλιν γίνεται απόλυτος κυρίαρχος στην ΕΣΣΔ.
1933 Δημοσιεύεται η πρώτη φωτογραφία του τέρατος της λίμνης του Λοχ Νες.
1942 Ο δόκιμος πυροσβέστης Κωνσταντίνος Πούλιος, σκοτώνεται κατά την προσπάθεια κατάσβεσης πυρκαγιάς σε διώροφο οίκημα στη Θεσσαλονίκη. Η 12η Νοεμβρίου έχει καθιερωθεί στη χώρα μας ως Ημέρα Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών.
1954 Κλείνει ο σταθμός υποδοχής μεταναστών στο νησί Έλις της Νέας Υόρκης. Υποδέχθηκε πάνω από 20.000.000 μετανάστες από όλον τον κόσμο.
1981 Καθιερώνεται ως σχολική γιορτή η επέτειος της εξέγερσης του Πολυτεχνείου.
1982 Μετά το θάνατο του Λεονίντ Μπρέζνιεφ, ο αρχηγός της KGB, Γιούρι Αντρόποφ, τον διαδέχεται στην ηγεσία του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος.
1990 Ο αυτοκράτορας Ακιχίτο ενθρονίζεται στην Ιαπωνία.
1990 Ο Άγγλος επιστήμονας, Τίμοθι Μπέρνερς-Λι (TBL για τους φίλους του), εφευρίσκει τον Παγκόσμιο Ευρύ Ιστό, γνωστότερο με τα αρχικά WWW, πάνω στον οποίο βασίζεται η λειτουργία του διαδικτύου.
1993 Η Αθήνα παίρνει την ενδέκατη θέση στη γενική κατάταξη έρευνας για τις συνθήκες ζωής σε τριάντα ευρωπαϊκές πόλεις.
1994 Παραιτείται από την ηγεσία του κόμματος των νεο-γκολιστών RPR ο Ζακ Σιράκ για να διεκδικήσει το προεδρικό αξίωμα στη Γαλλία.
1998 Συλλαμβάνεται στο αεροδρόμιο Φιουμιτσίνο της Ρώμης ο ηγέτης του PKK, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος έφτασε στην ιταλική πρωτεύουσα από τη Μόσχα με πτήση της Aeroflot. Η αστυνομία δεν ανακοινώνει πού κρατείται ο συλληφθείς Κούρδος ηγέτης, ενώ η Τουρκία ζητά την έκδοσή του από τις ιταλικές Αρχές, χαρακτηρίζοντας τη σύλληψή του σημείο καμπής στην καταστολή του κουρδικού αυτονομιστικού κινήματος.
2000 Το πρώτο ντέρμπι των «αιωνίων» αντιπάλων ΠΑΟ-Ολυμπιακού στην ιστορική Λεωφόρο μετά από 17 χρόνια (0-0) στιγματίζεται από σοβαρά επεισόδια.
2003 Δεκαεννέα Ιταλοί και οκτώ Ιρακινοί πέφτουν θύματα της βομβιστικής επίθεσης που δέχεται η ιταλική βάση στη Νασιρίγια, από Ιρακινό καμικάζι. Η Ιταλία βυθίζεται στο πένθος. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη απώλεια των ιταλικών ενόπλων δυνάμεων μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
2011 Η οικονομική κρίση οδηγεί τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι σε παραίτηση από την πρωθυπουργία της Ιταλίας.
2021 Η Αμερικανίδα τραγουδίστρια Μπρίτνεϊ Σπίαρς απαλλάσσεται από την 13ετή επιτροπεία της, σύμφωνα με απόφαση της δικαστή Brenda J. Penny του Ανώτατου Δικαστηρίου της κομητείας του Λος Άντζελες, μετά από ισχυρισμούς για κακοποίηση που προέρχονται από εικασίες θαυμαστών, έρευνα των μέσων ενημέρωσης και δημόσιες μαρτυρίες.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1840 Ογκίστ Ροντέν, Γάλλος γλύπτης. Γνωστότερα είναι τα γλυπτά του «Το Φιλί» και «Ο Σκεπτόμενος».
1929 Γκρέις Κέλι, Αμερικανίδα ηθοποιός βραβευμένη με Όσκαρ. Τον Απρίλιο του 1956 η Κέλλυ παντρεύτηκε τον Ρενιέ Γ΄ του Μονακό.
Στα 6 χρόνια που εργάστηκε στο Χόλλυγουντ, γύρισε 11 ταινίες. Συνεργάστηκε τρεις φορές με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ για τις ταινίες Σιωπηλός Μάρτυς, Dial M for Murder και Το Κυνήγι του Κλέφτη και κέρδισε το Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου το 1954 για την ταινία «Η χωριατοπούλα». Το Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου την έχει κατατάξει 13η στη λίστα με τις 25 μεγαλύτερες σταρ όλων των εποχών.
Η οικογένειά της ήταν εύπορη, καθώς ο τρεις φορές Ολυμπιονίκης στην κωπηλασία πατέρας της, που είχε τη μεγαλύτερη επιχείρηση οικοδομικών υλικών στην Ανατολική Ακτή, ήταν αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος. Ο δρόμος της γενέτειράς τους, Φιλαδέλφεια, Kelly Drive ονομάστηκε έτσι προς τιμήν του Ολυμπιονίκη αδελφού της.
Στα 18 της δεν κατάφερε να μπει στο Κολλέγιο Μπέννινγκτον, λόγω χαμηλού βαθμού στα μαθηματικά, κάτι που της επέτρεψε να ακολουθήσει το όνειρό της να γίνει ηθοποιός. Απαγγέλοντας ένα μονόλογο από το θεατρική παράσταση The Torch-Bearers, που είχε γράψει ο θείος της Τζορτζ, κατάφερε να μπει στην Αμερικανική Ακαδημία Δραματικών Τεχνών.
Μετά τον ρόλο με τον Γκάρυ Κούπερ στην ταινία «Το τρένο θα σφυρίξει τρεις φορές», έκανε οντισιόν για την ταινία «Μογκάμπο» με τον Κλαρκ Γκέιμπλ και την Έιβα Γκάρντνερ. Πήρε τον ρόλο και κέρδισε υποψηφιότητα για Όσκαρ Β΄ Γυναικείου Ρόλου. Για να γυρίσει με τον Χίτσκοκ την ταινία «Σιωπηλός Μάρτυς» έχασε την ευκαιρία να πρωταγωνιστήσει στο πλευρό του Μάρλον Μπράντο στην ταινία του Ελία Καζάν «Το λιμάνι της αγωνίας».
Το 1955 στο Φεστιβάλ των Καννών γνώρισε τον Ρενιέ Γ΄ του Μονακό, με τον οποίον κράτησε για μήνες επικοινωνία. Επιστρέφοντας στη Αμερική γύρισε την ταινία «Ο κύκνος» όπου προφητικά υποδύθηκε μια πριγκίπισσα. Ο Ρενιέ της έκανε πρόταση γάμου μόλις τελείωσαν τα γυρίσματα. Η εταιρεία παραγωγής καθυστέρησε την κυκλοφορία της ταινίας μέχρι την ημέρα του γάμου της Κέλλυ με το Ρενιέ.
Εννιά μήνες και τέσσερις μέρες μετά το γάμο της με το Ρενιέ, έφερε στον κόσμο το πρώτο της παιδί, την πριγκίπισσα Καρολίνα, της οποίας των ερχομό ανακοίνωσαν 21 πυροβολισμοί και η ημέρα της γέννησής της κηρύχθηκε ημέρα αργίας. Απέκτησαν αργότερα τον Αλβέρτο και την Στεφανία. Μετά το γάμο ο Ρενιέ της απαγόρευσε να συνεχίσει την καριέρα της.
Στις 13 Σεπτεμβρίου 1982, ενώ επέστρεφε οδικώς μαζί με τη 17χρονη της κόρη της Στεφανία, από το εξοχικό τους, σε έναν δρόμο γεμάτο στροφές, η πριγκίπισσα Γκρέις υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο που την έκανε να χάσει τις αισθήσεις της και να ρίξει το αυτοκίνητο από βουνοπλαγιά ύψους 37 μέτρων. Η κόρη της καθόταν στη θέση του συνοδηγού και προσπάθησε να ανακτήσει τον έλεγχο του αυτοκινήτου, αλλά ήταν αργά. Η Γκρέις ανασύρθηκε από το αυτοκίνητο με πολλαπλά κατάγματα και είχε πέσει σε κώμα. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο του Μονακό, όπου της διαγνώστηκε σοβαρή εγκεφαλική βλάβη. Ο πρίγκηπας Ρενιέ, μία μέρα μετά, δέχτηκε να την αποσυνδέσουν από το μηχανισμό που την κρατούσε στη ζωή. Η κόρη της Στεφανία είχε υποστεί σοβαρό κάταγμα στην αυχενική μοίρα και αναγκάστηκε να φορέσει κολάρο, ενώ λόγω της κατάστασής της δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει την κηδεία της μητέρας της.
Η κηδεία της έγινε στις 18 Σεπτεμβρίου στον Καθεδρικό Ναό της Αμώμου Συλλήψεως στο Μονακό. Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ήταν οι πρώην συμπρωταγωνιστές της Τζέιμς Στιούαρτ και Κάρυ Γκραντ, καθώς και η Νταϊάνα, πριγκίπισσα της Ουαλίας, η Νάνσυ Ρίγκαν, η Ντανιέλ Μιττεράν και η τέως αυτοκράτειρα Φαράχ του Ιράν, ενώ την κηδεία της παρακολούθησαν από την τηλεόραση 100.000.000 άνθρωποι παγκοσμίως. Ο πρίγκηπας Ρενιέ, που δεν ξαναπαντρεύτηκε, κηδεύτηκε στο πλευρό της μετά το θάνατό του το 2005.
1934 Τσαρλς Μάνσον, Αμερικανός δολοφόνος
1945 Νιλ Γιανγκ, Καναδός τραγουδοποιός
1953 Βασίλης Καρράς, Έλληνας τραγουδιστής
1961 Νάντια Κομανέτσι, Ρουμάνα γυμνάστρια
1965 Ελένη Ράντου, Ελληνίδα ηθοποιός, αγαπημένη κωμικός και συγγραφέας.
1972 Βασίλης Τσιάρτας, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1980 Ράιαν Γκόσλινγκ, Καναδός ηθοποιός, ένας από τους μεγαλύτερους της γενιάς του, με τελευταία επιτυχία του την ταινία «Barbie»
1982 Αν Χάθαγουεϊ, Αμερικανίδα ηθοποιός συμπρωταγωνίστρια της Μέρυλ Στριπ στο «Ο Διάβολος Φορούσε Prada»
1988 Ράσελ Γουέστμπρουκ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
ΘΑΝΑΤΟΙ
1923 Ερνστ Τσίλερ, Γερμανός αρχιτέκτονας ο οποίος δραστηριοποιήθηκε κατά το μεγαλύτερο μέρος της σταδιοδρομίας του στην Ελλάδα. Σχεδίασε και επέβλεψε την κατασκευή εκατοντάδων δημόσιων και ιδιωτικών κτηρίων και άφησε τη σφραγίδα του στην οικιστική φυσιογνωμία του ελληνικού αστικού χώρου των τελών του 19ου και των αρχών του 20ού αιώνα.
Μεταξύ των έργων του συγκαταλέγονται το Προεδρικό Μέγαρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, το Ιλίου Μέλαθρον, το Δημαρχείο Ερμούπολης, το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα Θεσσαλονίκης, το Δημαρχείο Ερμούπολης, το Μέγαρο Μελά και πολλά άλλα.
1944 Τέλλος Άγρας, Έλληνας ποιητήςς
1979 Πυθαγόρας Παπασταματίου, καλλιτεχνικά γνωστός ως απλά Πυθαγόρας, Έλληνας στιχουργός με αναρίθμητες επιτυχίες διαχρονικές
1981 Γουίλιαμ Χόλντεν, Αμερικανός ηθοποιός
2004 Μίμης Χρυσομάλλης, Έλληνας ηθοποιός που ξεκίνησε την καριέρα του, σαν παιδί-θαύμα, τραγουδώντας στα «Ταλέντα» του Γιώργου Οικονομίδη. Απόφοιτος της Δραματικής Σχολής του Θεάτρου Τέχνης, έγινε ευρύτερα γνωστός στο κοινό από την συμμετοχή του σε πολλές κινηματογραφικές επιτυχίες (Το βαρύ πεπόνι, Άρπα Κόλα, Safe Sex, Βαριετέ, Ένας και Ένας, Το κλάμα βγήκε απ’ τον παράδεισο) καθώς και σε τηλεοπτικές σειρές (Το τελευταίο αντίο, Σαν αδελφές, Λίστα Γάμου). Πέθανε από ανακοπή καρδιάς.
2013 Αντιγόνη Βαλάκου, Ελληνίδα ηθοποιός
2013 Νικόλαος Μάρτης, Έλληνας πολιτικός διετέλεσε και Υπουργός Βορείου Ελλάδος
2013 Τζον Τάβενερ, Άγγλος συνθέτης
2016 Λουπίτα Τοβάρ, Μεξικανή ηθοποιός
2018 Σταν Λι, Αμερικανός συγγραφέας, εκδότης και εκδότης κόμικς
Comments are closed.