ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1897 Υπογράφεται η ταπεινωτική συνθήκη ειρήνης μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στην Κωνσταντινούπολη. Η Ελλάδα υποχρεώνεται να εκκενώσει την περιοχή ανάμεσα στον Όλυμπο και τα Καμβούνια Όρη. Η συνθήκη της επιβάλλει Διεθνή Οικονομικό Έλεγχο και την υποχρέωση να καταβάλλει στην Τουρκία 4.000.000 τουρκικές λίρες ως πολεμική αποζημίωση. Με την ίδια συνθήκη, η Κρήτη αποκτά την αυτονομία της.
1906 Τα αρχικά S.O.S. καθιερώνονται ως διεθνές σήμα κινδύνου, στο Διεθνές Συνέδριο Ασύρματης Τηλεγραφίας του Βερολίνου. Θα ταυτιστεί με τα αρχικά της φράσης «Save Our Souls».
1907 Διοργανώνεται ογκώδης φοιτητική διαδήλωση στα Προπύλαια για το μη υποχρεωτικό του μαθήματος της Γυμναστικής
1938 Δολοφονείται στις φυλακές της Κέρκυρας ο Γ.Γ. της ΟΚΝΕ (νυν ΚΝΕ), Χρήστος Μαλτέζος.
1940 Τα ελληνικά στρατεύματα καταλαμβάνουν την Κορυτσά στην Αλβανία.
1942 Μάχη του Στάλινγκραντ: Ο στρατηγός Φρίντριχ Πάουλους στέλνει τηλεγράφημα στον Αδόλφο Χίτλερ, λέγοντάς του ότι η 6η Στρατιά είναι περικυκλωμένη.
1943 Αρχίζει η Διάσκεψη του Καΐρου. Ο Αμερικανός πρόεδρος, Φρανκλίνος Ρούσβελτ, ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ουίνστον Τσόρτσιλ και ο Κινέζος ηγέτης, Τσάνγκ Κάι Σεκ, συναντώνται προκειμένου να βρουν τρόπο να νικήσουν την Ιαπωνία.
1956 Τελετή έναρξης των 16ων Ολυμπιακών Αγώνων στη Μελβούρνη της Αυστραλίας.
1957 Απαραίτητο γίνεται το απολυτήριο του Δημοτικού για οποιαδήποτε εργασία στην Ελλάδα. Πολλαπλασιάζονται τα νυχτερινά σχολεία για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού.
1963 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι, δολοφονείται στο Ντάλας του Τέξας από τον Λι Χάρβεϊ Όσβαλντ. Ο αντιπρόεδρος Λίντον Τζόνσον ορκίζεται 36ος πρόεδρος των ΗΠΑ, μέσα στο προεδρικό αεροσκάφος Air Force One.
1963 Οι Beatles κυκλοφορούν τον δίσκο With The Beatles και την ίδια γουρλίδικη ημέρα το 1968 το The White Album.
1977 Το υπερηχητικό επιβατικό αεροπλάνο «Concorde» εκτελεί την παρθενική εμπορική πτήση του, από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη.
1989 Οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί, Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, Ανδρέας Παπανδρέου και Χαρίλαος Φλωράκης, κατά την τέταρτη φάση των διερευνητικών συνομιλιών με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Χρήστο Σαρτζετάκη, αποφασίζουν τη σύσταση οικουμενικής κυβέρνησης, υπό τον ακαδημαϊκό Ξενοφώντα Ζολώτα.
1990 Η Βρετανίδα πρωθυπουργός, Μάργκαρετ Θάτσερ, ανακοινώνει την παραίτησή της, έπειτα από 11 χρόνια, όταν αμφισβητείται από την ηγεσία των Συντηρητικών.
2002 Περισσότεροι από 100 άνθρωποι σκοτώνονται σε ταραχές, ζητώντας να μη γίνει ο διαγωνισμός ομορφιάς Μις Κόσμος στη Νιγηρία. Τα επεισόδια προκαλούνται από μουσουλμάνους, οι οποίοι καίνε τα γραφεία εφημερίδας που είχε γράψει ότι αν ζούσε ο προφήτης Μωάμεθ ίσως να είχε παντρευτεί μια από τις διαγωνιζόμενες στα καλλιστεία για τη Μις Κόσμος. Απολογισμός 200 τραυματίες, 12.000 άστεγοι, 22 κατεστραμμένες εκκλησίες και 8 κατεστραμμένα τζαμιά. Ο διαγωνισμός τελικά θα διεξαχθεί στο Λονδίνο, με νικήτρια την Τουρκάλα υποψήφια.
2005 Η Άνγκελα Μέρκελ γίνεται η πρώτη γυναίκα Καγκελάριος της Γερμανίας και η πρώτη πρώην πολίτης της Γερμανικής Λαϊκής Δημοκρατίας που έγινε ηγέτης της επανενωμένης Γερμανίας. Το Νοέμβριο του 2007 της απονεμήθηκε το Βραβείο Καρλομάγνος ενώ έχει συμπεριληφθεί στη λίστα που εξέδωσε το περιοδικό Time για τα «Πρόσωπα με τη Μεγαλύτερη Επιρροή Παγκοσμίως» για το 2012.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1869 Αντρέ Ζιντ, Γάλλος συγγραφέας
1890 Σαρλ ντε Γκολ, Γάλλος στρατηγός και πολιτικός, ο οποίος ηγήθηκε των γαλλικών δυνάμεων στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και κυβέρνησε από το 1944 έως το 1946 και από το 1958 έως το 1969.
Κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν παρασημοφορημένος ανθυπολοχαγός. Κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, έγινε ηγέτης της Εθνικής Αντίστασης. Η πολιτική ιδεολογία του είναι γνωστή ως Γκολισμός και έχει σημαντική επιρροή στη γαλλική πολιτική μέχρι και σήμερα.
Επισκέφτηκε την Θεσσαλονίκη – 3 ημέρες μετά δολοφονείται οι Γρηγόρης Λαμπράκης και μιλά για τη Μακεδονία, στο πλευρό του Κωνσταντίνου Καραμανλή.
Στις 9 Νοεμβρίου 1970, πέθανε ξαφνικά στο σπίτι του, στο μικρό χωριό του Κολομπέ, δύο εβδομάδες πριν από τα ογδοηκοστά του γενέθλια και ενώ τελείωνε τον δεύτερο τόμο των απομνημονευμάτων του. Καθόταν μπροστά από την τηλεόραση ενώ περίμενε την αρχή των ειδήσεων όταν ένιωσε αδιαθεσία και κατέρρευσε. Η γυναίκα του κάλεσε τον γιατρό αλλά μέχρι να φθάσει είχε πεθάνει: η αιτία θανάτου ήταν καρδιακή προσβολή και πιθανότατα επακόλουθη ρήξη αορτής.
Σύμφωνα με τη ρητή επιθυμία του, ο στρατηγός κηδεύτηκε χωρίς καμία επισημότητα. Στην τελευταία του κατοικία, το φέρετρο, κατασκευασμένο από τον ξυλουργό του Κολομπέ, δεν συνόδευσε παρά ένα μικρό στρατιωτικό απόσπασμα και η οικογένεια, αλλά και περίπου 40.000 Γάλλοι που κάθε άκρη της χώρας. Το σώμα του ντε Γκωλ μεταφέρθηκε στον τάφο του σε ένα θωρακισμένο όχημα και καθώς καταβιβαζόταν στο έδαφος όλες οι καμπάνες όλων των εκκλησιών της Γαλλίας κτύπησαν ξεκινώντας από τη Νοτρ Νταμ.
Λίγες ώρες νωρίτερα, στον καθεδρικό ναό της Παναγίας των Παρισίων πραγματοποιήθηκε η επίσημη τελετή, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Ζορζ Πομπιντού και προσωπικοτήτων από σχεδόν κάθε γωνιά της Γης, με επικεφαλής τους προέδρους των Η.Π.Α. Ρίτσαρντ Νίξον και της Ε.Σ.Σ.Δ. Νικολάι Ποντγκόρνι. Την ελληνική Χούντα εκπροσώπησε ο Στυλιανός Παττακός και την Κύπρο ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄. Λίγο αργότερα εκατοντάδες χιλιάδες Γάλλοι, “γκωλικοί” και μη, πραγματοποίησαν για πρώτη και τελευταία φορά κοινή πορεία στη λεωφόρο Ηλυσίων Πεδίων, για να καταλήξουν στην Αψίδα του Θριάμβου, στην πλατεία Ετουάλ, η οποία αργότερα μετονομάστηκε επισήμως σε πλατεία Σαρλ ντε Γκωλ.
1924 Τζέραλντιν Πέιτζ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1930 Κώστας Ρηγόπουλος, Έλληνας ηθοποιός
1932 Ρόμπερτ Βον, Αμερικανός ηθοποιός
1934 Ρίτα Σακελλαρίου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1940 Αντρέι Ζουλάφσκι, Πολωνός σκηνοθέτης
1943 Μπίλυ Τζιν Κινγκ, Αμερικανίδα τενίστρια
1958 Τζέιμι Λι Κέρτις, Αμερικανίδα ηθοποιός και βαρώνη Haden-Guest, κόρη του ηθοποιού Τόνυ Κέρτις έγινε γνωστή ως «scream queen» εξαιτίας των ρόλων της σε ταινίες τρόμου, όπως «Η Νύχτα με τις Μάσκες».
Έχει πρωταγωνιστήσει στις ταινίες Ένα Ψάρι που το Έλεγαν Γουάντα, Το Κορίτσι Μου, Νέος Για Πάντα, Ποιος Έπνιξε τη Μόνα;, Απίστευτη Παρασκευή και Πάλι Εσύ;. Έχει βραβευτεί με BAFTA για την ερμηνεία της στην ταινία «Πολυθρόνα για Δύο» και με δύο Χρυσές Σφαίρες για την ταινία «Αληθινά Ψέματα» και την τηλεοπτική σειρά «Anything But Love».
Το βιβλίο της Today I Feel Silly, and Other Moods That Make My Day έγινε best seller στη λίστα των The New York Times. Είναι επίσης blogger στην εφημερίδα The Huffington Post. Είναι παντρεμένη με τον ηθοποιό, σεναριογράφο και σκηνοθέτη Βαρόνο Κρίστοφερ Γκεστ.
Το 2023 βραβεύτηκε με Όσκαρ Β’ Γυναικείου Ρόλου για την ερμηνεία της στην ταινία «Τα Πάντα Όλα».
1967 Μαρκ Ράφαλο, Αμερικανός ηθοποιός
1984 Σκάρλετ Γιόχανσον, Αμερικανίδα ηθοποιός
1986 Όσκαρ Πιστόριους, Νοτιοαφρικανός δρομέας
1987 Μαρουάν Φελαϊνί, Βέλγος ποδοσφαιριστής
1966 Dmitry Rybolovlev Yevgenyevich, Ρώσος δισεκατομμυριούχος, 391ος στη λίστα του οικονομικού περιοδικού Forbes.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1718 Έντουαρντ Τιτς, γνωστότερος ως Μαυρογένης, Άγγλος πειρατής
1916 Τζακ Λόντον, Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας
1933 Λάζαρος Τσάμης, Έλληνας πρωταγωνιστής του Μακεδονικού Αγώνα
1963 Άλντους Χάξλεϊ, Άγγλος συγγραφέας
2007 Μορίς Μπεζάρ, 80, Γάλλος χορευτής, χορογράφος, διευθυντής όπερας, και ιδρυτής της σχολής χορού Μπεζάρ της Λωζάνης στην Ελβετία.
Γεννήθηκε στην Μασσαλία και πατέρας του ήταν ο Γάλλος φιλόσοφος Γκαστόν Μπεργκέρ. Παρακολουθώντας ένα ρεσιτάλ του χορευτή Σερζ Λιφάρ, επηρεάστηκε τόσο πολύ ώστε αποφάσισε να αφιερώσει τον χρόνο του αποκλειστικά στο χορό.
Το 1973, μαζί με το Ballet du XXe siecle, έκανε την πρεμιέρα της παράστασης με την ονομασία Golestan, η οποία βασίζονταν στην Ιρανική παραδοσιακή μουσική, και ακολούθησαν και άλλες παρόμοιες παραστάσεις βασισμένες στην ίδια θεματολογία. Κατά τη διάρκεια των παραστάσεων αυτών ο Μπεζάρ γνώρισε την πρώην Αυτοκράτειρα του Ιράν με την οποία και διατήρησε ισχυρούς δεσμούς.
Ανάμεσα στα διάσημα έργα του, είναι και μια διασκευή του «Καρυοθραύστη», που βασίστηκε στην προσωπική του ζωή, και περιείχε έντονο ερωτικό περιεχόμενο και παράξενες σεξουαλικές παραστάσεις.
2011 Αργύρης Κουνάδης, Έλληνας συνθέτης
Comments are closed.