RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Δεν στηρίζει Ζελένσκι το ουκρανικό κοινοβούλιο

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρχική / ΚΟΣΜΟΣ / Δεν στηρίζει Ζελένσκι το ουκρανικό κοινοβούλιο

ΚΟΣΜΟΣ

25/02/202507:16

Δεν στηρίζει Ζελένσκι το ουκρανικό κοινοβούλιο

Απομονωμένος ο Ουκρανός Πρόεδρος- Σοβαρή εξέλιξη που θέτει εν αμφιβόλω την επικύρωση διεθνών συμφωνιών όπως η συνθήκη ειρήνης με την Ρωσία

Δεν στηρίζει Ζελένσκι το ουκρανικό κοινοβούλιο

Γράφει RTHESS NEWSROOM

Απόφαση που επαναβεβαίωνε τη νομιμοποίηση του ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεν εξασφάλισε επαρκή υποστήριξη για την έγκρισή του από το ουκρανικό κοινοβούλιο χθες Δευτέρα.

Σε ειδική προ ημερησίας διατάξεως συνεδρίαση της ουκρανικής εθνικής αντιπροσωπείας, ή Βέρχοβνα Ράντα, για την τρίτη επέτειο της εισβολής του στρατού της Ρωσίας, το κείμενο ψηφίστηκε από 218 μέλη του σώματος, έλαβε 8 ψήφους λιγότερες από τις 226 που απαιτούνταν για να εγκριθεί.

Κάπου 54 μέλη της ουκρανικής Βουλής, παρόντα στην αίθουσα, απείχαν από την ψηφοφορία – ανάμεσά τους 38 εκλεγμένα με το κόμμα του προέδρου, που ονομάζεται Υπηρέτης του Λαού.

Το ψήφισμα κατατέθηκε από την ηγεσία του κοινοβουλίου εν είδει συμβολικής ένδειξης στον αρχηγό του κράτους, η νομιμοποίηση του οποίου αμφισβητήθηκε πρόσφατα από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, που φάνηκε να ενστερνίζεται θέσεις της Ρωσίας για το ζήτημα.

Το κείμενο ανέφερε πως η Βέρχοβνα Ράντα «υπενθυμίζει για ακόμη μια φορά ότι ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι εξελέγη σε ελεύθερες, διαφανείς, δημοκρατικές εκλογές» και «η εντολή του δεν αμφισβητείται από τον ουκρανικό λαό», ούτε από το κοινοβούλιο. Παρέπεμπε ακόμη στο άρθρο 108 του ουκρανικού Συντάγματος, σύμφωνα με το οποίο ο αρχηγός του κράτους συνεχίζει να ασκεί τα καθήκοντά του ωσότου αναλάβει εκλεγμένος διάδοχός του.

Η θητεία του κ. Ζελένσκι τυπικά έληξε τον Μάιο, ωστόσο δεν διεξήχθησαν εκλογές στην Ουκρανία εν μέσω πολέμου και στρατιωτικού νόμου.

Ο Ντόναλντ Τραμπ χαρακτήρισε την περασμένη εβδομάδα «δικτάτορα» τον Βολοντίμιρ Ζελένσκι, διότι δεν διεξήχθησαν εκλογές στη χώρα.

Ως τώρα ο ουκρανός πρόεδρος καταφέρνει, βασιζόμενος σε μεταβαλλόμενες πλειοψηφίες, να εγκρίνει νόμους, καθώς συχνά δεν είναι παρόντα αρκετά μέλη του κόμματός του ή πολιτικοί πιστοί στον ίδιο στην ουκρανική Βουλή.

Δίχως την υποστήριξη του κοινοβουλίου, δεν μπορούν να επικυρωθούν ή να τεθούν σε ισχύ πιθανές διεθνείς συμφωνίες, όπως για παράδειγμα ενδεχόμενη συνθήκη ειρήνης με τη Ρωσία, ή ενδεχόμενη σύμβαση με εταιρείες ή το δημόσιο των ΗΠΑ για τις ουκρανικές πρώτες ύλες, ιδίως τις σπάνιες γαίες που εποφθαλμιά ο ένοικος του Λευκού Οίκου.

Πηγή: ΑΠΕ

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

/ Δείτε ακόμα

ΚΟΣΜΟΣ

28.4.202516:57

  Ποτέ στην Ιστορία δεν έχει ξανασυμβεί τέτοιας έκτασης μπλακάουτ, όπως το σημερινό, ανακοίνωσε ο ισπανικός διαχειριστής δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας Red Electrica, καθώς το μαζικό μπλακάουτ στην Ιβηρική Χερσόνησο έχει παραλύσει μεγάλα τμήματα της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.   Ο

ΚΟΣΜΟΣ

28.4.202516:10

  Μια «μαζική» διακοπή ηλεκτροδότησης πλήττει «ολόκληρη την Ιβηρική Χερσόνησο» και μέρος της Γαλλίας από νωρίς σήμερα το μεσημέρι, παραλύοντας τις δημόσιες συγκοινωνίες σε Ισπανία και Πορτογαλία, εγκλωβίζοντας ανθρώπους μέσα σε τρένα, σε ανελκυστήρες και σε άλλους χώρους, προκαλώντας μεγάλης

ΚΟΣΜΟΣ

28.4.202514:45

  Η ακτοφυλακή της Τυνησίας ανέσυρε σήμερα τα πτώματα οκτώ Αφρικανών μεταναστών, το πλεούμενο των οποίων βυθίστηκε ανοικτά των ακτών της χώρας κατά τον διάπλου προς την Ευρώπη, δήλωσε αξιωματούχος ασφαλείας, ο οποίος πρόσθεσε πως άλλοι 29 άνθρωποι διασώθηκαν. Το

ΚΟΣΜΟΣ

28.4.202514:34

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να διακόψει τις μάχες στην Ουκρανία από τα μεσάνυχτα της 7ης προς 8η Μαΐου έως τις 11 Μαΐου. Με ανάρτηση στο Telegram, το Κρεμλίνο αναφέρει ότι η Ρωσία ότι «σε περίπτωση παραβίασης της κατάπαυσης

ΚΟΣΜΟΣ

28.4.202514:33

  Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης του νέου επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας, Γιόχαν Βάντεπουλ. Πρόσφατα είχε δηλώσει «Η πιο σοβαρή απειλή για μας – για τις ζωές μας, για το δικαιικό σύστημα, αλλά επίσης για την ίδια την

ΚΟΣΜΟΣ

28.4.202514:27

Σύμφωνα με τον διαχειριστή του συστήματος, η αιτία της βλάβης προήλθε από μία αποτυχία του συστήματος στην Ιβηρική Χερσόνησο. Στα σενάρια και το ενδεχόμενο κυβερνοεπίθεσης. BREAKING: Massive — really, massive — electricity outage hits Spain, which large part of the

Rthess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

28.4.202514:59

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή