Το τεράστιο κρανίο διαθέτει δύο σειρές από οδοντωτές άκρες που μοιάζουν με δόντια.
Η Εθνική Υπηρεσία Πάρκων των ΗΠΑ (NPS) εποπτεύει την παράκτια περιοχή που βρέθηκε το κρανίο.
Αξιωματούχοι του NPS αναγνώρισαν το θραύσμα ως μέρος της κρανιακής κοιλότητας μιας φάλαινας καμπούρας. Οι καμπούρες (Megaptera novaeangliae) μπορεί να φτάσουν σε μήκος τα 18 μέτρα και να ζυγίζουν έως και 40 τόνους.
Το πάρκο έγραψε στην ανάρτησή του στο Facebook «Ρίξτε μια ματιά σε αυτό το μεγάλο τμήμα του κρανίου μιας καμπούρας φάλαινας».
View this post on Instagram
Η ιδιαίτερη δομή τέτοιον των κρανίων οφείλεται στο ότι είναι προσαρμοσμένα να υποστηρίζουν τις εξειδικευμένες συμπεριφορές διατροφής τους.
Οι οδοντωτές άκρες στο κρανίο, που μοιάζουν με δόντια, πιθανότατα προκύπτουν από μια αποκομμένη περιοχή που συνέδεε το κρανίο με ένα άλλο μέρος του σώματος. Οι υπεύθυνοι του πάρκου Cape Hatteras εξηγούν «Το κρανίο τους είναι σχετικά εύκαμπτο, ειδικά γύρω από τις αρθρώσεις των γνάθων, γεγονός που τους επιτρέπει να ανοίγουν διάπλατα το στόμα τους για να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες νερού και θηραμάτων».
Σύμφωνα με τις στατιστικές της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (NOAA) για την αλιεία, τουλάχιστον 30 φάλαινες-καμπούρες έχουν πεθάνει κατά μήκος των ακτών της Βόρειας Καρολίνας από το 2016. Αυτό φανερώνει το πόσο σημαντικό είναι το κοινό να ευαισθητοποιείται ως προς την προστασία των μεγαλειωδών πλασμάτων.
Comments are closed.