Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Ιράν, Μασούντ Πεζεσκιάν, θεωρούμενος ως μετριοπαθής συγκριτικά με τους αντιπάλους που είχε στην κούρσα για την προεδρία, φέρνει έναν νέο αέρα στην εξουσία του θεοκρατικού καθεστώτος και ενδεχομένως να προσπαθήσει να πραγματώσει μέρος των ελπίδων εκατομμυρίων Ιρανών που αναζητούν λιγότερους περιορισμούς στις κοινωνικές ελευθερίες και μια πιο ρεαλιστική εξωτερική πολιτική.
Σύμφωνα με αναλυτές, ο Πεζεσκιάν, ο οποίος νίκησε τον σκληροπυρηνικό Σαΐντ Τζαλίλι στο δεύτερο γύρο της Παρασκευής, είναι σαφώς πιο καλοδεχούμενος από τις δυτικές δυνάμεις, καθώς θεωρούν πιθανό να επιδιώξει πιο ειρηνικούς τρόπους εξόδου από την τεταμένη αντιπαράθεση που μαίνεται εδώ και χρόνια ανάμεσα στο Ιράν και τη Δύση για το ταχέως εξελισσόμενο πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.
Ο νέος Ιρανός πρόεδρος κατάφερε να κερδίσει ένα μεγάλο μέρος του εκλογικού σώματος – κυρίως νεολαία και αστική μεσαία τάξη – το οποίο είναι ευρέως απογοητευμένο από τα τόσα χρόνια καταστολής, που καταπνίγουν οποιαδήποτε προσπάθεια δημόσιας διαφωνίας από την ισλαμική ορθοδοξία.
Ο 69χρονος καρδιοχειρουργός και υπουργός Υγείας κατά την περίοδο 2001-05 έχει δεσμευτεί να προωθήσει μια ρεαλιστική εξωτερική πολιτική, αμβλύνοντας τις εντάσεις στις διαπραγματεύσεις με τις δυτικές δυνάμεις για την αναβίωση του πυρηνικού συμφώνου του 2015, οι οποίες σήμερα ουσιαστικά έχουν παγώσει. Επίσης, στην ατζέντα του υπάρχουν προτάσεις για να βελτιώσει τις προοπτικές κοινωνικής φιλελευθεροποίησης και πολιτικού πλουραλισμού.
Κάτω από το διπλό σύστημα κληρικής και λαϊκής διακυβέρνησης του Ιράν, ο πρόεδρος δεν μπορεί να επιβάλλει καμία ουσιαστική αλλαγή πολιτικής σχετικά με το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή την υποστήριξη οργανώσεων και ομάδων πολιτοφυλακής σε στη Μέση Ανατολή, αφού τον τελευταίο λόγο σε όλα τα κορυφαία κρατικά ζητήματα τον έχει ο ανώτατος θρησκευτικός ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.