Το φετινό παγκόσμιο βραβείο ελευθερίας του Τύπου απονέμετε στο σύνολο των παλαιστινίων δημοσιογράφων που οποίοι καλύπτουν τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ- ΜΠΕ ο Μαουρίσιο Βάιμπελ, πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης τόνιε “Σε αυτούς τους καιρούς ερέβους κι απελπισίας, ευχόμαστε να στείλουμε σθεναρό μήνυμα αλληλεγγύης κι αναγνώρισης των παλαιστινίων δημοσιογράφων που καλύπτουν αυτή την κρίση σε τόσο δραματικές συνθήκες”, τόνισε ο Μαουρίσιο Βάιμπελ, πρόεδρος της διεθνούς κριτικής επιτροπής επαγγελματιών των μέσων ενημέρωσης.
“Η ανθρωπότητα τους οφείλει τεράστιο χρέος, για το θάρρος τους και τη δέσμευσή τους στην ελευθερία της έκφρασης”, πρόσθεσε.
Η Οντρέ Αζουλέ, η γενική διευθύντρια της Εκπαιδευτικής, Επιστημονικής και Επιμορφωτικής Οργάνωσης των Ηνωμένων Εθνών, επισήμανε πως η βράβευση υπογραμμίζει πόση “σημασία έχει η συλλογική δράση για να διασφαλιστεί ότι οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο θα μπορέσουν να συνεχίσουν να επιτελούν το απαραίτητο έργο τους να ενημερώνουν και να ερευνούν”.
Από την 7η Οκτωβρίου ως την 1η Μαΐου τουλάχιστον 97 δημοσιογράφοι και εργαζόμενοι σε μέσα ενημέρωσης έχασαν τη ζωή τους στον πόλεμο Ισραήλ/Χαμάς, οι 92 από τους οποίους ήταν Παλαιστίνιοι , σύμφωνα με τους αριθμούς της Επιτροπής για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ), μη κυβερνητικής οργάνωσης με έδρα τη Νέα Υόρκη. Άλλοι δεκαέξι τραυματίστηκαν.
Ο πόλεμος ξέσπασε στις 7 Οκτωβρίου, όταν έφοδος άνευ προηγουμένου που εξαπέλυσε ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ στοίχισε τη ζωή σε 1.170 ανθρώπους, στην πλειονότητά τους άμαχους, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα.
Πάνω από 250 άνθρωποι απήχθησαν. Οι 129 από αυτούς παραμένουν στη Λωρίδα της Γάζας, αλλά τουλάχιστον 35 πιστεύεται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με ισραηλινές πηγές.
Η ευρεία στρατιωτική επιχείρηση που εξαπέλυσε το Ισραήλ σε αντίποινα στον παλαιστινιακό θύλακο, υποσχόμενο να αφανίσει τη Χαμάς, στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον 34.596 ανθρώπους, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού ισλαμιστικού κινήματος.
Comments are closed.