Και όμως: Υπάρχουν ασφαλιστικές εισφορές «υπέρ αγνώστων οικοδόμων»
Στα 246.064.602 ευρώ ανέρχεται το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών που έχουν εισπραχθεί «υπέρ αγνώστων οικοδόμων», από το 1985 και εντεύθεν, όπως έκανε γνωστό ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, απαντώντας νωρίτερα σήμερα στη Βουλή σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Νίκου Έξαρχου.
Η πλειονότητα των περιπτώσεων που ο e-ΕΦΚΑ καταλογίζει ασφαλιστικές εισφορές «υπέρ αγνώστων», δεν αφορά σε έργα που κατασκευάζονται κατόπιν έκδοσης οικοδομικών αδειών από τις οικείες υπηρεσίες δόμησης ή άλλες αρμόδιες υπηρεσίες και για τα οποία οι εργοδότες, κατά την απογραφή τους, ενημερώθηκαν αρμοδίως για τα ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια, αλλά είναι περιπτώσεις που αφορούν, κατά κανόνα σε έργα μη αδειοδοτημένα. Σε αυθαίρετα, δηλαδή, στα οποία διαπιστώνεται εκτέλεση εργασιών.
Που βρίσκονται όμως σήμερα αυτά τα χρήματα;
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ‘Αδωνις Γεωργιάδης, αυτές οι ασφαλιστικές εισφορές «μπαίνουν στον κουμπαρά για την ταχύτερη συνταξιοδότηση των οικοδόμων».
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Έξαρχος επισήμανε ότι τελευταία φορά που αποδόθηκαν στους οικοδόμους τα «υπέρ αγνώστων» ένσημα ήταν το 1985. «Είναι γνωστό σε όλους ότι ο κλάδος των οικοδόμων έχει βιώσει μια δεκαετή κρίση με την ανεργία να ανεβαίνει σε πάρα πολύ υψηλά επίπεδα. Μιλάω για την περίοδο της καπιταλιστικής κρίσης. Οι περισσότεροι οικοδόμοι σήμερα στην ουσία έχουν χάσει ένα μεγάλο μέρος του ασφαλιστικού τους βίου αυτήν την περίοδο, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν να μη θεμελιώσουν τα ελάχιστα όρια ενσήμων για τη συνταξιοδότηση τους ή να συμπληρώσουν τα απολύτως κατώτερα που οριοθετούν το ύψος της σύνταξής τους στα ελάχιστα επίπεδα», επισήμανε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε: «Η αναγνώριση και η διανομή των “υπέρ άγνωστων” ενσήμων θα δώσει σημαντική λύση σε αυτό το μεγάλο πρόβλημα. Είναι δίκαιο να αποδοθούν τα ένσημα σε αυτούς που τα έχουν δουλέψει και για τα οποία έχουν πληρωθεί εισφορές, κάτι που εξάλλου έχει γίνει και κατά το παρελθόν, όχι μόνο το 1985 και το 1977 αλλά και τη δεκαετία του 1960». Με αυτό λοιπόν το σκεπτικό, ο κ. Έξαρχος κάλεσε τον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης να ενημερώσει τη Βουλή αν θα αναληφθεί νομοθετική πρωτοβουλία δεδομένου ότι υπάρχουν οικοδόμοι που δεν μπορούν να βγουν στη σύνταξη γιατί δεν έχουν συμπληρώσει τα ένσημα λόγω της προηγούμενης ανεργίας.
«Οι οικοδόμοι έχουν τη δυνατότητα να αναγνωρίσουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης, λόγω γήρατος, σύμφωνα με τις κατά περίπτωση ισχύουσες διατάξεις της συνταξιοδοτικής νομοθεσίας, στους φορείς στους οποίους είναι ασφαλισμένοι. ‘Αρα, έχουν τη δυνατότητα να εξαγοράσουν κάποια ένσημα, αν τους λείπουν λίγα», απάντησε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και πρόσθεσε: «Αν τους λείπουν πολλά, θα πρέπει να δουλέψουν δυστυχώς λίγο περισσότερο έως ότου φτάσουν στα συγκεκριμένα ένσημα που προβλέπει ο νόμος. Και πάλι, όμως, οι οικοδόμοι, επειδή έχουν ευνοϊκότερες ρυθμίσεις, βγαίνουν γρηγορότερα από τους άλλους».
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.