«Ζωντανεύει» η σιδηροδρομική σύνδεση της Ελλάδας με την Ευρώπη
Αυτό έγινε γνωστό ύστερα από την επίσκεψη μέσα στο Σαββατοκύριακο του υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστου Σταϊκούρα στο Βελιγράδι όπου συνάντησε τον ομόλογο του Goran Vesic, στο Βελιγράδι.
Βασικό μενού της συνάντησης ήταν να επάνελθει στο προσκήνιο, η συζήτηση για την σιδηροδρομική σύνδεση «Πειραιάς – Θεσσαλονίκη – Σκόπια – Βελιγράδι – Κεντρική Ευρώπη».
“Είναι μια ευκαιρία να επαναφέρουμε δρομολόγια που είχαν καταργηθεί δεκαετίες πριν και δημιούργησαν ένα χάσμα στο ευρωπαϊκό σύστημα μεταφορών” είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός ΥΠΟΜΕ.
Η χώρα μας είχε δρομολόγια που κατέληγαν στην Κεντρική Ευρώπη τις δεκαετίες μετά τον Β` Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν χιλιάδες Έλληνες επέλεγαν να μετακινηθούν σε χώρες όπως η Γερμανία αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον.
Τα δρομολόγια αυτά από την δεκαετία του 1980 και μέτα άρχισαν να φθίνουν μέχρι που καταργήθηκαν. Σήμερα η Ελλάδα είναι από τις ελάχιστες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έχει σιδηροδρομική επιβατική σύνδεση με κάποια άλλη χώρα. Μάλιστα αυτό συμβαίνει την εποχή που στην Ευρώπη αναβιώνει και προωθείται ο σιδηρόδρομος και μάλιστα τα night trains, τα δρομολόγι με νυχτερινά τρένα που συνδέεουν μεγάλες πόλεις της Ευρώπης ολοένα και αυξάνονται.
Στη συνάντηση που είχε ο κ.Σταϊκούρας, επεσήμανε την ετοιμότητα της χώρας να συνεργαστεί με την Σερβία για τα μεγάλης κλίμακας κατασκευαστικά έργα και υποδομές.
Όπως ανέφερε πρέπει να συντονιστούν οι υπηρεσίες των δύο χωρών ώστε η διμερής συνεργασία στις σιδηροδρομικές υποδομές, ιδιαίτερα σε έργα όπως ο κάθετος σιδηροδρομικός διάδρομος που συνδέει το Βελιγράδι με τη Θεσσαλονίκη και τον Πειραιά, να εφαρμοστεί και να επωφεληθεί από τον νεοσυσταθέντα Ευρωπαϊκό Διάδρομο «Δυτικά Βαλκάνια – Ανατολική Μεσόγειος», στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης της πολιτικής ΔΕΔ-Μ.
Ο υπουργός Υποδομών έκανε αναδορά στα έργα που γίνονται στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα ο διάδρομος Θεσσαλονίκης – Ειδομένης είναι μια μονή γραμμή μήκους 76,6 χιλιομέτρων, που συνδέει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης με το Βελιγράδι, μέσω Σκοπίων, συνεχίζοντας προς άλλες χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, όπως η Ουγγαρία, η Αυστρία και η Σλοβακία.
Αυτός ο διάδρομος, κατά την τελευταία πενταετία, υποβάλλεται σε πλήρη ανακατασκευή τόσο όσον αφορά στις υποδομές όσο και στα συστήματα. Το εύρος δυνατοτήτων του άξονα έχει αναβαθμιστεί, χάρη στη νέα ευθυγράμμιση.
Σήμερα, μία δεύτερη σύμβαση ύψους περίπου 41 εκατομμυρίων ευρώ βρίσκεται σε φάση υλοποίησης. Το αντικείμενο της σύμβασης αυτής είναι η αναβάθμιση της σήμανσης, της τηλεδιοίκησης, του GSM-R και του ETCS, για να επιτευχθεί μέγιστη ταχύτητα 120 χλμ/ώρα.
Η υπολογισμένη μέγιστη δυναμικότητα του διαδρόμου θα είναι 6 τρένα ανά κατεύθυνση, ανά ώρα. Το χρονοδιάγραμμα του έργου είναι 36 μήνες, αρχής γενομένης το 2ο τρίμηνο του 2023.
Ο νέος διάδρομος
Ο υπουργός έκανε σαφή αναφορά στον νέο σιδηροδρομικό διάδρομο «Δυτικά Βαλκάνια – Ανατολική Μεσόγειος», στο πλαίσιο της τρέχουσας αναθεώρησης της πολιτικής ΔΕΔ-Μ. Σε αυτόν η χώρα μας μπορεί να επωφεληθεί από την επαναλειτουργία μιας γραμμής που έπεσε στην αφάνεια και να μπορέσει να επανασυνδεθεί με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Χώρες κλειδιά για να φτάσει και πάλι στην Κεντρική Ευρώπη είναι τα Σκόπια και η Σερβία, χώρες στις οποίες διοχετεύουνται κονδύλια για την αναβάθμιση του βασικού τους σιδηροδρομικού διαδρόμου.
Ειδικά στην Σερβία τρέχουν σημαντικά σιδηροδρομικά έργα και μεγάλος στόχος της χώρας είναι η ταχεία σύνδεση Βελιγραδίου-Βουδαπέστης μήκους περίπου 350 χιλιομέτρων σε περίπου 2,5 ώρες.
Πρόταση στο CEF II για το Sea2Sea
Παράλληλα το υπουργείο ΥΠΟΜΕ κατέθεσε πριν λίγες ημέρες πρόταση στο CEF II για την σιδηροδρομική σύνδεση των λιμανιών της Βόρειας Ελλάδας με τη Βουλγαρία. Η πρόταση ύψους 1,39 δισ. ευρώ αφορά την αναβάθμιση του σιδηρόδρομου στο τμήμα Θεσσαλονίκη-Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο προκειμένου η χώρα μας να συνδεθεί επαρκώς με το Βουλγαρικό σιδηροδρομικό δικτυο και βασικά με τα λιμάνια Μπουργκάς, Βάρνα και Ρούσε στα σύνορα με την Ρουμανία.
Είναι το λεγόμενο Sea2Sea project με το οποίο επιτυγχάνεται η λεγόμενη παράκαμψη Βοσπόρου και δίνει τη δυνατότητα εναλλακτικής όδευσης από την Μαύρη Θάλασσα προς την Μεσόγειο και αντιστρόφως.
Το σημαντικότερο έργο από ελληνικής πλευράς είναι η αναβάθμιση του διαδρόμου Αλεξανδρούπολη-Ορμένιο με ποσό 555 εκατ. ευρώ και δευτερευόντως για τον διάδρομο Θεσσαλονίκη-Προμαχώνας για την εγκατάσταση ηλεκτροκίνησης και αναβάθμισης της γραμμής.
Ουσιαστικά με όλα τα παραπάνω η χώρα μας κινητοποιείται σε όλα τα επίπεδα των σιδηροδρομικών συνδέσεων με άλλες χώρες με κύριο στόχο την ενεργοποίηση του στόχου η Ελλάδα να καταστεί μεταφορικός κόμβος στην Νοτιοανατολική Ευρώπη.
Σε αυτό πλέον επιδιώκεται η σύνδεση τόσο με τα ανατολικά Βαλκάνια και την Ανατολική Ευρώπη, όσο και με τα Δυτικά Βαλκάνια και τις μεγάλες αγορές της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης μέσα από τα λιμάνια του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης.
πηγή: ypodomes.com
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.