ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΥΡΜΑΤΣΗΣ || sirmatsis@gmail.com
Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση εξαπολύει μέσω της ThessNews η ευρωβουλευτής και στέλεχος του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύα Καϊλή. Κάνει λόγο για κυβερνητικό μόρφωμα που θέλει να αλώσει την Ελληνική Δημοκρατία.
Τονίζει πως «ο κανόνας σήμερα είναι η κατάλυση του κράτους και η εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, με απολυταρχικές μεθόδους άγριων καθεστώτων, πάντα όμως επικοινωνιακά, με έναν υποκριτικό «αριστερό» μανδύα».
Παράλληλα η Εύα Καϊλή σχολιάζει την υποψηφιότητα Καμίνη, μιλά για το διακύβευμα της επόμενης μέρας στην Κεντροαριστερά ενώ απαντά και για τα σενάρια που την φέρνουν να επιστρέφει στην πόλη στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αναδείξατε στο Ευρωκοινοβούλιο την αποδυνάμωση του πυροσβεστικού σώματος εν μέσω θερινής περιόδου κατηγορώντας την κυβέρνηση πως έχει την απόλυτη ευθύνη. Μάλιστα λέτε πως την ίδια ώρα «βολεύονται» αργόμισθοι και επίορκοι…
Σύμφωνα με την απάντηση που μου δόθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είναι αποκλειστική η ευθύνη των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και μάλιστα, σε ζητήματα εθνικής σημασίας οι προτεραιότητες είναι επιλογή της εκάστοτε κυβέρνησης και μόνο.
Και ναι, την ίδια ώρα βολεύονται ακατάλληλοι, αργόμισθοι, επίορκοι, συγγενείς και τυχοδιώκτες, αρκεί να δηλώσουν υποταγή στην άλωση της Ελληνικής Δημοκρατίας, από το μόρφωμα που δυστυχώς μας κυβερνά.
Δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ ακολουθεί την ίδια τακτική όπως το ΠΑΣΟΚ και η ΝΔ που κατηγορήθηκαν πολλάκις για «ρουσφέτια ημετέρων», «προσλήψεις από το παράθυρο» κλπ;
Το ερώτημα εύλογο, αλλά ίσως σε λάθος βάση. Εξηγώ:
Την εποχή της ευημερίας της μεταπολίτευσης ρουσφέτια αργομισθιών και μπλε και πρασίνων γινόταν ανεκτά εις βάρος της γενιάς μας, ενώ ο λογαριασμός εστάλη στο μέλλον, οπότε καλούμαστε τώρα να τον πληρώσουμε ακριβά. Η εποχή της κρίσης όμως, σήμερα, απαιτεί ραγδαία αλλαγή νοοτροπίας και εθνική συνείδηση για να μπορέσει να σταθεί η χώρα εν μέσω διεθνών γεωστρατηγικών και πολιτικοοικονομικών αναταράξεων.
Η δε ειδοποιός διαφορά, είναι πως κατά την μεταπολίτευση, οι μεταρρυθμίσεις και ο εκσυγχρονισμός ήταν ο κανόνας, ενώ τώρα είναι η εξαίρεση. Αντιθέτως, Ο κανόνας σήμερα είναι η κατάλυση του κράτους και η εξαφάνιση της μεσαίας τάξης, με απολυταρχικές μεθόδους άγριων καθεστώτων, πάντα όμως επικοινωνιακά, με έναν υποκριτικό «αριστερό» μανδύα.
Πως βλέπετε την σημερινή εικόνα που παρουσιάζει η Δημοκρατική Συμπαράταξη; Τι αίσθηση σας άφησε το πρόσφατο συνέδριο;
Μετά τον κατακερματισμό της παράταξης μας και την διάσπαση του χώρου, που παρέδωσε την χώρα έρμαιο στις ορέξεις του ΣΥΡΙΖΑ, γίνεται μια προσπάθεια ύστατη και μεγαλόψυχη να ξανασταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, αφήνοντας πίσω όσα μας χώρισαν αλλά με μνήμη και ωριμότητα που να μπορεί να δώσει ελπίδα και εναλλακτική σε εκείνους που γύρισαν την πλάτη σε λάθη και προσωπικές στρατηγικές των ηγετικών ομάδων του χώρου μας. Είναι κρίσιμο να συνεχιστεί και να γίνει ριζική ανανέωση με αναφορές στην κοινωνία.
Ποιο είναι το διακύβευμα της επόμενης ημέρας στην ΔΗΣΥ; Πολλοί λένε ότι είναι αν θα συμμετέχει σε κυβερνητικό σχήμα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ. Εσάς σας απασχολεί αυτό το δίλημμα;
Το ζήτημα είναι ο αυτοπροσδιορισμός μας και όχι ο ετεροπροσδιορισμός μας.
Το διακύβευμα είναι το πως θα εμπνεύσουμε την γενιά που με μισή καρδιά και απογοητευμένη, εγκαταλείπει την χώρα για ένα καλύτερο μέλλον μακριά από την πατρίδα μας.
Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως η επανάκτηση της αξιοπιστίας έρχεται με αλλαγή προσώπων χωρίς βαρίδια κυβερνητισμού, με αναφορά στο προοδευτικό εκσυγχρονιστικό και πατριωτικό κέντρο. Με εμπειρία αλλά χωρίς κυβερνητισμό, αυτό είναι άλλωστε και το κρίσιμο μήνυμα, που όταν το λάβει το σύνολο της αντιπολίτευσης, η νυν κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, θα σταλεί στο χρονοντούλαπο της ιστορίας χωρίς επιστροφή.
Πως κρίνετε την υποψηφιότητα Καμίνη για την αρχηγία της Δημοκρατικής Συμπαράταξης;
Αισιόδοξη ως προς τον συμβολισμό της επέκτασης της επιρροής και του ακροατηρίου μας, πέρα από τα παραδοσιακά ελεγχόμενα σκληρά κέντρα. Παραμένω σταθερή σε όσα είπα για αλλαγή γενιάς στο κάδρο, με την απαραίτητη όμως εμπειρία που μπορούν να φέρουν όσοι προσέφεραν θετικό πρόσημο με το έργο τους στην παράταξη και την χώρα.
Τέλος, πολλά σενάρια τον τελευταίο καιρό κυκλοφορούν και σας χρίζουν είτε υποψήφια δήμαρχο είτε να διεκδικείτε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας. Πως τα σχολιάζετε;
Στην καρδιά μου είναι πάντα ο τόπος μου και το πως θα μπορέσω να προσφέρω με τις δικές μου δυνάμεις όταν κριθεί απαραίτητο. Η εμπειρία και το έργο μου στο Ευρωκοινοβούλιο παραμένει προς το παρόν προτεραιότητα μου, καθώς η δουλειά που έχω κάνει προσφέρει εξαιρετικά σημαντικές ευκαιρίες στην πατρίδα μου, όχι μόνο χρηματοδοτικές, αλλά και ευκαιρίες ανατροπής των δομών της παραδοσιακής οικονομίας που έφερνε μυθικά πλούτη στους κερδοσκόπους και τους τραπεζίτες, αυξάνοντας τις ανισότητες. Με τις δυνατότητες που δίνουν οι νέες τεχνολογίες και το νομοθετικό έργο που και εγώ συμμετέχω, πιστεύω πως ανοίγουμε τον δρόμο για αλλαγή των όσων θεωρούνταν δεδομένοι, για το χτίσιμο νέας εμπιστοσύνης και την αποδυνάμωση τραπεζών και μεσαζόντων.
Παράδειγμα, οι κρυφές χρεώσεις των τραπεζών στην ΕΕ ανά έτος, όπως εκτιμά ο ΟΟΣΑ είναι 130-150 δις. Οι αντιστάσεις του συστήματος ισχυρές, αλλά είμαστε λίγοι αποφασισμένοι να αλλάξουμε τον τρόπο που λειτουργούν τα πράγματα, και ελπίζω σιγά σιγά και η χώρα μας να εκμεταλλευτεί τις ευκαιρίες που δίνει η Fintech Blockchain Virtual Currencies και άλλες νέες έξυπνες υπηρεσίες.
Όσο για την Θεσσαλονίκη, έχουμε έναν δήμαρχο που στήριξα και έφερε έναν αέρα διαφορετικό από τον συνηθισμένο. Διόρθωσε τα συντηρητικά αντανακλαστικά της πόλης μας και ανοίγονται ευκαιρίες για ένα καλύτερο αύριο για την πόλη μας. Ο Θερμαϊκός, η πρωτεύουσα του Βυζαντίου, η Μακεδονία, είναι σημεία αναφοράς μου σε καθετί που κάνω, είτε αυτά γίνονται γνωστά, είτε όχι. Η δουλειά πάντως είναι διαρκής. Άλλωστε η κρίση μας χτύπησε πιο βαριά από τον Νότο, και χρειάζεται μεγαλύτερη προσπάθεια για να επανέλθουμε σε μια νέα πορεία που θα είναι ηγετική και πάλι η σημασία της Μακεδονίας σε κάθε επίπεδο της πολιτικής και της οικονομίας.
Από το φύλλο της THESSNEWS #66 (12/08/2017-13/08/2017)
Comments are closed.