συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com
«Το μεγαλύτερο φιάσκο στην πρόσφατη ιστορία της ελληνικής διπλωματίας» χαρακτηρίζει τη Συμφωνία των Πρεσπών σε συνέντευξή του στην ThessNews ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιώργος Ρακκάς, τονίζοντας ότι θα παίξει ρόλο στις προσεχείς δημοτικές εκλογές.
Μιλά για την εμπειρία του ως προσαχθείς έξω από το Αλεξάνδρειο Μέλαθρο πριν την ομιλία του Αλέξη Τσίπρα, ασκεί σκληρή κριτική στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, ενώ σχολιάζει πως «ο “Κλεισθένης”, αντί για την τοπική δημοκρατία, ενίσχυσε την κομματοκρατία, τις προσωπικές φιλοδοξίες, το διαπαραταξιακό παζάρι».
Πρώτη φορά προσαγωγή; Πείτε μας για την εμπειρία σας το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής.
Υπήρξαν κι άλλες φορές. Τότε, βέβαια, η σημερινή κυβέρνηση μας έλεγε «αγωνιστές», γιατί ως αντιπολίτευση σχεδίαζε να πατήσει πάνω στις κινητοποιήσεις του κόσμου για να αναρριχηθεί στην εξουσία. Τώρα, που την έχει, γίναμε απ’ τη μια μέρα στην άλλη «φασίστες». Η εικόνα από το Αλεξάνδρειο: Αστυνομικοί με πολιτικά και κομματικοί με περιβραχιόνια προσήγαγαν όσους φαίνονταν ύποπτοι μήπως σηκώσουν καμία ελληνική σημαία ή τραγουδήσουν το «Μακεδονία Ξακουστή». Αυτό ήταν το τρομερό έγκλημα… Η κυβέρνηση είναι σε υστερία, γιατί συναντάει τη συντριπτική αντίθεση της κοινωνίας στη Συμφωνία των Πρεσπών, και από την άλλη η ίδια η συμφωνία αναφέρει ότι η ελληνική πλευρά υποχρεούται να την προπαγανδίσει στο εσωτερικό της Ελλάδας, να αποτρέψει αντιδράσεις εναντίον της. Γι’ αυτό και συνδυάζει καταστολή με μια πολύ επιθετική προπαγάνδα, του τύπου «όποιος σηκώνει ελληνική σημαία είναι φασίστας». Ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της προπαγάνδας; Η δολοφονική επίθεση που δέχτηκε ο άνθρωπος αυτός στην Ιασωνίδου, που συμμετέχει στα χριστιανικά σωματεία, από τάγματα εφόδου ψευδοαντιφασιστών. Η κυβέρνηση με τη ρητορική της είναι που διαμορφώνει το κλίμα για τέτοιες πράξεις.
Η Συμφωνία των Πρεσπών θα παίξει ρόλο στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου;
Αναπόφευκτα. Ζούμε στην πρωτεύουσα της Μακεδονίας: Αν δεν είναι η Συμφωνία τοπικό θέμα, τότε ποιο είναι; Μιλάμε για το μεγαλύτερο φιάσκο στην πρόσφατη ιστορία της ελληνικής διπλωματίας. Η αναγνώριση «μακεδονικής» γλώσσας και υπηκοότητας δίνει πάτημα στην άλλη πλευρά να συνεχίσει τα περί «μακεδονικού έθνους» –ήδη το κάνει ο Ζάεφ. Άρα, είναι σαν να λέει η εδώ κυβέρνηση στους Έλληνες ότι πολιτεία και κοινωνία αγωνίστηκαν τζάμπα επί δεκαέξι χρόνια, για να ανατρέψουν τους γειτονικούς αλυτρωτικούς ισχυρισμούς. Με βάση αυτό το κείμενο, μπορεί κάποιος σαν τον Ζάεφ αύριο να πει ότι υπάρχει γλωσσική μειονότητα στη Βόρειο Ελλάδα. Επίσης, το ζήτημα των εμπορικών σημάτων και της ονομασίας προέλευσης θα πλήξει σοβαρά την παραγωγή και των εξαγωγών της Μακεδονίας. Τέλος, η Ιστορία: Ήδη στην επιτροπή που όριζε η Συμφωνία, οι γείτονές μας αμφισβήτησαν ότι ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος ή οι αρχαίοι Μακεδόνες ήσαν Έλληνες. Άρα, για παράδειγμα, θα μπορεί ο Δήμος αύριο να αναδείξει πολιτιστικά αυτές τις πλευρές της κληρονομιάς μας ή κάθε φορά που θα θέλει να το κάνει θα προκύπτει διπλωματικό ζήτημα; Όπως καταλαβαίνετε, η Συμφωνία των Πρεσπών θα ‘ναι μόνιμο πρόβλημα για τη Βόρεια Ελλάδα από εδώ και πέρα.
Είστε από τις λίγες παρατάξεις που μίλησαν αρνητικά για τον Γ. Μπουτάρη μετά την απόφασή του να αποσυρθεί. Κρίνετε αποτυχημένη τη θητεία του;
Έτσι την έκρινε η πλειοψηφία της πόλης, και γι’ αυτό ο ίδιος έκανε πίσω. Από το 2014 λέμε ότι η πολιτική του είναι «φούσκα». Τώρα αυτό έγινε αντιληπτό σε κάθε επίπεδο, από τον εθνομηδενισμό, τη μονομανία με τον τουρισμό, την εγκατάλειψη των υποδομών και του πρασίνου, την αδιαφορία του για την παραγωγή της πόλης, τη συρρίκνωση και τη γήρανση του πληθυσμού, την αλαζονεία που επιδείκνυε απέναντι στους κατοίκους. Όλα αυτά είναι που τον έφαγαν. Αλλά τώρα η πόλη γυρίζει σελίδα• και το ζήτημα είναι με ποια πολιτική θα υποκαταστήσουμε εκείνην του Γιάννη Μπουτάρη.
«Μένουμε Θεσσαλονίκη» ξανά ή θα αλλάξει το όνομα του συνδυασμού; Ποια τα νέα χαρακτηριστικά της υποψηφιότητάς σας;
Θα μείνει το όνομα: Η φυγή των νέων, εξαιτίας της οποίας βγήκε, επιμένει εντονότερα. Επίσης εμπεριέχει ένα θετικό μήνυμα, το οποίο αξίζει να ακούγεται μέσα στην πόλη, την αξία της εντοπιότητας, το να μείνεις στον τόπο σου, να παλέψεις για τη βελτίωσή του. Είναι ένας οδοδείκτης ακόμα και για εμάς.
Είμαστε η μόνη τοπική δύναμη που καλεί την πόλη να αφήσει τις διαιρέσεις του παρελθόντος –αριστερά – δεξιά– και να συνθέσει τον πατριωτισμό με την κοινωνική δικαιοσύνη, τη συμμετοχική δημοκρατία, το περιβάλλον, την πολιτιστική και παιδευτική αναγέννηση. Απέναντι στις παγκοσμιοκρατικές ελίτ, λέμε ότι η κοινωνία μπορεί να οικοδομήσει ένα πλειοψηφικό μετωπικό ρεύμα ανανέωσης της πόλης και της χώρας.
Δεύτερον, δουλέψαμε πολύ το πρόγραμμα, καταθέτουμε πλέον συγκεκριμένες καινοτομικές προτάσεις: Να φτιαχτεί, για παράδειγμα, από τη σύμπραξη όλων των κοινωνικών φορέων της πόλης (Δήμος, Εκκλησία, εργατικό κέντρο, πανεπιστήμιο κ.ά.) ταμείο για τη δημογραφική ανασυγκρότηση. Ένας άλλος επενδυτικός οργανισμός, για την επιστροφή του νέου τεχνοεπιστημονικού δυναμικού που έφυγε και την προαγωγή της παραγωγικής επιχειρηματικότητας. Ένα πολιτιστικό πρόγραμμα για την οικουμενική ανάδειξη της Θεσσαλονίκης, μέσα από την ελληνική διαχρονία της. Και πολλά πολλά άλλα.
Φυσικά το ψηφοδέλτιο θα διευρυνθεί, ετοιμάζουμε και μια διημερίδα για τις τοπικές πολιτικές που θα συμμετέχουν άνθρωποι που τις εφαρμόζουν μέσα απ’ τη δουλειά τους, όχι εκείνοι που θεωρητικολογούν γι’ αυτές…
Πώς κρίνετε τις πολλές υποψηφιότητες μέχρι τώρα για τον δήμο Θεσσαλονίκης; Θα μπορεί να διοικηθεί ο δήμος την επόμενη μέρα;
Ο «Κλεισθένης», αντί για την τοπική δημοκρατία, ενίσχυσε την κομματοκρατία, τις προσωπικές φιλοδοξίες, το διαπαραταξιακό παζάρι. Αυτό φαίνεται από τι είδους πρόωρη προεκλογική περίοδο έχουμε. Η πόλη, με τα προβλήματα και τις δυνατότητές της περνάει σε δεύτερο πλάνο και κυριαρχούν όλων των λογιών οι ίντριγκες. Άρα φανταστείτε τι θα γίνει την επόμενη μέρα, που όλη η τοπική διακυβέρνηση θα παίζεται σ’ ένα παζάρι «τι μου δίνεις, να σου δώσω»…
Από το φύλλο της THESSNEWS #137 (22/12/2018-23/12/2018)
Comments are closed.