4.1.2018 | 10:27Στείλτε το με emailΕκτυπώστε το
Συνέντευξη στον ΔΗΜΗΤΡΗ ΣΥΡΜΑΤΣΗ || sirmatsis@gmail.com
Θεσμικό κενό ελέγχων εγκυρότητας και διαφάνειας των δημοσκοπήσεων βλέπει μιλώντας στην ThessNews ο βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης της Ένωσης Κεντρώων Γιάννης Σαρίδης.
Επιπροσθέτως θέτει θέμα για τις δημοσκοπήσεις του ΠΑΜΑΚ ισχυριζόμενος ότι χρησιμοποιείται το κύρος ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος, για να καλύψει το έλλειμμα αξιοπιστίας που υπάρχει.
Ο βουλευτής εξηγεί τους λόγους που το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη καταψήφισε την τροπολογία της κυβέρνησης για την επέκταση της προστασίας των συμβολαιογράφων κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών, ξεκαθαρίζει τι θα έκανε με την έδρα του βουλευτή σε περίπτωση παραίτησης, ενώ επιμένει ότι η Ένωση Κεντρώων θα μπει σε μια κυβέρνηση μόνο αν γίνουν αποδεκτά τα 9 σημεία που έχει θέσει εξαρχής.
Γιατί ψηφίσατε κατά της επέκτασης προστασίας των συμβολαιογράφων κατά τη διενέργεια πλειστηριασμών; Δηλαδή να «νομιμοποιηθούν» οι προπηλακισμοί και η άσκηση βίας κατά εκπροσώπων του δικαστικού σώματος;
Δε νομίζω να πιστεύετε πως μέχρι να έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν νόμιμη η πρόκληση σωματικών βλαβών στην Ελλάδα ή πως επειδή απέσυρε τη 2η παράγραφο της επίμαχης τροπολογίας ο Υπουργός Δικαιοσύνης, δεν θα είναι πλέον παράνομες οι… απειλές! Αυτό που εμείς καταψηφίσαμε ήταν το μήνυμα που ήθελε να στείλει η Κυβέρνηση στους πολίτες, το οποίο είναι το εξής: «Μην αντιδράτε!» Ο λόγος που αναγκάστηκε να προχωρήσει σε μια τέτοια κενή περιεχομένου νομοθετική πρωτοβουλία η Κυβέρνηση είναι γιατί αδυνατεί να απαντήσει ευθέως στην ερώτηση: «Τι σας εμποδίζει να φέρετε στη Βουλή τη συμφωνία κυρίων που λέτε ότι έχετε κλείσει με τις Τράπεζες για την προστασία της λαϊκής κατοικίας και γιατί δε νομοθετείτε την προτεραιότητα των Δανειοληπτών έναντι των Funds κατά τις εξαγορές δανείων;» Αν αναλογιστείτε δε τη συμπεριφορά του ΣΥΡΙΖΑ όταν ήταν στην αντιπολίτευση, θα βρείτε και άλλους λόγους να συμμεριστείτε την άποψη πως αυτή η τροπολογία ήταν απαράδεκτη.
Θα ακολουθούσατε τον δρόμο που χάραξαν άλλοι βουλευτές της Ένωσης Κεντρώων φεύγοντας από το κόμμα χωρίς να παραδώσουν την έδρα;
Τον δρόμο αυτό δεν τον χάραξαν πρώτοι οι 2 βουλευτές της Ένωση Κεντρώων στην Ελλάδα. Υπήρξαν πολλοί στο παρελθόν. Το γεγονός πως δεν θυμόμαστε ποιοι και πόσοι πριν από αυτούς επέλεξαν αυτόν τον συγκεκριμένο δρόμο -να παραιτούνται δηλαδή αλλά να κρατούν την έδρα- κάτι σημαίνει. Επίσης μας επιτρέπει να κάνουμε και μια τεκμηριωμένη υπόθεση για το πολιτικό μέλλον όσων πάνε προς τα εκεί. Σε κάθε περίπτωση, αν η συνείδησή μου μου υπαγόρευε να κάνω κάτι στην περίπτωση που δεν θα μπορούσα να αντεπεξέλθω στις ευθύνες του βουλευτή, αυτό θα ήταν να παραιτηθώ από την έδρα και όχι από το κόμμα.
Υπό ποιες προϋποθέσεις θα βλέπατε τη συμμετοχή της Ένωσης Κεντρώων σε ένα κυβερνητικό σχήμα; Βλέπετε εκλογές μέσα στο 2018;
Υπό την προϋπόθεση που θέσαμε από την πρώτη μέρα της εισόδου μας στο Κοινοβούλιο: τα 9 σημεία. Όποιος και να μας καλέσει να συζητήσουμε επί προγραμματικής συμφωνίας για τον σχηματισμό κυβέρνησης συνεργασίας, εμείς θα πάμε με τα 9 σημεία στο χέρι αλλά και τις προτάσεις μας για όλα τα υπόλοιπα θέματα. Το πότε θα γίνουν εκλογές το ξέρει μόνον ο Πρωθυπουργός.
Μπορεί να μην είστε Θεσσαλονικιός, αλλά την εκπροσωπείτε στο Κοινοβούλιο. Ποια κατά τη γνώμη σας είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα της πόλης;
Ένα μόνο πρόβλημα έχουμε στη Θεσσαλονίκη και δεν είναι ακριβώς δικό μας, αλλά από αυτό πηγάζουν όλα τα υπόλοιπα προβλήματά μας… Είμαστε «πιο μπροστά», «πιο ανοιχτοί», «πιο ανεκτικοί»…! Είμαστε λίγο «ετεροχρονισμένοι» θα έλεγα. Αυτό δημιουργεί διαφόρων ειδών επιπλοκές στη ζωή και την καθημερινότητα της Θεσσαλονίκης. Η πόλη ξέρει πού θέλει να πάει, πού θέλει να φτάσει. Οι Θεσσαλονικείς γνωρίζουν τις δυνατότητες και τις ικανότητές τους και παλεύουν για κάτι που θα έπρεπε να θεωρείται δεδομένο: την ευκαιρία να παλέψουν επί ίσοις όροις σε έναν τίμιο αγώνα. Είμαστε λιμάνι χωρίς καράβια, συμπρωτεύουσα χωρίς υπηρεσίες, για να γελάσουμε λέμε τη λέξη metro, για να εξηγήσουμε μια δύσκολη μέρα λέμε :”απεργία ο ΟΑΣΘ”, και όποτε ξεχνάμε πως μας έχουν… ξεχασμένους, έρχεται η αγνώστου πατρότητας «μπόχα» να μας το θυμίσει. Την ίδια ώρα είμαστε η κατεξοχήν πόλη των καλλιτεχνών, των συγγραφέων, των μουσικών, των ηθοποιών, των φιλοσόφων και των ποιητών. Οι άλλοι έχουν το πραγματικό πρόβλημα λοιπόν και όχι εμείς. Εμείς έχουμε τα προβλήματα του πρωτοπόρου…
Τι είναι αυτό που σας προβληματίζει στις δημοσκοπήσεις του ΠΑΜΑΚ, ώστε να φτάσετε στο σημείο να στείλετε επιστολή στο ΕΣΡ;
Ο λόγος που συνυπέγραψα την επιστολή προς το ΕΣΡ με τους συναδέλφους Σκουρολιάκο και Παπαχριστόπουλο ήταν για να πληροφορηθούμε όλοι το ποιος είναι τελικά αυτός που μας εγγυάται πως οι μετρήσεις της κοινής γνώμης είναι έγκυρες και αξιόπιστες. Η απάντηση που πήραμε είναι «κανένας απολύτως». Αυτό πρέπει να αλλάξει. Στην περίπτωση δε του ΠΑΜΑΚ υπάρχει επιπλέον θέμα, γιατί χρησιμοποιείται ουσιαστικά το κύρος ενός πανεπιστημιακού ιδρύματος για να καλύψει το έλλειμμα αξιοπιστίας που υπάρχει εξαιτίας του θεσμικού κενού ελέγχων εγκυρότητας και διαφάνειας.
Από το φύλλο της THESSNEWS #86 (29/12/2017)
Comments are closed.