συνέντευξη στην ΜΑΡΙΑ ΨΩΜΑ ΠΕΤΡΙΔΟΥ || mpsomapetridou@thessnews.gr
Η θεατρική παράσταση «Καθρέφτες» της Άντας Τσεσμελή Έντουαρντς ξεκίνησε να παίζεται το 2015 και από τότε μέχρι το τέλος Ιανουαρίου του 2019 που η αυλαία έπεσε, γνώρισε ευρεία επιτυχία, ενώ βρήκε μεγάλη ανταπόκριση στο κοινό κυρίως λόγω του κοινωνικού προβλήματος που προέβαλε, δηλαδή το θέμα της ενδοοικογενειακής βίας.
Το έργο παίχτηκε σε διάφορα θέατρα και πόλεις της Ελλάδας και κατάφερε να παροτρύνει πολλές γυναίκες να «σπάσουν τη σιωπή τους». Παρόλο λοιπόν που το έργο δεν θα παίζεται πλέον στα ελληνικά θέατρα, θα συνεχίσει την πορεία του στο εξωτερικό και ο θεατρικός μη κερδοσκοπικός σύλλογος ΟmA (Ουρανός με Αστέρια) που το υποστήριξε, θα συνεχίσει το έργο του με άλλες παραστάσεις και δρώμενα με θεματολογία άλλων ευαίσθητων κοινωνικών προβλημάτων.
Η Άντα Τσεσμελή, συγγραφέας του θεατρικού έργου, μίλησε στην ThessNews τόσο για την πορεία της παράστασης όλα αυτά τα χρόνια όσο και για το μέλλον της:
Αυλαία για την παράσταση του έργου σας «Καθρέφτες» που παίζεται από το 2015. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται η επιτυχία του;
Το έργο αυτό αγαπήθηκε για την αμεσότητα του κειμένου. Είναι ένα βαθιά ανθρώπινο και επίκαιρο έργο για την αλήθεια της ύπαρξης, μια προσεκτική, λυρική αλλά και δυναμική προσέγγιση στην ουσία της ζωής. Οι Καθρέφτες φωτίζουν με τρόπο γοητευτικό και μαγικό συνάμα όσα ηθελημένα ή αθέλητα η μνήμη σπρώχνει προς τη λήθη. Όσο πιο κοντά πλησιάζει κανείς τον καθρέφτη του τόσο πιο επικίνδυνο και τολμηρό είναι.
Το μήνυμα της παράστασης, να σπάσουν τη σιωπή τους τα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, τι ανταπόκριση είχε;
Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή. Πάνω από 30 γυναίκες βρήκαν το κουράγιο να ζητήσουν επαγγελματική βοήθεια. Μέσα από μια οδυνηρή διαδικασία οι θεατές φτάνουν στη λύτρωση. Είναι συνταρακτικό να βλέπουν κομμάτια της ζωής τους να παίζονται επί σκηνής. Αφυπνίζει. Πολλά ήταν τα μηνύματα που έλαβα στο διαδίκτυο από γυναίκες που ένιωσαν αρκετά δυνατές για να πετάξουν από πάνω τους όσα «παραμορφώνουν» το είδωλό τους. Την Δευτέρα 28 Ιανουαρίου έπεσε η αυλαία και την επομένη το πρωί παρέλαβα μια ανθοδέσμη από μια άγνωστη κυρία που είχε παρακολουθήσει του «Καθρέφτες» και η κάρτα έγραφε: «Χθες βράδυ δεν έκλεισα μάτι, είναι καιρός να φύγω, να αλλάξω, να αναπνεύσω. Σας ευχαριστώ».
Το έργο αγαπήθηκε αλλά και διακρίθηκε. Ποια η πορεία του από εδώ και πέρα;
Το έργο εδώ και δύο χρόνια έχει μεταφραστεί στα αγγλικά και ολλανδικά και διδάσκεται σε σχολές υποκριτικής σε Μ. Βρετανία, ΗΠΑ (Σικάγο) και Ολλανδία (Ρότερνταμ). Υπέγραψα την περασμένη εβδομάδα με συγκίνηση τα δικαιώματα των «Καθρεφτών» στο «British & American Theatrical Society» για να ταξιδέψει ανά τον κόσμο. Μέσα στο 2019 θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα ηχητικό βιβλίο («audio book») του έργου με μουσική του Αλέξανδρου Βελισάρη. Θα διατίθεται σε συμβολική τιμή και όλα τα έσοδα θα πηγαίνουν στο Καταφύγιο της Γυναίκας.
Πείτε μας λίγα λόγια και για τον θεατρικό σύλλογο «Ουρανός με Αστέρια» OmA, που στήριξε το όλο εγχείρημα;
Η φιλανθρωπική δράση του θεατρικού συλλόγου ΟmA εδώ και μια δεκαετία έχει ως σκοπό την κοινωνική προσφορά. Με συνέπεια και αίσθημα ευθύνης όλα τα μέλη επιθυμούν να συνεχίζουν να ευαισθητοποιούν την κοινή γνώμη, μέσω της παρουσίασης θεατρικών έργων που θίγουν διαχρονικά και κοινωνικά προβλήματα και παράλληλα υποστηρίζουν ενεργά ευπαθείς ομάδες. Σημαντική, όλα αυτά τα χρόνια, ήταν η συνεργασία του ΟmA με το ΚΘΒΕ που έχει σταθεί αρωγός στους «Καθρέφτες» και ευχαριστώ προσωπικά τους κυρίους Αναστασάκη και Στυλιανού για την θετική τους ανταπόκριση στο πόνημά μας.
Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος του Συλλόγου ή να βοηθήσει και πού μπορεί να σας βρει;
Μπορεί οποιοσδήποτε να έρθει σε επαφή μαζί μας στα τηλέφωνα 6936949727 και 2314030570. Υπάρχει και η επίσημη ιστοσελίδα www.ouranosmeasteria.com
Τι ετοιμάζετε για το μέλλον;
O OmA από φέτος κάνει τα πρώτα του βήματα στο εξωτερικό και συνεργάζεται με ηθοποιούς και θεατρικές σκηνές εκτός Ελλάδος. Το 2020, η Τραγωδία του Έρωτα που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης το 2018, θα λάβει χώρα στο Λονδίνο, στο εμβληματικό μουσείο «Victoria & Albert Museum», μια συνεργασία του OmA με το ROH («Royal Opera House») και «V&A Museum». Στη Θεσσαλονίκη ετοιμάζουμε ένα μουσικό δρώμενο για τον Ιούνιο αλλά δεν είναι ακόμα ανακοινώσιμο και για την επόμενη χειμερινή σεζόν θα παρουσιάσουμε ένα έργο της Έφης Γεωργάκη και δικό μου, το οποίο πραγματεύεται την νόσο Αλτσχάιμερ, με τον ηθοποιό Τάσο Χαλκιά. Επίσης, επετειακά για τα δέκα χρόνια λειτουργίας του συλλόγου θέλουμε να ανεβάσουμε ένα από τα μιούζικαλ μας αλλά δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη ποιο θα είναι. Stay tuned!
Από το φύλλο της THESSNEWS #144 (09/02/2019-10/02/2019)
Comments are closed.