Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ρωτήθηκε για τα ζητήματα της ευρωπαϊκής άμυνας, τη Λευκή Βίβλο για αυτή, καθώς και τη ρήτρα διαφυγής.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ελπίδα η ρήτρα διαφυγής να ενεργοποιηθεί το συντομότερο δυνατόν και να αφορά το έτος 2025. Σημείωσε ότι η πρόταση της Κομισιόν αφορά τετραετή περίοδο, κάτι που χαρακτήρισε λογικό, «καθώς χρειαζόμαστε χρόνο και προβλεψιμότητα προκειμένου να αυξήσουμε τις αμυντικές μας δαπάνες».
«Σε κάθε περίπτωση αισθάνομαι ότι είναι μια δικαίωση αυτή η συμπερίληψη στη Λευκή Βίβλο μιας πάγιας θέσης της ελληνικής κυβέρνησης η οποία έρχεται τώρα και δικαιώνεται και αναμένουμε το τελικό και οριστικό κείμενο για να γνωρίζουμε το βαθμό της δημοσιονομικής ευελιξίας», πρόσθεσε.
Για την πρόταση του κ. Τριαντόπουλου
Σε ερώτηση για τις αντιδράσεις της αντιπολίτευσης για την πρόταση του κ. Τριαντόπουλου να πάει απευθείας στο δικαστικό συμβούλιο και αυτό συνιστά προηγούμενο και για άλλα πολιτικά πρόσωπα που μπορεί να έρθουν αντιμέτωπα με εισαγγελικές διατάξεις, ο πρωθυπουργός απάντησε ως εξής: «Έχω ήδη τοποθετηθεί μέσω δήλωσής μου για το ζήτημα αυτό αλλά ζητούσε πραγματικά από όλες και από όλους να μπορέσουμε να δούμε λίγο την μεγάλη εικόνα. Είμαι 21 χρόνια βουλευτής και από το 2006 για πρώτη φορά μίλησα τότε για την ανάγκη αναθεώρησης του άρθρου 86 έτσι ώστε να μην δίνουμε την εντύπωση ως πολιτικό σύστημα ότι έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά όταν αντιμετωπίζουμε τις ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες πολιτικών. Από τότε έγιναν κάποια βήματα στην σωστή κατεύθυνση. Με δικιά μας πρωτοβουλία αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία κατήργησε ουσιαστικά την αποσβεστική προθεσμία και τώρα ουσιαστικά ο κ. Τριαντόπουλος με μια γενναία κατά την άποψή μου πράξη κάνει αυτό το οποίο επί της ουσίας όλοι ζητούσαμε. Και τι είναι αυτό; Να δικαστεί τελικά από το φυσικό του δικαστή και θα έλεγα ότι με έναν τρόπο αυτή η επιλογή που συνιστά και την επιλογή και πρόθεση της κυβερνητικής πλειοψηφίας ανοίγει το δρόμο για μια πιο γενναία αναθεώρηση του άρθρου 86 στην κατεύθυνση για την οποία όλοι μιλούσαμε».
Σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας
Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε αν έχουν προγραμματιστεί το Ανώτατο Συμβούλιο με την Τουρκία και συνάντησή του με τον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς και για τις τελευταίες εξελίξεις στη γειτονική χώρα με τη σύλληψη του δημάρχου Κωνσταντινούπολης και ηγέτη της αντιπολίτευσης Εκρέμ Ιμάμογλου.
Εξέφρασε «ανησυχία» για «τις εξελίξεις στην Τουρκία»: «Ο σεβασμός των πολιτικών ελευθεριών αποτελεί βασικό συστατικό μιας δημοκρατίας. Να θυμίσω ότι η Τουρκία στα χαρτιά τουλάχιστον είναι χώρα υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση και μια χώρα η οποία φιλοδοξεί να συνάψει πιο στενές σχέσεις με την Ένωση. Προφανώς αυτό θα μπορεί να γίνει μόνο μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου όπως αυτές που έχουμε διαπραγματευτεί τα τελευταία χρόνια. Τώρα για το πρώτο σκέλος, όχι δεν υπάρχει ακόμα καμία προγραμματισμένη ημερομηνία για επίσκεψη μου στην Άγκυρα», ανέφερε.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.