ΜΑΡΙΑ ΣΑΜΟΛΑΔΑ || maria_samolada@yahoo.gr
Με εμφανή τον εντυπωσιασμό του από την ελληνική φιλοξενία και υποδοχή, πάντα με γνώμονα την ευγένεια που διακρίνει τους ίδιους τους Γάλλους, ο Philippe Ray, Γενικός Πρόξενος της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη, σε συνέντευξή του στην ThessNews απαντάει μεταξύ άλλων και στο ζήτημα που απασχολεί την πόλη, την αξιοποίηση του λιμανιού.
«Είναι μια πολύ σημαντική επίσκεψη που φέρει το μήνυμα ότι η Γαλλία βρίσκεται στο πλευρό της Ελλάδας στην προσπάθειά της να γυρίσει τη σελίδα της κρίσης» σημειώνει ο ίδιος αναφορικά με την επικείμενη επίσκεψη του Γάλλου Προέδρου, Εμ. Μακρόν, στην Ελλάδα στις 7 και 8 Σεπτεμβρίου.
Όπως υπογραμμίζει ο κ. Philippe Ray, «ο πρόεδρος στηρίζει τις προσπάθειες ανάκαμψης της Ελλάδας και σήμερα για επιστροφή στις αγορές. Τα οικονομικά σήματα είναι θετικά. Έρχεται με ένα μήνυμα υποστήριξης προς την Ελλάδα και ενθάρρυνσης προς την οικονομική ανάκαμψη».
Πριν λίγες μέρες συμπληρώσατε έναν χρόνο στη θέση του Γενικού Προξένου της Γαλλίας στη Θεσσαλονίκη και Διευθυντή του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης. Ποιες είναι οι εντυπώσεις που έχετε αποκομίσει για την πόλη και τους ανθρώπους της, αλλά και ποιες είναι οι προοπτικές συνεργασίας Γαλλίας – Ελλάδας;
Έχοντας ήδη συμπληρώσει έναν χρόνο στη Θεσσαλονίκη, μένω εντυπωσιασμένος από την ιδιαίτερα θερμή υποδοχή που επιφυλάσσετε στους Γάλλους. Επίσης παρατήρησα δύο πράγματα. Το πρώτο αφορά τη μεγάλη ταλαιπωρία που έχουν υποστεί οι Έλληνες εξαιτίας της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης που πλήττει πολύ σκληρά όλη τη χώρα, τη Θεσσαλονίκη και ίσως ακόμη περισσότερο κάποιες απομακρυσμένες περιοχές της Βορείου Ελλάδος.
Το δεύτερο πράγμα αφορά όλους αυτούς τους πόρους αλλά και όλα τα τοπικά πλεονεκτήματα που διαθέτει η Θεσσαλονίκη καθώς και όλη η περιοχή για να ξεπεραστεί η κρίση: μια πολύ ευνοϊκή γεωγραφική θέση, ένα ακαδημαϊκό απόθεμα υψηλού επιπέδου, καινοτόμες εταιρείες και νεοφυείς επιχειρήσεις σε τομείς του μέλλοντος.
Για παράδειγμα, γνωρίζετε ότι το ερευνητικό κέντρο ΕΚΕΤΑ, που βρίσκεται στη Θέρμη, και το οποίο απασχολεί περίπου 700 ερευνητές, τοποθετεί την Ελλάδα στις πρώτες θέσεις της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κατάταξης σε επίπεδο έρευνας; Στο ταπεινό επίπεδο του Γενικού Προξενείου και του Γαλλικού Ινστιτούτου, επιθυμούμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο τρόπο στις προσδοκίες των Ελλήνων φίλων μας.
Έτσι, με την έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς, επεκτείνουμε τις δραστηριότητές μας. Ως παράδειγμα, αναφέρω ότι ήδη άνοιξε εντός των εγκαταστάσεών μας ένα γαλλικό βιβλιοπωλείο. Περιμένουμε επίσης, για τον προσεχή Οκτώβριο, την έναρξη ενός πανεπιστημιακού μεταπτυχιακού προγράμματος. Τέλος, εξετάζεται η δημιουργία ενός γαλλικού μπιστρό.
Τι σημαίνει για τους Γάλλους επενδυτές το λιμάνι της Θεσσαλονίκης; Ποιος είναι ο απώτερος σκοπός της επένδυσης των γαλλικών κεφαλαίων;
Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης έχει στρατηγική θέση και έχει τεράστιες δυνατότητες για να γίνει ένας βασικός κόμβος θαλάσσιων μεταφορών, ένας συνδετικός κρίκος μεταξύ των Βαλκανίων, της Κεντρικής και Βόρειας Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Ο εκσυγχρονισμός του λιμανιού θα ωφελήσει την πόλη και την περιοχή σε επίπεδο ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.
Ποιοι είναι οι κυριότεροι ανασταλτικοί παράγοντες αλλά και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουν όσοι θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα;
Η επιστροφή της Ελλάδας στις αγορές και οι πρόσφατοι θετικοί οικονομικοί δείκτες αποτελούν σίγουρα θετικά μηνύματα για τους επενδυτές, οι οποίοι, όπως απορρέει από τις ερωτήσεις σας, ενδιαφέρονται για την Ελλάδα. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο πρόεδρος μάλλον θα συνοδεύεται από διευθυντές επιχειρήσεων με στόχο την ενθάρρυνση των οικονομικών εταιρικών σχέσεων και επενδύσεων στην Ελλάδα.
Από το φύλλο της THESSNEWS #68 (26/08/2017-27/08/2017)
Comments are closed.