SKG-STORIES
Σε αντίθεση με την επικρατούσα τάση να φεύγουν οι δημιουργικοί Έλληνες στο εξωτερικό, η Θεσσαλονικιά Ιωάννα Μητακίδου είναι από εκείνες που επέστρεψαν από την Ευρώπη στη Θεσσαλονίκη έχοντας φέρει μαζί της όλες τις γνώσεις που συνέλεξε για την τέχνη του μακιγιάζ στο Λονδίνο, με όραμα να τις μεταλαμπαδεύσει στην ιδιαίτερη της πατρίδα δημιουργώντας το «London Make up Institute», ένα Κέντρο Τέχνης Μακιγιάζ αντίστοιχο με τις Σχολές Μακιγιάζ παγκόσμιων προδιαγραφών: ένα άκρως καλλιτεχνικό-επιμορφωτικό κέντρο στην Τέχνη του Μακιγιάζ, το οποίο συναγωνίζεται σε τεχνογνωσία σχολές σε παγκόσμιο επίπεδο, καθιστώντας τους σπουδαστές του ανταγωνίσιμους στις διεθνείς αγορές.
Για την ίδια την Ιωάννα, η τέχνη του μακιγιάζ αποτελούσε πάντα ένα μέσο έκφρασης ενώ η ακαδημαϊκή της κατάρτιση στο Marketing και οι σπουδές της πάνω στο Culture Management και το Art Direction, την εφοδίασαν ως καλλιτέχνη και επαγγελματία και την οδήγησαν σε μια άκρως δημιουργική και συνάμα ακαδημαϊκή προσέγγιση του τομέα της, στον οποίο πρόσφατα έκανε με μεγάλη επιτυχία και την πρώτη εκδοτική της απόπειρα, με το βιβλίο-βίβλο του make up art «Behind the beauty mirror». «Η έκδοση απευθύνεται στη σύγχρονη γυναίκα, που ενημερώνεται για τη μόδα, τις τάσεις και την ομορφιά, στη γυναίκα που παρακολουθεί τα social media σε ότι αφορά το κομμάτι του μακιγιάζ και της ομορφιάς», λέει η ίδια. «Πρόκειται για ένα ευανάγνωστο υποστηρικτικό εγχειρίδιο για το μακιγιάζ, που η σύγχρονη γυναίκα επιθυμεί να ανακαλύψει».
Πώς υποδέχτηκαν το βιβλίο σας οι άνθρωποι της πόλης;
Τόσο στη Θεσσαλονίκη όσο και σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα, όπου και το παρουσιάσαμε, η απήχηση ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Είμαι πραγματικά ενθουσιασμένη από την ανταπόκριση.
Έχοντας δουλέψει πλάι σε κορυφαίους make-up artists και σε παρασκήνια catwalks (London Fashion Week), ποια πιστεύετε πως είναι τα πιο σπουδαία μαθήματα που πήρατε πλάι τους επί τω έργω;
Εκεί διαπίστωσα ότι το ταλέντο στο μακιγιάζ δεν αρκεί για να φτάσεις στη θέση τους και στην κορυφή. Οι οργανωτικές δεξιότητες , η σωστή διαχείριση χρόνου και οι επικοινωνιακές ικανότητες, είναι βασικά στοιχεία προς την επιτυχία ενός make up designer ή make up ambassador. Επίσης τα ερεθίσματα τους από διάφορες άλλες τέχνες και η σε βάθος έρευνα για την εκάστοτε δημιουργία ενός σχεδιαστή, με σκοπό την έμπνευση και τον σχεδιασμό ενός ξεχωριστού μακιγιάζ, το οποίο να συνδέεται με την αντίληψη και διαίσθηση των τάσεων που θα προκύψουν σε ένα εξάμηνο, είναι τα ισχυρά χαρακτηριστικά που υποστήριξαν και τη δική μου ανάπτυξη πλάι σε αυτούς τους καλλιτέχνες.
Ποια είναι η πρώτη συμβουλή που θα δίνατε στην/στον νέα/νέο make-up artist σήμερα;
Σε κάθε άνθρωπο που ασχολείται με οποιοδήποτε αντικείμενο, η συμβουλή μου είναι να το αγαπά και μέσω αυτής της λέξης, που σημαίνει άγω ποιότητας, να καλλιεργεί και να αναπτύσσει την προσωπικότητα του και τον χαρακτήρα του. Επίσης καλό είναι, να μην ενδιαφέρεται για την κάθετη διείσδυση στο αντικείμενο του, αλλά ως καλλιτέχνης να λαμβάνει ερεθίσματα από άλλες τέχνες ή επαγγελματικούς κλάδους για να μπορέσει να εφαρμόσει καινοτομίες στην τέχνη του και κατ’ επέκταση την επιτυχημένη διείσδυση στον χώρο του μακιγιάζ.
Πολλά λέγονται για τις Θεσσαλονικιές και τον τρόπο με τον οποίο κυκλοφορούν περιποιημένες. Ποια η δική σας γνώμη για αυτό;
Θεωρώ πως είναι στα συν των γυναικών της πόλης ο τρόπος που φροντίζουν τον εαυτό τους και το πόσο προσέχουν την εμφάνισή τους. Είναι κομμάτι της ίδιας της ιδιοσυγκρασίας της πόλης και μάλιστα πολύ γοητευτικό. Ίσως κάποιοι να μας βρίσκουν φιλάρεσκες εμάς τις Θεσσαλονικιές, αλλά κάθε γυναίκα έχει την ευθύνη να φροντίζει τον εαυτό της, εξωτερικά και εσωτερικά. Ενδεχομένως να παρατηρούνται και υπερβολές, όμως στις νεότερες γενιές πια δεν τις βλέπεις συχνά. Αντιθέτως, η Θεσσαλονικιά είναι επιλεκτική και τολμηρή. Και μπράβο της.
Από το φύλλο της THESSNEWS #156 (04/05/2019-05/05/2019)
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.