“Να τελειώνει αυτό το πανηγύρι που ρίχνει νερό στο μύλο του Μητσοτάκη. Δεν τιμώρησα κανέναν τάχα για την έκφραση των πολιτικών του απόψεων. Ακούω τους πάντες, καρτερικά, όσο σκληροί και να είναι μαζί μου. Και δεν αναγνωρίζω σε κανέναν το δικαίωμα να κάνει bullying σε οποιονδήποτε στο όνομά μου. Αλλά ζητώ από όλους συντροφικότητα και συλλογικότητα, όπως επιβάλει το κοινό μας συμφέρον. Ζητώ επίσης να κοιτάζουμε προς την ίδια κατεύθυνση. Σε αυτό είμαι κάθετος: δεν θα επιτρέψω σε κανέναν – όποιος κι αν είναι – να βλάψει το κόμμα μας”, τόνισε στέλνοντας μηνύματα στο εσωτερικό του κόμματος.
Όσον αφορά τις αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, υπογράμμισε ότι αλλαγές στο ισχύον καταστατικό μπορούν να εγκριθούν μόνο μέσα από Καταστατικό Συνέδριο – το οποίο πρότεινε να γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακου του Οκτωβρίου – και όχι μέσω δημοψηφισμάτων, βάσει του άρθρου 53.
Ξεκινώντας την ομιλία του, χαρακτήρισε τη σημερινή Κεντρική Επιτροπή «μια γέφυρα που αν την χτίσουμε ενωμένοι και με ειλικρίνεια, θα μας ενώσει με το μέλλον που μας αξίζει και με τις απεριόριστες δυνατότητες εξέλιξης που έχει το κόμμα μας.
Ένα κόμμα που πρόσφερε πολλά στον πρώτο κύκλο ζωής του και οφείλει τώρα να ανταποκριθεί στο κοινωνικό αίτημα και να λειτουργήσει ως η ηγέτιδα πολιτική δύναμη όλων των δυνάμεων του προοδευτικού χώρου».
Ο Στέφανος Κασσελάκης σημείωσε ότι αντιλαμβάνεται «από τις τοποθετήσεις πολλών από εσάς, πολλών βουλευτών μας, πολλών περιφερειακών στελεχών μας και απλών μελών ότι ναι μεν ο κ. Μητσοτάκης έπεσε στο 28% και κατέστη πλέον σαφές ότι η παρούσα κυβέρνηση είναι σε αποδρομή, αλλά ταυτόχρονα πηγάζει μια επιθυμία που μοιάζει με πολιτικό σύνθημα: “Βρείτε τα, για να φύγει όσο πιο γρήγορα γίνεται”».
Ωστόσο, όπως σχολίασε, «σοβαρή πολιτική δεν μπορεί δυστυχώς να είναι ο κατάλογος των επιθυμιών μας. Είναι πάντα πιο πολύπλοκο.
Για αυτό έχω υπάρξει σαφής ως προς το ποιος είναι ο οδικός χάρτης που εμείς πρέπει να ακολουθήσουμε:
Κατ’ αρχάς πρέπει να εκσυγχρονιστούμε, να ανανεώσουμε και να ενδυναμώσουμε το δικό μας κόμμα, καθιστώντας αυτό πιο λειτουργικό και πιο φιλόξενο για εκατομμύρια προοδευτικούς πολίτες. Πρώτα από όλα πρέπει εμείς να δουλέψουμε συλλογικά για να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών. Έτσι μόνο θα δυναμώσουμε και θα μεγαλώσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ.
Κανείς δεν αρνείται ότι χρειάζονται συγκλίσεις. Αυτές όμως θα γίνουν συντεταγμένα, με διαφάνεια μπροστά στα μάτια όλου του προοδευτικού κόσμου και με σεβασμό στην αυτοτέλεια των υφιστάμενων σχημάτων.
Το να κλείσουμε οποιαδήποτε συμφωνία πίσω από κλειστές πόρτες με άλλα κόμματα, μόνο και μόνο για να προσπαθήσουμε να πετύχουμε ένα μεγαλύτερο άθροισμα ποσοστών, για μένα θα ήταν ανήθικο, καθώς θα αθετούσα την υπόσχεσή μου ότι “δεν θα σας προδώσε ποτέ”.
Πέρα όμως από ανήθικη, θα ήταν κι ατελέσφορη μια τέτοια συμφωνία. Γιατί το να ζευγαρώσεις αυθαιρέτως τον τράγο με την έλαφο, το μόνο που θα καταφέρεις θα ήταν ο «τραγέλαφος», αυτό δηλαδή που στην γλώσσα μας είναι συνώνυμο του γελοίου».
Σαρωτικές αλλαγές στα κομματικά όργανα
Όσον αφορά τις αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, υπογράμμισε ότι αλλαγές στο ισχύον καταστατικό μπορούν να εγκριθούν μόνο μέσα από Καταστατικό Συνέδριο – το οποίο πρότεινε να γίνει το πρώτο Σαββατοκύριακου του Οκτωβρίου – και όχι μέσω δημοψηφισμάτων, βάσει του άρθρου 53.
Σε αυτό το πλαίσιο ο Στέφανος Κασσελάκης κατέθεσε στην Κεντρική Επιτροπή τις παρακάτω ιδέες προς συζήτηση και επεξεργασία:
«Να ενεργοποιήσουμε τις Δημοτικές Επιτροπές Μελών, καταργώντας τις ΟΜ, οι οποίες θα είναι κατά κύριο λόγο Ψηφιακές Συνελεύσεις Μελών, επιφορτισμένες με:
– τη Διαβούλευση Θέσεων & Προγράμματος.
– -τα Εσωτερικά Δημοψηφίσματα και
– τις Προκριματικές Εκλογές.
Να καταργήσουμε τις Νομαρχιακές Επιτροπές, ενεργοποιώντας τις Περιφερειακές Επιτροπές Μελών.
Να αντικαταστήσουμε την Κεντρική Επιτροπή με το Εθνικό Συμβούλιο Μελών (ΕΣ.ΥΜ.), το οποίο θα αποτελείται από 201 μέλη (στα οποία θα μετέχουν ex officio 20 Συντονιστές & 20 Αναπληρωτές Συντονιστές των Περιφερειακών Επιτροπών Μελών). Το όργανο αυτό:
Θα συνεδριάζει 2 φορές το χρόνο (Ιανουάριο και Ιούλιο) όπου και θα καταρτίζει και επισκοπεί το ετήσιο πλάνο δράσης του κόμματος. Ειδικότερα:
Ιανουάριος : Ετήσιο Πλάνο Δράσης (Action Plan).
Ιούλιος : Εκτίμηση του βαθμού υλοποίησης του πλάνου δράσης και ανάλογα με την πολιτική συγκυρία, θα λαμβάνει σχετικές αποφάσεις.
Θα εκλέγει τον/την Γραμματέα, τον/την Συντονιστή/τρια Οργανωτικού και την Οργανωτική Επιτροπή του κόμματος.
Θα εκλέγει το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών.
Θα εκλέγει τους Συντονιστές & Αναπληρωτές Συντονιστές των Τμημάτων.
Στη θέση της Πολιτικής Γραμματείας, προτείνω το Πολιτικό Συμβούλιο Μελών, το οποίο θα αποτελείται από 21 Μέλη:
τον Πρόεδρο, τον Γραμματέα και τον Συντονιστή Οργανωτικού του κόμματος, τον Επικεφαλής της Κ.Ο (σε περίπτωση που ο Πρόεδρος δεν είναι βουλευτής), τον Γραμματέα και τον Διευθυντή της Κ.Ο.
Θα συμπληρώνεται με την εκ περιτροπής ετήσια συμμετοχή κατά 50% των βουλευτών της ΚΟ και κατά 50% των συντονιστών των Τμημάτων
Τέλος, προτείνω την Εθνική Συνέλευση Μελών (Τακτικό Συνέδριο), που θα συγκαλείται κάθε 3 χρόνια και στην οποία θα μετέχουν ως σύνεδροι σε ποσοστό 10% και μέλη του κόμματος κατόπιν κλήρωσης».
Comments are closed.