RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό την προεδρία Μητσοτάκη

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ / Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό την προεδρία Μητσοτάκη

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

20/05/202508:05

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό την προεδρία Μητσοτάκη

Σήμερα στις 5 το απόγευμα 

Συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό την προεδρία Μητσοτάκη

Γράφει RTHESS NEWSROOM

 

Υπό την Προεδρία του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκαλεί στις 17.00 ώρα Ελλάδας ανοικτή συζήτηση υψηλού επιπέδου (signature event) με θέμα την «Ενίσχυση της Θαλάσσιας Ασφάλειας μέσω Διεθνούς Συνεργασίας για την Παγκόσμια Σταθερότητα», η οποία θα λάβει χώρα στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στο πλαίσιο της Προεδρίας της χώρας μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τον μήνα Μάιο.

Ενημέρωση θα παράσχει ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ κ. Αντόνιο Γκουτέρες, ενώ θα συμμετάσχουν ως εισηγητές η κ. Μελίνα Τραυλού, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης και ερευνητής στο UNIDIR (Ινστιτούτο Ερευνών των Ηνωμένων Εθνών για τον Αφοπλισμό) κ. Κριστιάν Μπογκέρ, που ειδικεύεται σε θέματα διεθνούς ασφάλειας.

Η συνεδρίαση αποσκοπεί σε μια στρατηγική ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των κρατών-μελών για την ολιστική αντιμετώπιση των αυξανόμενων απειλών στη θαλάσσια ασφάλεια, όπως η πειρατεία, το διασυνοριακό οργανωμένο έγκλημα, η παράνομη διακίνηση όπλων, ναρκωτικών και ανθρώπων, η παράνομη αλιεία, η εμπορία ανθρώπων, οι τρομοκρατικές ενέργειες και οι επιθέσεις σε κρίσιμες θαλάσσιες υποδομές.

Θα τονιστεί επίσης η ανάγκη για ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας (συμπεριλαμβανομένων των εταιρικών σχέσεων) στην επιτήρηση του θαλάσσιου χώρου με σκοπό την ανάπτυξη ικανοτήτων και τη χρήση νέων τεχνολογιών, τον συντονισμό μέσων επιτήρησης και την ανταλλαγή πληροφοριών. Θα γίνουν αναφορές στην διαχείριση κινδύνου για τον συντονισμό δράσεων για την προστασία κρίσιμων υποδομών, την ενίσχυση της ανθεκτικότητας και την έγκαιρη λήψη μέτρων. Θα αναδειχθούν επίσης οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής στη θαλάσσια ασφάλεια και θα αξιολογηθούν οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις από παράνομες ενέργειες.

Ιδιαίτερη σημασία έχει η πλήρης εφαρμογή των σχετικών Ψηφισμάτων του ΣΑ από όλα τα κράτη μέλη του ΟΗΕ και ο σεβασμός των διεθνών υποχρεώσεων για την καταπολέμηση των θαλάσσιων απειλών.

Στο επίκεντρο της συζήτησης θα τεθούν και κρίσιμα ερωτήματα για την εφαρμογή διεθνών νομικών πλαισίων όπως η Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας UNCLOS, την προτεραιοποίηση αναγκών ενίσχυσης ικανοτήτων και τον ρόλο της τεχνολογίας στην αντιμετώπιση οργανωμένου εγκλήματος στη θάλασσα.

Η Ελλάδα, αναλαμβάνοντας ενεργό ρόλο ως προεδρεύουσα χώρα, επιδιώκει να ενισχύσει τον ρόλο του Συμβουλίου Ασφαλείας στην προώθηση της θαλάσσιας ασφάλειας ως θεμελίου λίθου για την παγκόσμια ειρήνη, ευημερία και ανάπτυξη.

Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

11.6.202523:45

  Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Τασούλας κήρυξε τη λήξη του συνεδρίου «Πενήντα χρόνια από το Σύνταγμα του 1975. Η συνταγματική υπόσχεση της Μεταπολίτευσης και η ποιότητα της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου», που διοργάνωσε στο Ζάππειο Μέγαρο, ο Κύκλος

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

11.6.202522:10

  Άμεσες κυρώσεις στο κράτος του Ισραήλ, αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας και τέλος στη σιωπή των θεσμών της ΕΕ απέναντι στη γενοκτονία στη Γάζα και στην παράνομη κράτηση της ευρωβουλεύτριας Ρίμα Χασάν, απαίτησαν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Σωκράτης Φάμελλος και

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

11.6.202522:01

  «Ο κορμός του Συντάγματος του 1975 αποτελεί τη ραχοκοκαλιά της Ελληνικής Δημοκρατίας ακόμα και μισό αιώνα μετά. Με το βλέμμα στραμμένο στο 2028 και με την πρόθεση μιας γενναίας συνταγματικής αναθεώρησης, φέτος ξεκινά η διαδικασία για νέες μεταρρυθμίσεις στον

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

11.6.202518:25

  Το Κισινάου της Μολδαβίας επισκέπτεται την Πέμπτη 12 Ιουνίου, ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, στις 9.00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον Πρωθυπουργό της Μολδαβίας Dorin Recean. Στις 9.40 θα συναντηθεί με την πρόεδρο της Μολδαβίας Maia Sandu και κατόπιν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

11.6.202512:18

  Τα ερωτηματικά που προκύπτουν από την απόφαση του εκλογοδικείου για τους Σπαρτιάτες αναλύει η Κωνσταντίνα Γεωργάκη επίκουρη καθηγήτρια Νομικής ΑΠΘ. Χαρακτηρίζει ως γκρίζο σημείο της απόφασης την «εξαπάτηση» των εκλογέων. Μιλά για τις αντικρουόμενες αποφάσεις ποινικών δικαστηρίων που αποφάσισε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

10.6.202519:58

  Την Τετάρτη, 11 Ιουνίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα συμμετάσχει, κατόπιν πρόσκλησης του Προέδρου της Ουκρανίας Βολοντιμίρ Ζελένσκι, στην 4η Σύνοδο Κορυφής Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης, η οποία θα πραγματοποιηθεί στην Οδησσό. Υπενθυμίζεται ότι η πρώτη Σύνοδος Ουκρανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης είχε πραγματοποιηθεί

Rthess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή