Άρθρο του Νίκου Σδούγγου, πολιτικού επιστήμονα στο ThessNews.gr
Τα τελευταία δύο χρόνια, η Πανδημία κατέδειξε ότι η ανάγκη ενός ισχυρού και λειτουργικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα έπρεπε να αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους και σκοπούς της Πολιτείας.
Η Ελλάδα, βιώνοντας δέκα χρόνια μέσα σε μία τόσο σφοδρή οικονομική κρίση, αντιμετώπισε τις συνέπειες της Πανδημίας, μέσα από ένα απαρχαιωμένο και ελλιπές Σύστημα Υγείας, πρωταγωνιστές του οποίου ήταν οι ίδιοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές.
Το ευχαριστώ σε αυτούς τους λαμπρούς ανθρώπους και επιστήμονες, δεν μπορεί να αποτελέσει μία μόνο θεωρητική προσέγγιση, αλλά πρέπει να συνδυαστεί με ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση των δομών της Υγείας και των ίδιων των λειτουργών της.
Την περασμένη Κυριακή 3 Απριλίου, βρέθηκα στην Θεματική Ημερίδα για την Υγεία που πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου ενόψει του επικείμενου συνεδρίου.
Στην κεντρική του ομιλία ο Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε τόσο στην ιστορική παρακαταθήκη που άφησε το ΠΑΣΟΚ με την ίδρυση του ΕΣΥ, κάτι που πλέον αποτελεί κτήμα και κατάκτηση του Ελληνικού λαού, αλλά και στις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν με τη σημερινή Κυβέρνηση και την ιδεολογική της εμμονή για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και συρρίκνωση του Δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας.
Η Υγεία αποτελεί την ταυτότητα της Ποιότητας Ζωής μίας κοινωνίας. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν είναι μόνο ζήτημα διαχείρισης, είναι κυρίως ζήτημα αξιοπρέπειας. Και αυτό είναι μια θέση που πρέπει να υποστηρίξει κάθε ενεργός και προοδευτικός πολίτης της Θεσσαλονίκης.
Η Θεσσαλονίκη, θα μπορούσε, με όχημα την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που διαθέτει, να αποτελέσει ένα πρότυπο κέντρο και κόμβο σύγχρονων υπηρεσιών Υγείας, όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια.
Δεν χρειάζεται μόνο αύξηση της χρηματοδότησης. Χρειάζεται σχέδιο, πλάνο μακροπρόθεσμο, ανθρώπους που θα οραματιστούν το μέλλον.
Χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην αλλαγή της κουλτούρας της κοινωνίας, στην πρόληψη και στον πιο υγιεινό τρόπο ζωής.
Χρειάζεται να γίνει σωστή και συνετή διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα οδηγήσει στη ψηφιοποίηση των δομών Υγείας και θα καλύψει μέρος των κενών που υπάρχουν σήμερα.
Χρειάζεται να ενισχυθούν οι δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην οποία θα πρέπει να περάσει η ευθύνη της Πρωτοβάθμιας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.
Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, αναδεικνύεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο ο ρόλος του δημόσιου συστήματος υγείας και η επιτακτική αναγκαιότητα ενδυνάμωσης του. Με σχέδιο βασισμένο στις αρχές της ιατρικής αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας, της οικονομικής αποδοτικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Γιατί για εμάς ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας δεν είναι μόνο ένας από τους βασικούς πυλώνες του κοινωνικού κράτους μαζί με παιδεία, είναι η ενίσχυση της κοινωνικής κινητικότητας, είναι μία από τις απαντήσεις στο μεγάλο εθνικό θέμα του δημογραφικού. Η διαμόρφωση ενός συνεκτικού πλαισίου πολιτικών υγείας είναι επιτακτική όσο ποτέ.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.