RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Υγεία και μετά την Πανδημία

Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ / Υγεία και μετά την Πανδημία

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

10/04/202208:40

Υγεία και μετά την Πανδημία

Άρθρο του Νίκου Σδούγγου, πολιτικού επιστήμονα στο ThessNews.gr 

Υγεία και μετά την Πανδημία

Γράφει RTHESS NEWSROOM

Άρθρο του Νίκου Σδούγγου, πολιτικού επιστήμονα στο ThessNews.gr 

 

Τα τελευταία δύο χρόνια, η Πανδημία κατέδειξε ότι η ανάγκη ενός ισχυρού και λειτουργικού Εθνικού Συστήματος Υγείας, θα έπρεπε να αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους και σκοπούς της Πολιτείας.

Η Ελλάδα, βιώνοντας δέκα χρόνια μέσα σε μία τόσο σφοδρή οικονομική κρίση, αντιμετώπισε τις συνέπειες της Πανδημίας, μέσα από ένα απαρχαιωμένο και ελλιπές Σύστημα Υγείας, πρωταγωνιστές του οποίου ήταν οι ίδιοι οι γιατροί και οι νοσηλευτές.

Το ευχαριστώ σε αυτούς τους λαμπρούς ανθρώπους και επιστήμονες, δεν μπορεί να αποτελέσει μία μόνο θεωρητική προσέγγιση, αλλά πρέπει να συνδυαστεί με ουσιαστική στήριξη και ενίσχυση των δομών της Υγείας και των ίδιων των λειτουργών της.

Την περασμένη Κυριακή 3 Απριλίου, βρέθηκα στην Θεματική Ημερίδα για την Υγεία που πραγματοποιήθηκε από το ΠΑΣΟΚ- Κίνημα Αλλαγής στα πλαίσια του προσυνεδριακού διαλόγου ενόψει του επικείμενου συνεδρίου.

Στην κεντρική του ομιλία ο Πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε τόσο στην ιστορική παρακαταθήκη που άφησε το ΠΑΣΟΚ με την ίδρυση του ΕΣΥ, κάτι που πλέον αποτελεί κτήμα και κατάκτηση του Ελληνικού λαού, αλλά και στις διαχωριστικές γραμμές που υπάρχουν με τη σημερινή Κυβέρνηση και την ιδεολογική της εμμονή για την πλήρη ιδιωτικοποίηση και συρρίκνωση του Δημόσιου χαρακτήρα της Υγείας.

Η Υγεία αποτελεί την ταυτότητα της Ποιότητας Ζωής μίας κοινωνίας. Οι παρεχόμενες υπηρεσίες δεν είναι μόνο ζήτημα διαχείρισης, είναι κυρίως ζήτημα αξιοπρέπειας. Και αυτό είναι μια θέση που πρέπει να υποστηρίξει κάθε ενεργός και προοδευτικός πολίτης της Θεσσαλονίκης.

Η Θεσσαλονίκη, θα μπορούσε, με όχημα την Ιατρική Σχολή και το Πανεπιστημιακό νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ που διαθέτει, να αποτελέσει ένα πρότυπο κέντρο και κόμβο σύγχρονων υπηρεσιών Υγείας, όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα αλλά και για τα Βαλκάνια.

Δεν χρειάζεται μόνο αύξηση της χρηματοδότησης. Χρειάζεται σχέδιο, πλάνο μακροπρόθεσμο, ανθρώπους που θα οραματιστούν το μέλλον.

Χρειάζεται να δοθεί έμφαση στην αλλαγή της κουλτούρας της κοινωνίας, στην πρόληψη και στον πιο υγιεινό τρόπο ζωής.

Χρειάζεται να γίνει σωστή και συνετή διαχείριση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης που θα οδηγήσει στη ψηφιοποίηση των δομών Υγείας και θα καλύψει μέρος των κενών που υπάρχουν σήμερα.

Χρειάζεται να ενισχυθούν οι δομές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, στην οποία θα πρέπει να περάσει η ευθύνη της Πρωτοβάθμιας Παροχής Υπηρεσιών Υγείας.

Έπειτα από δύο χρόνια πανδημίας, αναδεικνύεται με τον πλέον εμφατικό τρόπο ο ρόλος του δημόσιου συστήματος υγείας και η επιτακτική αναγκαιότητα ενδυνάμωσης του. Με σχέδιο βασισμένο στις αρχές της ιατρικής αποτελεσματικότητας των υπηρεσιών υγείας, της οικονομικής αποδοτικότητας, της κοινωνικής αλληλεγγύης και δικαιοσύνης. Γιατί για εμάς ο δημόσιος χαρακτήρας της Υγείας δεν είναι μόνο ένας από τους βασικούς πυλώνες του κοινωνικού κράτους μαζί με παιδεία, είναι η ενίσχυση της κοινωνικής κινητικότητας, είναι μία από τις απαντήσεις στο μεγάλο εθνικό θέμα του δημογραφικού. Η διαμόρφωση ενός συνεκτικού πλαισίου πολιτικών υγείας είναι επιτακτική όσο ποτέ.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο RTHESS NEWSROOM

Η συντακτική ομάδα του Rthess.gr αποτελείται από επαγγελματίες δημοσιογράφους, τα αποκλειστικά ρεπορτάζ των οποίων έχουν αναπαραχθεί από το σύνολο των ηλεκτρονικών και των έντυπων Μέσων ενημέρωσης της επικράτειας.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.4.202518:45

  Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι – Μητσοτάκη, θα παραστεί αύριο Σάββατο 26 Απριλίου, στην εξόδιο ακολουθία του Πάπα Φραγκίσκου, στο Βατικανό.    

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.4.202516:57

Σε ένα γύρο θα διενεργούνται οι Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές, όπως είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης. Όπως τόνισε, η κυβέρνηση θα φέρει το νομοσχέδιο για αλλαγή του εκλογικού νόμου στη Βουλή, όπου θα υπάρχει δυνατότητα για δεύτερη επιλογή ώστε

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.4.202516:00

  Ένα εναλλακτικό briefing εγκαινιάζει ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε ερωτήματα για την πολιτική της κυβέρνησης τα οποία του έθεσαν πολίτες από κάθε γωνιά της χώρας, μέσω Instagram.   Οι πρώτες ερωτήσεις αφορούσαν

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.4.202514:54

    «Όχι μόνο δεν καταργείται ο ένας εκ των δυο μηχανοδηγών αλλά προστίθεται και προϊστάμενος αμαξοστοιχίας και κάμερες μέσα στην καμπίνα του μηχανοδηγού», δήλωσε σήμερα ο αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, ενόψει της παρουσίασης του νομοσχεδίου για τον σιδηρόδρομο

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.4.202507:44

  Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις 10:30 θα επισκεφθεί το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού. Ο κ. Μητσοτάκης θα ενημερωθεί για όλα τα θέματα της παιδείας από την υπουργό, Σοφία Ζαχαράκη και στελέχη του υπουργείου. Συγκεκριμένα, ο πρωθυπουργός αναμένεται, μεταξύ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

24.4.202520:42

Επιλύεται το πρόβλημα της αναγνώρισης τίτλου ειδικότητας και εξειδίκευσης που αποκτήθηκε στην ΗΠΑ από Έλληνες ιατρούς. Πλέον θα παρέχεται  η δυνατότητα να αναγνωρίσουν αυτομάτως την αποκτηθείσα ιατρική ειδικότητα με αίτηση τους στον  ΠΙΣ. Ο Πρωθυπουργός  Κυριάκος Μητσοτάκης σε ομιλία του

Rthess

Επικαιρότητα

ΠΟΛΙΤΙΚΗ - ΑΡΘΡΑ ΑΠΟΨΕΙΣ

25.4.202516:57

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή