RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός: Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς (PHOTOS)

Comments are closed.

Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός: Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς (PHOTOS)

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

14/04/202515:09

Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός: Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς (PHOTOS)

Στις παρυφές της Άνω Πόλης, κοντά στα ανατολικά τείχη, στο τέρμα της οδού Αποστόλου Παύλου και Ηροδότου και μια ανάσα από την πολύβουη οδό της Αγίου Δημητρίου βρίσκεται ο ναός του Αγίου Νικολάου του Ορφανού.

Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός: Μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς (PHOTOS)

 

Από το φύλλο της THESSNEWS #100 (06/04/2018-08/04/2018)

 

Τη Μεγάλη Εβδομάδα ο Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός, σφύζει από κόσμο που ευλαβικά παρακολουθεί τη θεία λειτουργία μέσα σε κλίμα κατάνυξης. Τη Μεγάλη Πέμπτη γυναίκες και κορίτσια ψάλλουν τροπάρια καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας και στολίζουν περίτεχνα τον επιτάφιο. Ενώ τη Μεγάλη Παρασκευή η περιφορά του επιταφίου γίνεται στα στενά δρομάκια της Άνω Πόλης που πλημμυρίζουν από κόσμο.

 

 

Μετόχι της Μονής Βλατάδων

Ο χαρακτηριστικός για την απλότητά του ναός κτίστηκε τον 14ο αιώνα και αποτελούσε καθολικό βυζαντινού μοναστηριού. Από τον 17ο αιώνα αποτελεί μετόχι της μονής Βλατάδων και υπάγεται στο Πατριαρχείο.

Δεν γνωρίζουμε με σιγουριά από πού πήρε το όνομα «Ορφανός», σε έγγραφα όμως του 17ου και 18ου αιώνα υπάρχουν αναφορές στο όνομα «Άγιος Νικόλαος ο Ορφανός» και «Άγιος Νικόλαος των Ορφανών» και ίσως να οφείλεται αυτή η ονομασία στην ύπαρξη ορφανοτροφείου στον χώρο της μονής.

Ιδρυτής του ναού φέρεται να είναι ο Σέρβος κράλης Στέφανος Μιλουτίν, ο οποίος έπειτα από τον γάμο του με τη Σιμωνίδα, κόρη του αυτοκράτορα Ανδρόνικου Β’ Παλαιολόγου, ανέπτυξε σχέσεις με την πόλη της Θεσσαλονίκης.

 

 

Ο ναός και τα παρεκκλήσια

Ο πλινθόκτιστος μικρός ναός σχεδιάστηκε σύμφωνα με την αρχιτεκτονική της τρίκλιτης ξυλόστεγης βασιλικής, αλλά στην πάροδο των χρόνων υπέστη αρκετές αλλαγές. Αποτελείται από ένα μακρόστενο κεντρικό χώρο που περιβάλλεται από τις τρεις πλευρές του με κλειστό περίστωο. Ο ναός ακολουθούσε την παράδοση των ναών της Κωνσταντινούπολης όπου κατά τα μεσοβυζαντινά χρόνια στα περίστωά τους φιλοξενούσαν ταφικά μνημεία. Πρόσφατες  έρευνες αποκάλυψαν τάφους κάτω από το δάπεδο του περιστώου.

Ο ναός διακρίνεται σε τρεις χώρους που αποτελούν ουσιαστικά τον ναό και τα δύο παρεκκλήσια του, του Αγίου Σάββα και της Αγίας Βαρβάρας στην ανατολική πλευρά. Εσωτερικά ο κεντρικός χώρος  επικοινωνεί με τις πλάγιες  στοές μέσω δίλοβων ανοιγμάτων που κοσμούνται από επαναχρησιμοποιημένα Θεοδοσιανά κιονόκρανα με δύο σειρές από φύλλα άκανθας. Το μαρμάρινο τέμπλο είναι το αρχικό, σώζεται σχεδόν ακέραιο και φέρει γραπτό διάκοσμο.

 

 

 

Ποτέ δεν λειτούργησε ως τζαμί

Κατά τα χρόνια της τουρκοκρατίας η μονή δεν μετατράπηκε σε τζαμί και συνέχισε κανονικά τη λειτουργία της. Κατά τις εργασίες αποκατάστασης του ναού την περίοδο 1957- 1960, αποκαλύφθηκαν οι αριστουργηματικές τοιχογραφίες,  που  είναι από τις πληρέστερα σωζόμενες σε μνημεία της εποχής.

 

 

Πλούσιος διάκοσμος

Ο πλούσιος τοιχογραφικός διάκοσμος συνδέεται με την ανέγερση του ναού τη δεκαετία 1310 -1410 και είναι αντιπροσωπευτικό δείγμα ζωγραφικής των Παλαιολόγων. Ο δημιουργός τους πιθανώς είναι το ίδιο πρόσωπο που φιλοτέχνησε το καθολικό της σερβικής μονής Χελανδαρίου την εποχή του Μιλιούτιν (1314). Ο διάκοσμος διακρίνεται για το έντονο χρωματικό πλούτο, τη συγκρατημένη κίνηση των μορφών και την έντονη αφηγηματική διάθεση.

 

 

Οι αριστουργηματικές τοιχογραφίες

Στον κυρίως ναό εικονίζονται σκηνές από τον βίο και τα θαύματα του Χριστού, μορφές Αγίων και σκηνές του Δωδεκαόρτου και στην αψίδα εικονίζεται η Θεοτόκος Αχειροποίητος με τους δυο αρχαγγέλους. Στα περίστωα εικονίζονται ο βίος του Αγίου Νικολάου και Μηνολόγια στη δυτική πλευρά, ενώ στη νότια ο βίος του Αγίου Γερασίμου του Ιορδανίτη και ο Ακάθιστος Ύμνος.

 

 

 

 

Ο Γάμος της Κανά

Χαρακτηριστική είναι η αναπαράσταση του Γάμου της Κανά με τους νεόνυμφους στο κέντρο να αναρωτιούνται πώς σώθηκε το κρασί, με την Παναγία και τον Ιησού στα αριστερά και έναν ιερέα να υψώνει το ποτήρι στα δεξιά.

 

 

Η Κοίμηση της Θεοτόκου

Ιδιαίτερα πολυπρόσωπη είναι η τοιχογραφία της Κοίμησης της Θεοτόκου, όπου στο πρώτο επίπεδο κυριαρχεί το συγκινησιακό στοιχείο. Η Παναγία είναι στη νεκρική κλίνη και γύρω της συγκεντρωμένο πλήθος με χαρακτηριστικές εκφράσεις οδύνης στα πρόσωπά τους. Στο δεύτερο επίπεδο, βρίσκεται στο κέντρο ο Χριστός πλαισιωμένος από αγγέλους να κρατά στα χέρια του την ψυχή της Παναγίας που έχει τη μορφή σπαργανωμένου βρέφους.

Η σχέση του Σέρβου Ηγεμόνα Μιλιούτιν με τις τοιχογραφίες της μονής συνάγεται από την οικογενειακή σχέση του με τον Ανδρόνικο Β’ και φανερώνει τον κεντρικό ρόλο της Θεσσαλονίκης στην τέχνη των Βαλκανίων.

Ο ναός αποτελεί Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO και βρίσκεται υπό την φροντίδα της 9ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

 

Υποσημείωση: Με πληροφορίες από το βιβλίο των Τσακτσίρα, Παπανθίμου, Μάντζιου, Καλογήρου, Θεσσαλονίκη, η πόλη και τα μνημεία της, 2003, Μαλλιάρης Παιδεία, Θεσσαλονίκη

 

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο Θεοδώρα Καρακιουλάχ

Θεοδώρα Καρακιουλάχ. Κατάγεται από την γη της φωτιάς και της πέτρας, την πατρογονική Καππαδοκία. Ξεκίνησε το ραδιόφωνο στην εφηβική ηλικία και έκτοτε την κέρδισε η δημοσιογραφία. Εργάζεται στο Ράδιο Θεσσαλονίκη από τότε που μετοίκησε από την Καβάλα στην Θεσσαλονίκη για σπουδές.

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

15.4.202516:30

«Αι Γενεαί Πάσαι» στην πλατεία Αριστοτέλους, Μεγάλη Παρασκευή. Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος συναντηθούν οι επιτάφιοι από τους Ιερούς Ναούς της Του Θεού Σοφίας, του Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, της Παναγίας Χαλκέων, της Αγίας Θεοδώρας και του Αγίου Νικολάου του

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

15.4.202515:16

  Ένα πραγματικό καταφύγιο κατάνυξης και χριστιανικής λατρείας αποτελεί ο Όσιος Δαβίδ στην Άνω Πόλη, με τον τρούλο του ναού να κοσμείται με το μοναδικό στον κόσμο ψηφιδωτό, με απεικόνιση του Χριστού ως έφηβο.   Σε απόσταση 20 λεπτών περπατήματος

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

15.4.202511:28

  Ο Γυναικείος Αγροτικός Συνεταιρισμός Παραδοσιακών Προϊόντων Αγίου Αντώνιου, ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1999 και είναι ο πρώτος γυναικείος συνεταιρισμός του Νομού Θεσσαλονίκης. Σκοπός του Συνεταιρισμού είναι η απασχόληση των αγροτισσών γυναικών, η ενίσχυση του οικογενειακού εισοδήματος τους, η ανάπτυξη

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

14.4.202521:44

  Εφυγε από τη ζωή ο Δημήτρης Ραυτόπουλος, ο Ελληνας κριτικός λογοτεχνίας, δοκιμιογράφος και δημοσιογράφος, σε ηλικία 101 ετών. Ο Δημήτρης Ραυτόπουλος θεωρήθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της λογοτεχνικής κριτικής και με τα κείμενά του στην Αυγή και

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

11.4.202513:27

  Μια συναυλία που δεν θα μπορούσε να είναι τίποτα λιγότερο από την μεγαλύτερη γιορτή που έχει γίνει ποτέ για το λαϊκό τραγούδι στο Καλλιμάρμαρο – Παναθηναϊκό Στάδιο και που δεν θα μπορούσε να την πετύχει κανένας άλλος πέρα από

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

11.4.202512:36

  Το βιβλίο με τις παραδοσιακές αγιορείτικες συνταγές, γράφτηκε από τον μοναχό Νικήτα τον Αγιορείτη, ο οποίος μαγειρεύει με μεράκι και σεβασμό στην παράδοση, στο Ιερό Κουτλουμουσιανό Κελλί της Παναγίας Πορταΐτισσας.   Μοναχός Νικήτας Αγιορείτης – Παραδοσιακές Αγιορείτικες συνταγές –

Rthess

Επικαιρότητα

BUSINESS - ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

16.4.202507:51

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή