Είναι 8:30 το βράδυ και σε λίγα λεπτά ο ήλιος θα δύσει πάνω από το Αιγαίο. Για λίγο ακόμα όμως οι ακτίνες του θα φωτίζουν τη θάλασσα, τις αρχαίες πέτρες και τους 22 ανθρώπους που στέκονται ακίνητοι στο κέντρο του αρχαιολογικού χώρου των αρχαίων Σταγείρων, έχοντας διανύσει περίπου 8000 χιλιόμετρα για να βρεθούν εκεί.
Ντυμένοι με κόκκινους χιτώνες με μωβ ταινίες και περίτεχνα κεντήματα, ακούν αμίλητοι τον ήχο του «tanggu», του τεράστιου τελετουργικού τυμπάνου, που έχει μεταφερθεί στη Χαλκιδική από το μακρινό Τσουφού της Κίνας.
Σε λίγο και ενώ το σκοτάδι έχει αρχίσει να πέφτει και η νύχτα ετοιμάζει ένα σχεδόν γεμάτο φεγγάρι, ένας από τους 22 κάνει λίγα βήματα μπροστά και αρχίζει να απαγγέλλει με φωνή στεντόρεια και σχεδόν λυγμική ένα απόσπασμα από τις διδασκαλίες του Κομφούκιου.
Οι περίπου 300 παριστάμενοι στον χώρο, που τηρούν απόλυτη σιγή, δεν καταλαβαίνουν τη γλώσσα. Παρόλα αυτά νιώθουν συγκίνηση. Η εικόνα αυτή μπορεί να εμπνέεται από το παρελθόν και τις διδασκαλίες του μεγαλύτερου διανοητή της Κίνας, αλλά προέρχεται από το μέλλον και συγκεκριμένα από μια αναπαράσταση τελετής, που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Ιουλίου στη γενέτειρα του Αριστοτέλη στα αρχαία Στάγειρα και θα επαναληφθεί μια ημέρα αργότερα, υπό το φως της πανσελήνου, στο ανοιχτό θέατρο των Νέων Ρόδων, που αγναντεύει το Άγιο Όρος.
Η Μαρία Πάππα, σύμβουλος Τουρισμού του δήμου Αριστοτέλη, είναι σε θέση να περιγράψει αυτές τις εικόνες, γιατί βρέθηκε σε μια παρόμοια τελετή πριν από περίπου έναν χρόνο, στο Τσουφού στην ανατολική Κίνα, γενέτειρα του Κομφούκιου, μια πόλη 653.000 κατοίκων, που για να την προσεγγίσεις χρειάζεται να κάνεις ταξίδι τριών ωρών με το γρήγορο τρένο από το Πεκίνο.
Ο Κομφούκιος λέγεται πως γεννήθηκε σε μια σπηλιά στο κοντινό βουνό Νι και η Μαρία Πάππα βρέθηκε στην περιοχή ως καλεσμένη -μέλος αντιπροσωπείας του δήμου Αριστοτέλη- της Επαρχίας Σανγκτόν, σε συνέχεια επίσκεψης κινεζικής ομάδας στον δήμο Αριστοτέλη.
Εκεί, στο τέμπλο του Κομφούκιου στο Τσουφού, παρουσία απογόνων του μεγάλου διανοητή, παρακολούθησε την κατανυκτική τελετή, που τώρα θα αναπαρασταθεί δύο φορές στη Χαλκιδική, στις 20 και 21 Ιουλίου, έστω με μικρότερο σχήμα.
«Στο τέμπλο του Κομφούκιου στο Τσουφού γίνονται καθημερινά τελετές στη μνήμη του. Γίνεται ανάγνωση των διδασκαλιών του, υπό τον ρυθμό ενός τεράστιου τυμπάνου και περίπου 100-150 καλλιτέχνες κινούνται αργά στον χώρο, περνώντας από πόρτα σε πόρτα του τέμπλου, σε μια τελετή διάρκειας περίπου μίας ώρας.
Στο Τσουφού κρατούν το γενεαλογικό δέντρο του Κομφούκιου επί 2500 χρόνια και κάποιοι από τους περίπου 2500 εν ζωή συγγενείς του στην περιοχή έχουν χτίσει χτίσματα, που καθένα έχει την πόρτα του. Κάτω από αυτές τις πόρτες περνούν οι συμμετέχοντες στην τελετή.
Ο άνθρωπος που διαβάζει τα κείμενα φαίνεται ότι πραγματικά τα νιώθει, είναι κάπως να σαν κλαίει, και συγκινηθήκαμε και εμείς οι Έλληνες, παρότι δεν καταλαβαίναμε τη γλώσσα», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κα Πάππα, σύμφωνα με την οποία οι αναπαραστάσεις της τελετής του Κομφούκιου στη Χαλκιδική θα έχουν πιλοτικό χαρακτήρα, με προοπτική όμως να θεσμοθετηθούν σε ετήσια βάση.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Comments are closed.