RThess Logo
Στείλτε τα μηνύματα σας live, πάρτε μέρος στη συζήτηση.
NOW ON AIR
Θέμα συζήτησης :
Οι «Όρνιθες» του Άρη Μπινιάρη «πετούν» στο Θέατρο Δάσους

Comments are closed.

Αρχική / ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ / Οι «Όρνιθες» του Άρη Μπινιάρη «πετούν» στο Θέατρο Δάσους

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

29/08/202415:45

Οι «Όρνιθες» του Άρη Μπινιάρη «πετούν» στο Θέατρο Δάσους

Τι θα συνέβαινε εάν κάποιος οργάνωνε τα πουλιά ώστε να γίνουν φορείς μιας νέας πραγματικότητας;

Οι «Όρνιθες» του Άρη Μπινιάρη «πετούν» στο Θέατρο Δάσους

Γράφει ThessNews-DESK

 

Μετά το απίστευτο sold out στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου με 18.400 θεατές που αποθέωσαν το «βάπτισμα» του Άρη Μπινιάρη στην αρχαία κωμωδία με τους «Όρνιθες», η παράσταση συνεχίζει την πορεία της, με επόμενο σταθμό το Θέατρο Δάσους στη Θεσσαλονίκη, Δευτέρα 9 και Τρίτη 10 Σεπτεμβρίου.

 

Το κοινό αγκάλιασε το οικουμενικό ποίημα του Αριστοφάνη με την αληθινή και ουσιώδη θεματική: την αναζήτηση μιας καινούριας αρχής, έξω από την ανθρώπινη κοινωνία, μακριά από τον κορεσμό, την παρακμή και τη διαφθορά.

Με καλλιτεχνικούς του συνοδοιπόρους τους Έλενα Τριανταφυλλοπούλου (δραματουργική επεξεργασία-διασκευή), Πάρι Μέξη (σκηνικά-κοστούμια), Αλέξανδρο Δράκο Κτιστάκη (μουσική σύνθεση), Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου (κινησιολογία), Βαγγέλη Μούντριχα (σχεδιασμός φωτισμών) κ.ά., ο Άρης Μπινιάρης παρέδωσε μια σύγχρονη διασκευή της διαχρονικής αριστοφανικής κωμωδίας τοποθετώντας στο επίκεντρο την ανθρώπινη κατάσταση, τη μεταμόρφωση και την αποκατάσταση μιας κοσμικής δικαιοσύνης.

Οι 18.400 θεατές χειροκρότησαν θερμά όλους τους συντελεστές και τον θίασο: Οδυσσέα Παπασπηλιόπουλο, Γιώργο Χρυσοστόμου, Αλέξανδρο Βαρδαξόγλου, Στέλιο Ιακωβίδη, Θανάση Ισιδώρου, Τάσο Κορκό, Κώστα Κορωναίο, Σοφία Κουλέρα, Αυγουστίνο Κούμουλο, Μαρία Κυρώζη, Ερρίκο Μηλιάρη, Μάριο Παναγιώτου, Κώστα Phoenix, Κυριάκο Σαλή, Αλεξία Σαπρανίδου, Κωνσταντίνα Τάκαλου, Ειρήνη Τσέλλου.

Τι θα συνέβαινε εάν κάποιος οργάνωνε τα πουλιά ώστε να γίνουν φορείς μιας νέας πραγματικότητας;

 

Η υπόθεση

Δυο φίλοι, ο Πισθέταιρος και ο Ευελπίδης, απογοητευμένοι από τις συνθήκες ζωής στην πόλη τους, αναζητούν έναν νέο τόπο όπου θα μπορέσουν να ζήσουν με ηρεμία και χαρά. Η επαφή τους με τον κόσμο των πουλιών θα τους δώσει την ιδέα να ιδρύσουν μια καινούργια πολιτεία στους αιθέρες, μεταξύ γης και ουρανού.

Ενώ το χτίσιμο της πόλης βρίσκεται σε εξέλιξη, καταφθάνουν απρόσκλητοι επισκέπτες από τον κόσμο των ανθρώπων, διεκδικώντας αυθαίρετα εξουσίες και προνόμια, ενώ παράλληλα απεσταλμένοι των θεών του Ολύμπου διαμαρτύρονται θορυβημένοι για την αμφισβήτηση της θεϊκής κυριαρχίας καθώς η νέα πόλη εμποδίζει τους καπνούς από τις θυσίες να φτάσουν στον ουρανό.

Θα καταφέρουν ο Πισθέταιρος και ο Ευελπίδης, με τη συμβολή των πουλιών, να ολοκληρώσουν το χτίσιμο της Νεφελοκοκκυγίας; Πόσο εύκολο θα είναι να πραγματώσουν τη δική τους ουτοπία;

 

Η παράσταση

Η σκηνοθεσία του Άρη Μπινιάρη αξιοποιεί το στοιχείο της τελετουργίας με στόχο να αναδειχθούν οι αλληγορικές προεκτάσεις του αριστοφανικού έργου, ενώ η μουσική και η κίνηση τοποθετούν στο επίκεντρο της παράστασης την ανθρώπινη κατάσταση, τη μεταμόρφωση και την αποκατάσταση μιας κοσμικής δικαιοσύνης.

Με τον ανθρώπινο πολιτισμό να έχει φτάσει σε μια οριακή στιγμή, το πέταγμα των πουλιών μοιάζει με μια τελετή μύησης και επανασύνδεσης του ανθρώπου με τον φυσικό κόσμο και με την πρωτόγνωρη δύναμη που προκύπτει από αυτή τη σχέση.

Θέλετε να μένετε ενημερωμένοι για τις εξελίξεις της επικαιρότητας;

Διαβάστε όλα τα τελευταία νέα από την Θεσσαλονίκη & την Ελλάδα, τη στιγμή που συμβαίνουν.

Μοιράσου το:

Σχετικά με τον αρθρογράφο ThessNews-DESK

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

5.12.202417:42

    Την Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2024 στις 7 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Καλαμαριάς «Σταύρος Κουγιουμτζής», Χηλής 12,, θα παρουσιαστεί η πορεία του έργου, το οποίο δίνει την δυνατότητα στον κάθε Έλληνα και την καθεμιά Ελληνίδα, αλλά και τις ελληνικές

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

5.12.202408:33

  Συμπληρώνοντας 50 χρόνια διαρκούς κι επιτυχημένης παρουσίας στην ελληνική μουσική, η Άννα Βίσση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο εμβληματικό και παγκοσμίου φήμης Ωδείο Ηρώδου Αττικού και ερμήνευσε μερικά από τα πιο σπουδαία τραγούδια της, με την υπογραφή του Νίκου

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

4.12.202420:41

  Με ένα μήνυμα αγάπης και ευχές για χρόνια πολλά και καλά Χριστούγεννα ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Στέλιος Αγγελούδης έδωσε το έναυσμα και τα λαμπιόνια φώτισαν το χριστουγεννιάτικο δέντρο ύψους 19,5 μέτρων που έφτασε στη Θεσσαλονίκη από το Παλαιοχώρι Χαλκιδικής.  

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

4.12.202418:53

  Άρχισε η συναυλία στην πλατεία Αριστοτελους με τον Γρήγορη Αρναούτογλου να δίνει το σύνθημα της έναρξης της μεγάλης γιορτής του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πρώτοι στη σκηνή ανέβηκαν οι Onirama που τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα τραγούδια με τον κόσμο να συρρέει παρά την

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

4.12.202417:42

    Το bazaar θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 8 Δεκεμβρίου 2024, με ρούχα, παπούτσια, αξεσουάρ, καλλυντικά, παιχνίδια, χριστουγεννιάτικα δώρα και είδη σπιτιού, με εκπτώσεις έως και 70%! Με τις δημιουργίες και τα είδη τους συμμετέχουν ενδεικτικά: Access, Adam’s, Ancient Kallos,

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

4.12.202416:51

    Την Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, στις 7 μ.μ. η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Ελληνοεκδοτική διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Ανδρέα Τσεμπερλίδη, με τίτλο «Κάτω από τον ίσκιο της μπασκέτας», με ομιλητές τον πρώην διεθνή μπασκετμπολίστα Μπάνε Πρέλεβιτς

thess

Επικαιρότητα

Δημοφιλή Άρθρα


αυτή τη στιγμή