Η «Λυσσασμένη Γάτα» του Τενεσί Ουίλιαμς για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ
Ένας άνδρας με τεράστια περιουσία είναι βαριά άρρωστος και μπροστά σ’ αυτό το γεγονός το ένα του παιδί πενθεί ήδη, ενώ το άλλο προετοιμάζεται για την κληρονομιά που θεωρεί πως θα λάβει. Πρόσωπα που επιθυμούν, που διεκδικούν, που κυριαρχούν και άλλα που αφήνονται έρμαια στη ζωή να τα παρασύρει, πρωταγωνιστούν σε ένα από τα πιο γνωστά έργα του μεγάλου Αμερικανού δραματουργού Τενεσί Ουίλιαμς.
Πρόκειται για τη βραβευμένη με Πούλιτζερ «Λυσσασμένη Γάτα», τη μία από τις δύο νέες παραγωγές του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος με τις οποίες θα αποχαιρετήσει το 2023.
Το έργο του τεράστιου συγγραφέα του προηγούμενου αιώνα, πήρε στα χέρια του ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές του, ο Σύλλας Τζουμέρκας και ετοίμασε την παράσταση που ανεβαίνει για πρώτη φορά στο ΚΘΒΕ, κάνοντας πρεμιέρα την 1η Δεκεμβρίου.
«Η “Λυσσασμένη Γάτα” είναι ένα από τα αγαπημένα μου έργα όλων των εποχών και ήταν όνειρό μου εδώ και πάρα πολλά χρόνια να το σκηνοθετήσω, ένα όνειρο που τώρα γίνεται πραγματικότητα» δηλώνει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Σύλλας Τζουμέρκας, που υπογράφει τη μετάφραση και τη σκηνοθεσία.
Εκτός από τον θαυμασμό, την αγάπη και τον έρωτα που δηλώνει ότι νιώθει ο κ. Τζουμέρκας για το συγκεκριμένο έργο, είναι επιπλέον ένα κείμενο που -όπως λέει, τον έχει καθορίσει επαγγελματικά. «Είναι ένα έργο που με έχει επηρεάσει πάρα πολύ τόσο στη ζωή μου, όσο και στη γραφή σεναρίων, στον τρόπο με τον οποίο ασχολήθηκα και με το σινεμά. Με βοήθησε να …σπάσει το χέρι μου στη γραφή, δηλαδή ο τρόπος με τον οποίο χειρίζεται τη διαπλοκή της οικογένειας, με την πολιτική και τον έρωτα, αλλά και το ερώτημα του ποιος είναι ο καθένας, ήταν για μένα οδηγός στις τέχνες, είναι κάπως σαν δάσκαλός μου» επισημαίνει.
Η απόκρυψη της αλήθειας, η υποκρισία, η απληστία, η πατριαρχία, η ανάγκη για έλεγχο και εξουσία και η ομοφοβία είναι ορισμένα από τα θέματα που θίγονται μέσα στο κείμενο του Τενεσί Ουίλιαμς. Ο ίδιος ο συγγραφέας έφτασε σε απροσμέτρητα ψυχικά βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης για να καταφέρει να κατανοήσει τις ανθρώπινες συμπεριφορές και σχέσεις καθώς και τις ανθρώπινες προσωπικότητες.
«Εγώ νιώθω μια αγνή αγάπη γι’ αυτά τα πρόσωπα, γι’ αυτούς τους χαρακτήρες, γι’ αυτό που τους συμβαίνει, για το πώς αυτό φωτίζει τη ζωή μας και τους εαυτούς μας και τις σχέσεις μας με ένα φως, πολλές φορές σκοτεινό και μαύρο κι άλλες φορές με μια τρομακτική, εκκωφαντική λάμψη» αναφέρει ο σκηνοθέτης τονίζοντας ότι πρόκειται για ένα έργο, στη διάρκεια του οποίου ο θεατής βιώνει μία μεγάλη εμπειρία για τον εαυτό του «δηλαδή βλέπει πάρα πολλά γι’ αυτό που είμαστε οι άνθρωποι» όπως χαρακτηριστικά λέει.
Η υφή του ονείρου αγκαλιάζει το ρεαλιστικό δράμα
Η «Λυσσασμένη Γάτα» ανέβηκε για πρώτη φορά το 1955 στο Morosco Theatre της Νέας Υόρκης, σε σκηνοθεσία Ελία Καζάν. Ο Τενεσί Ουίλιαμς έλαβε για το έργο αυτό βραβείο Πούλιτζερ και το 1957 έγινε μεγάλη κινηματογραφική επιτυχία με την Ελίζαμπεθ Τέιλορ και τον Πολ Νιούμαν. Στην έκδοση του έργου ο Ουίλιαμς δημοσίευσε δύο εκδοχές της τρίτης πράξης. Η πρώτη γράφτηκε από τον ίδιο ενώ η δεύτερη προέκυψε με τις κατευθύνσεις του Ελία Καζάν.
Πάνω στην πρώτη εκδοχή, την πιο αγαπημένη και πιο αντιπροσωπευτική για τον συγγραφέα, κινήθηκε η μετάφραση του Σύλλα Τζουμέρκα. Όσο για τη σκηνοθετική του προσέγγιση, όπως εξηγεί, στην πραγματικότητα «ακούει» ευλαβικά μια σκηνική οδηγία του δημιουργού, η οποία ζητά από το σκηνικό χώρο και το περιβάλλον να αντιμάχεται τον ρεαλισμό του έργου. «Πρόκειται για ένα απολύτως ρεαλιστικό έργο, όπου οι ηθοποιοί είναι σε απόλυτο ρεαλισμό, αλλά την ίδια στιγμή ο συγγραφέας ζητά αυτό να συμβαίνει σαν σε όνειρο, σαν σε μέθη. Εγώ αυτό το έχω ακολουθήσει πολύ», εξηγεί αποκαλύπτοντας κάποιες από τις …εκπλήξεις που θα περιλαμβάνει αυτή η συνθήκη για τους θεατές. «Ο συνδυασμός της ασταμάτητης ρεαλιστικότητας στη διάρκεια της βραδιάς που διαρκεί η δράση του έργου και του ονειροχώρου που ζητά ο συγγραφέας, κάνει κάποιους ρόλους να διαθλώνται, δηλαδή τέσσερις ηθοποιοί παίζουν τη Μάγκι, σε διαφορετικές ηλικίες και πολλές φορές είναι ταυτόχρονα στη σκηνή».
Ο Σύλλας Τζουμέρκας εξέφρασε επίσης τον θαυμασμό του για το επιτελείο των δώδεκα ηθοποιών με τους οποίους δουλεύει τόσο καιρό για την προετοιμασία της παράστασης. «Είναι από τις ωραιότερες ομάδες που έχω δουλέψει ποτέ και μαζί έχουμε αγαπήσει παράφορα αυτούς τους ήρωες και αυτό που κάνουμε», σημειώνει.
Η «Λυσσασμένη Γάτα» κάνει πρεμιέρα στο Βασιλικό Θέατρο την Παρασκευή 1 Δεκεμβρίου στις 21.00, όπου θα ανεβαίνει κάθε Τετάρτη στις 19.00, Πέμπτη-Παρασκευή στις 21.00, Σάββατο 18.00 & 21.00 και Κυριακή στις 19.00. Η παράσταση είναι κατάλληλη για άτομα άνω των 16 ετών.
ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ενημερωθείτε για ότι συμβαίνει τώρα στη Θεσσαλονίκη.
Διαβάστε πρώτοι τις έκτακτες ειδήσεις & τα τελευταία νέα της Θεσσαλονίκης και όλης της Ελλάδας.