Διεθνής Ημέρα Αλμπινισμού, θεσπισμένη το 2014 από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για να υπάρξει ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για όλους όσους έχουν τη γενετική διαταραχή που δε γνωρίζει φυλή και εθνικότητα. Όσοι έχουν αλμπινισμό, παρουσιάζουν μεγαλύτερη προδιαθέση προς τον καρκίνο του δέρματος και έχουν προβλήματα όρασης, λόγω της έλλειψης μελανίνης, η οποία δεν πρέπει να τους αποκλείει από την κοινωνία.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
13 Υπογράφεται το Διάταγμα των Μεδιολάνων, από τον αυτοκράτορα Κωνσταντίνο Α’ και τον συναυτοκράτορα Λικίνιο, το οποίο παραχωρεί θρησκευτική ελευθερία σε όλη τη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία.
1525 Ο Μαρτίνος Λούθηρος παντρεύεται την Καταρίνα φον Μπόρα, ενάντια στον κανόνα της αγαμίας της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας για τους ιερείς και τις μοναχές.
1774 Το Ρόουντ Άϊλαντ είναι η πρώτη αμερικανική αποικία που απαγορεύει την εισαγωγή σκλάβων.
1863 Γαλλία, Αγγλία, Ρωσία και Δανία υπογράφουν συνθήκη, με την οποία ο Δανός πρίγκηπας Χριστιανός, αναγορεύεται βασιλιάς της Ελλάδας. Στο άρθρο 4 προβλέπεται η ενσωμάτωση των Ιονίων Νήσων στην Ελλάδα, εφόσον το αποφασίσει η Επτανησιακή Βουλή.
1956 Η Ρεάλ Μαδρίτης νικά στο Παρίσι τη Ρεν με 4-3 και κατακτά το πρώτο Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης.
1967 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, προτείνει τον Θέργκουντ Μάρσαλ να γίνει ο πρώτος μαύρος δικαστής στο Ανώτατο Δικαστήριο.
1968 Θεμελιώνεται ο Πύργος των Αθηνών, ο πρώτος ουρανοξύστης της πρωτεύουσας.
1983 Το «Pioneer 10» γίνεται το πρώτο διαστημικό σκάφος που φεύγει από το Ηλιακό Σύστημα, ταξιδεύει πέρα από τη ζώνη των αστεροειδών και εξερευνά τον πλανήτη Δία.
1985 Ο Σεργκέι Μπούμπκα γίνεται ο πρώτος άλτης που περνά τα 6 μ. στο άλμα επί κοντώ.
1988: Ο Τούρκος πρωθυπουργός, Τουργκούτ Οζάλ, επισκέπτεται την Αθήνα, στο πλαίσιο του φιλικού κλίματος που επικράτησε στις ελληνοτουρκικές σχέσεις μετά τη συνάντηση στο Νταβός.
1993 Η Κιμ Κάμπελ γίνεται η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός του Καναδά.
2005 Δικαστήριο της Καλιφόρνια απαλλάσσει τον Μάϊκλ Τζάκσον από την κατηγορία της κακοποίησης του 13χρονου Γκάβιν Αρβίζο.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1865 Ουίλιαμ Μπάτλερ Γέιτς, ένας από τους κορυφαίους αγγλόφωνους ποιητές του 20ού αιώνα. Το 1923 τιμήθηκε με Νόμπελ Λογοτεχνίας.
1875 Πάουλ Νόιμαν, Αυστριακός κολυμβητής, Ολυμπιονίκης το 1896 στην Αθήνα.
1884 Άντον Ντρέξλερ, ιδρυτής του Κόμματος των Γερμανών Εργατών, του κατοπινού Εθνικοσοσιαλιστικού Κόμματος, το οποίο «παρέδωσε» στον Χίτλερ.
1888 Φερνάντο Πεσόα, Πορτογάλος ποιητής. Το έργο του δημοσιεύτηκε μετά τον θάνατό του, στις 30 Νοεμβρίου 1935, σε ηλικία 47 ετών.
1897 Πάαβο Νούρμι, Φινλανδός δρομέας, έκανε την πρώτη διεθνή εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς του 1920, όπου κατέκτησε 3 χρυσά και 1 ασημένιο μετάλλιο. Το 1924, κέρδισε 5 χρυσά στους Ολυμπιακούς ενώ το 1928 κατέκτησε 1 χρυσό και 2 ασημένια μετάλλια. Το 1952, ήταν ο πρώτος λαμπαδηδρόμος αυτός που άναψε την Ολυμπιακή Φλόγα στο Ελσίνκι. Πέθανε στις 2 Οκτωβρίου του 1973.
1913 Φίλιππος Νάκας, Έλληνας μουσικός και πρωτοπόρος επιχειρηματίας, γεννημένος στα Βουρλά Μικράς Ασίας, που ίδρυσε τον ομώνυμο μουσικό οίκο.
Το 1937 ανοίγει το πρώτο μουσικό κατάστημα με κύρια δραστηριότητα την έκδοση έργων Ελλήνων μουσικών συνθετών και την εισαγωγή μουσικών οργάνων όπως πιάνα Steinweg και ακορντεόν Crucianelli και Hohner. Το 1970 εισάγει τα μουσικά όργανα Yamaha και ηχητικά συστήματα. Πέθανε στην Άνδρο τον Αύγουστο του 1988 σε ηλικία 75 ετών. Το 1989 ιδρύθηκε το Ωδείο Φίλιππος Νάκας στην Αθήνα στο οποίο διδάσκονται όλων των ειδών τα μουσικά όργανα.
1928 Τζον Φορμπς Νας, Αμερικανός μαθηματικός που τιμήθηκε το 1994 με το Νόμπελ Οικονομικών, για τη συμβολή του στη θεωρία παιγνίων με ευρύτατες εφαρμογές στις οικονομικές επιστήμες, στην Πληροφορική, την Τεχνητή Νοημοσύνη, την πολιτική αλλά και τη Βιολογία.
Υπέφερε από σχιζοφρένεια από τα 31 του, την οποία ξεπέρασε μετά από τριάντα χρόνια. Ο Νας και η σύζυγός του Αλίσια σκοτώθηκαν σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα στις 23 Μαΐου του 2015, όταν το ταξί στο οποίο επέβαιναν προσέκρουσε σε προστατευτικό κιγκλίδωμα.
Η βραβευμένη ταινία «Ένας υπέροχος άνθρωπος» με τον Ράσελ Κρόου διηγείται την περιπετειώδη αλλά και σημαντικήζωή του.
1931 Ίρβιν Γιάλομ, Αμερικανός ψυχοθεραπευτής και πολυδιαβασμένος συγγραφέας των best sellers «Ο Δήμιος του Έρωτα», «Στο Ντιβάνι», «Όταν έκλαψε ο Νίτσε», «Η θεραπεία του Σοπενάουερ».
1935 Κρίστο Γιαβάσεφ, Βούλγαρος καλλιτέχνης, που πέθανε σε ηλικία 84 ετών στη Νέα Υόρκη. Μεταξύ των πιο διάσημων έργων του είναι οι ομπρέλες στην Ιαπωνία και την Καλιφόρνια, η συσκευασία του Ράιχσταγκ στο Βερολίνο, οι πόρτες στο Central Park της Νέας Υόρκης καθώς και η συσκευασία της παλαιότερης γέφυρας στο Παρίσι και της Αψίδας του Θριάμβου.
1938 Νικήτας Τσακίρογλου, ηθοποιός που τιμήθηκε με το βραβείο «Κατίνα Παξινού» και με το βραβείο Α’ Ανδρικού Ρόλου «Αιμίλιος Βεάκης». Συμμετείχε με το Εθνικό Θέατρο στην Πνευματική Ολυμπιάδα της Μόσχας το 1980 και στη Σεούλ το 1988. Διετέλεσε καλλιτεχνικός διευθυντής του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος. Είναι παντρεμένος με την ηθοποιό Χρυσούλα Διαβάτη.
1951 Στέλαν Σκάρσγκαρντ, Σουηδός ηθοποιός, ο τρίτος «πατέρας» στην ταινία «Μamma Mia». Έχει συνεργαστεί με σκηνοθέτες όπως ο Λαρς φον Τρίερ, ο Ντέιβιντ Φίντσερ, ο Γκας Βαν Σαντ, ο Κένεθ Μπράνα, ο Μίλος Φόρμαν, ο Ρον Χάουαρντ και ο Φίλιπ Κάουφμαν. Το 1982 κέρδισε την Αργυρή Άρκτο καλύτερου ηθοποιού στο Φεστιβάλ του Βερολίνου από κοινού με τον Μισέλ Πικολί και το 1998 το βραβείο Επιτεύγματος στον Παγκόσμιο Κινηματογράφο από την Ευρωπαϊκή Ακαδημία και Χρυσή Σφαίρα Β’ Ανδρικού Ρόλου.
1964 Σαρούνας Μαρτσουλιόνις, Λιθουανός καλαθοσφαιριστής. Ένας ψηλός guard που διέγραψε σημαντική καριέρα στο NBA καθώς αγωνίστηκε κατά σειρά σε Γκόλντεν Στέιτ Γούοριος, Σιάτλ Σούπερσονικς, Σακραμέντο Κινγκς και Ντένβερ Νάγκετς. Ήταν μέλος της Σοβιετικής Ένωσης, στην κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου των Ολυμπιακών Αγώνων της Σεούλ.
1965 Βασίλης Καραπιάλης, Έλληνας ποδοσφαιριστής, ένας από τους κορυφαίους παίκτες που ανέδειξε το Θεσσαλικό ποδόσφαιρο. Ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά με την ΑΕΛ με την οποία πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα. Έπειτα πήρε μεταγραφή στον Ολυμπιακό. Με τους ερυθρόλευκους συνέβαλε στα 4 διαδοχικά πρωταθλήματα που κατέκτησε η ομάδα.
1974 Χρήστος Μενιδιάτης, Έλληνας λαϊκός τραγουδιστής, γιος του μεγάλου τραγουδιστή Μιχάλη Μενιδιάτη. Σπούδασε στο Οικονομικό Τμήμα της Νομικής στην Αθήνα και ξεκίνησε δισκογραφικά στα τέλη της δεκαετίας του ’90 με το πραγματικό του επώνυμο, Καλογράνης.
1980 Χουάν Κάρλος Ναβάρο, Ισπανός καλαθοσφαιριστής. Συγκαταλέγεται στους πιο πετυχημένους guard που έπαιξαν στην Ευρώπη. Με τη φανέλα της Μπαρτσελόνα μεγαλούργησε κατακτώντας δυο Euroleague και 8 πρωταθλήματα Ισπανίας. Έπαιξε για ένα χρόνο στους Μέμφις Γκρίζλις. Με τη «φούρια ρόχα» πανηγύρισε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο και δυο Ευρωπαϊκά.
1982 Κενενίσα Μπεκέλε, Αιθίοπας δρομέας. Τρία χρυσά σε Ολυμπιακούς Αγώνες στα 10.000 και 5.000 χιλιόμετρα είναι μερικά από τα επιτεύγματα του σπουδαίου Αφρικανού. Επίσης κατέχει το παγκόσμιο ρεκόρ και στις δυο αποστάσεις.
1984 Νέρι Αλμπέρτο Καστίγιο, Μεξικανός ποδοσφαιριστής. Από την Ουρουγουανή Ντανούμπιο ήρθε σε νεαρή ηλικία στον Ολυμπιακό. Με τους ερυθρόλευκους κατέκτησε 6 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο. Για μια σεζόν έπαιξε για τον Άρη. Έχει φορέσει και τα χρώματα της Σαχτάρ χωρίς επιτυχία ενώ πρόλαβε να γευτεί τη γοητεία της Premier League, αγωνιζόμενος ως δανεικός στη Μάντσεστερ Σίτι.
1989 Ανδρέας Σάμαρης, Έλληνας ποδοσφαιριστής. Ξεκίνησε τα πρώτα επαγγελματικά του βήματα στην Παναχαϊκή. Μετακόμισε στην πρωτεύουσα για χάρη του Πανιωνίου ενώ έκανε το άλμα στην καριέρα του αφού υπέγραψε στον Ολυμπιακό, με τον οποίο πανηγύρισε ένα πρωτάθλημα. Μετέπειτα, ήρθε η Μπενφίκα, η οποία έβγαλε από τα ταμεία της, το ποσό των 10.000.000 ευρώ για να τον αποκτήσει. Με τους «αετούς» της Λισαβόνας κατέκτησε 4 πρωταθλήματα.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1987 Μπίλι Μπο, σχεδιαστής μόδας, ο πρώτος διάσημος Έλληνας που πέθανε από τον τότε άγνωστο ιό του AIDS, σε ηλικία 33 ετών. Ο Βασίλης Κουρκουμέλης σπούδασε σχέδιο μόδας στη σχολή Βακαλό και στη σχολή Βελουδάκη.
Κέρδισε το βραβείο του γυναικείου περιοδικού «Γυναίκα», επιλέχθηκε να σχεδιάσει τις στολές των αεροσυνοδών της Ολυμπιακής Αεροπορίας και απέκτησε μπουτίκ στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης.
1987 Τζέραλντιν Πέιτζ, Αμερικανίδα ηθοποιός, προτάθηκε 8 φορές για Όσκαρ Α΄ Γυναικείου Ρόλου και κέρδισε για την ταινία «Ταξίδι στο Μπάουντιφουλ» το 1985. Πέθανε, από καρδιακή προσβολή, κατά τη διάρκεια παράστασης στο Μπρόντγουεϊ, σε ηλικία 62 ετών.
Comments are closed.