Παγκόσμια Ημέρα Τεχνών, θεσπισμένη το 2012 από την International Association of Art σε συνεργασία με την UNESCO, την ημέρα γενεθλίων του Λεονάρντο ντα Β’ίντσι!
Λίγα στοιχεία για να «γιορτάσετε» την ημέρα:
1503-1506 Ο Λεονάρντο ντα Βίντσοι ζωγραφίζει τη «Μόνα Λίζα», την Τζιοκόντα στη Φλωρεντία. Σήμερα βρίσκεται στο Λούβρο. 1624-1625 Έφηβος ακόμη ο Rembrandt πιάνει τα πινέλα για ένα πορτρέτο. 1997 Ο Banksy αρχίζει τα graffiti στο Μπρίστολ. Ανώνυμος ακόμη και σήμερα…
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1896 Λήξη των πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
1865 Ο Αβραάμ Λίνκολν πεθαίνει, αφού πυροβολήθηκε το προηγούμενο βράδυ από τον ηθοποιό Τζον Γουίλκς Μπουθ. Ο Άντριου Τζόνσον γίνεται ο 17ος πρόεδρος των ΗΠΑ.
1912 Το βρετανικό υπερωκεάνιο Τιτανικός βυθίζεται μετά από σύγκρουση με παγόβουνο στα ανοιχτά του Ατλαντικού Ωκεανού. Από τους 2.340 επιβαίνοντες, χάνονται στα παγωμένα νερά οι 1.595.
1942 Ο Γεώργιος ΣΤ’ του Ηνωμένου Βασιλείου παρασημοφορεί τον λαό της Μάλτας για τον ηρωισμό που επέδειξαν κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1950 Ορκίζεται η κυβέρνηση Νικολάου Πλαστήρα, μετά την καταψήφιση της κυβέρνησης Σοφοκλή Βενιζέλου.
1951 Γίνονται στην Ελλάδα οι πρώτες μεταπολεμικές δημοτικές εκλογές, στις οποίες και ψήφισαν μαζικά οι γυναίκες. Στην Αθήνα δήμαρχος εκλέχθηκε ο Κώστας Κοτζιάς, με 51,5% των ψήφων.
1952 Το αμερικανικό βομβαρδιστικό Β-52 εκτελεί την παρθενική πτήση του.
1989 Διαδραματίζεται η τραγωδία του Χίλσμπορο. Λίγο πριν από την έναρξη του ημιτελικού για το Κύπελλο Αγγλίας, Λίβερπουλ – Νότιγχαμ Φόρεστ, δημιουργείται συνωστισμός, λόγω της παρουσίας υπεραρίθμων θεατών σε εξέδρα του γηπέδου στο Σέφιλντ. Από τον πανικό που προκαλείται βρίσκουν τον θάνατο 96 οπαδοί των «ρεντς» και τραυματίζονται 250.
1993 Ο επιχειρηματίας Σωκράτης Κόκκαλης αναλαμβάνει πρόεδρος της ΠΑΕ Ολυμπιακός.
2001 Θεσμοθετείται το δικαίωμα στην εξέταση του DNA, γεγονός, που επιτρέπει στους ήδη καταδικασθέντες να προχωρούν στην εξέταση για να πετύχουν αναθεώρηση των ποινών τους και ενδεχόμενη αθώωση.
2019 Μεγάλη πυρκαγιά καταστρέφει την οροφή της Παναγίας των Παρισίων καθώς και την κορυφή ενός οβελίσκου της.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1452 Λεονάρντο ντα Βίντσι, Ιταλός καλλιτέχνης και ένας από τους σπουδαιότερους ζωγράφους όλων των εποχών, παρά τα λίγα έργα του που έχουν διασωθεί. Η «Μόνα Λίζα» είναι το διασημότερο αριστούργημά του.
1874 Γιοχάνες Σταρκ, Γερμανός φυσικός. Το 1919, τιμήθηκε με το Νόμπελ Φυσικής για την ανακάλυψη του «Φαινομένου Ντόπλερ».
1896 Νικολάϊ Σιμιόνοφ, Ρώσος χημικός. Το 1956 του απονεμήθηκε το Νόμπελ της Χημείας.
1935 Σταύρος Παράβας, Έλληνας ηθοποιός του θεάτρου και του κινηματογράφου της χρυσής εποχής, με αντιδικτατορική δράση. Συνελήφθη και βασανίστηκε το 1974 και εξορίστηκε στη Γυάρο, όπου παρέμεινε μέχρι και την πτώση της χούντας.
1937 Φρανκ Βινσέντ, Αμερικανός ηθοποιός, που έπαιξε πρωταγωνιστικούς ρόλους στην τηλεοπτική σειρά «Οι σοπράνος» και σε πολλές ταινίες του Μάρτιν Σκορτσέζε.
1959 Έμμα Τόμσον, Αγγλίδα ηθοποιός, βραβευμένη με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου για την ταινία του 1992 «Επιστροφή στο Χάουαρντς Εντ» καθώς και με Όσκαρ Διασκευασμένου Σεναρίου για την ταινία του 1995 «Λογική και Ευαισθησία».
1990 Έμμα Γουάτσον, βραβευμένη Αγγλίδα ηθοποιός, γνωστή από τον ρόλο της ως Ερμιόνη Γκρέιντζερ, στη σειρά των ταινιών «Χάρι Πότερ». Το 2015, το περιοδικό «Time» την ονόμασε έναν από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο.
1843 Χένρι Τζέιμς, Αμερικανός συγγραφέας
1856 Ζαν Μορεάς, Έλληνας ποιητής
1894 Νικίτα Χρουστσόφ, Σοβιετικός πολιτικός
1933 Ελίζαμπεθ Μοντγκόμερι, Αμερικανίδα ηθοποιός η γνωστή μας «Μάγισσα» από την παλιά τηλεοπτική σειρά.
1933 Ντέιβιντ Χάμιλτον, Άγγλος φωτογράφος
1938 Κλαούντια Καρντινάλε, Ιταλίδα ηθοποιός
1939 Ηλίας Λογοθέτης, Έλληνας ηθοποιός
1951 Κώστας Σμοκοβίτης, Έλληνας τραγουδιστής
1958 Μέμος Ιωάννου, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1982 Άλμπερτ Ριέρα, Ισπανός ποδοσφαιριστής
1983 Ντούντου Σεαρένσε, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής
1986 Κουίνσι Οβούσου-Αμπέγιε, Γκανέζος ποδοσφαιριστής
ΘΑΝΑΤΟΙ
1896 Γεώργιος Βιζυηνός, συγγραφέας, ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της ελληνικής λογοτεχνίας. Έργα του «Το αμάρτημα της μητρός μου», «Ποίος ήτον ο φονεύς του αδελφού μου», «Αι συνέπειαι της παλαιάς ιστορίας», «Το μόνον της ζωής του ταξείδιον»
1949 Γουάλας Μπίρι, Αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία «Ο Πρωταθλητής».
1980 Ζαν-Πωλ Σαρτρ, Γάλλος φιλόσοφος και συγγραφέας. Το 1964, αρνήθηκε να παραλάβει το βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας, αναφέροντας πως ένας συγγραφέας δεν πρέπει να επιτρέψει στον εαυτό του να μετατραπεί σε θεσμό.
1996 Σταύρος Νιάρχος, Έλληνας εφοπλιστής, επιχειρηματίας, συλλέκτης έργων τέχνης και ιδρυτής του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Γεννήθηκε στην Αθήνα, στις 3 Ιουλίου 1909. Γιος του Σπύρου Νιάρχου, εμπόρου λαδιών, και της Ευγενίας Κουμάνταρου, κόρης του αλευροβιομήχανου Σταύρου Κουμάνταρου και πρώτος ξάδελφος της Ντόλλυ Γουλανδρή. Ο πατέρας του είχε ακολουθήσει το κύμα των Ελλήνων μεταναστών προς τις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη του 19ου αιώνα και είχε γίνει αρκετά επιτυχημένος ως συνέταιρος σε ένα εστιατόριο και ζαχαροπλαστείο στο Μπάφαλο της Νέας Υόρκης. Σπούδασε Νομική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών αλλά ασχολήθηκε με την οικογενειακή επιχείρηση αλευρόμυλων. Την περίοδο εκείνη αγόρασε, μέσω της οικογενειακής εταιρείας, 6 φορτηγά πλοία.
Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου πήρε μέρος στις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Νορμανδία, γι’ αυτό και τιμήθηκε με τον «Μεγαλόσταυρο του Τάγματος του Φοίνικος», με τον «Ταξιάρχη του Τάγματος του Γεωργίου του Α΄» και με τον «Ταξιάρχη του Τάγματος των Αγίων Γεωργίου και Κωνσταντίνου».
Στη συνέχεια ασχολήθηκε με τη ναυτιλία, κυρίως με τις μεταφορές πετρελαίου, αποκτώντας τεράστια περιουσία. Το 1958 ίδρυσε τα ναυπηγεία Σκαραμαγκά και το 1955 έκανε τη βασική επένδυση για τη δημιουργία των Διυλιστηρίων Ασπροπύργου.
Το 1970, η τέως σύζυγός του, Ευγενία Λιβανού, βρέθηκε νεκρή στο ιδιόκτητο νησί του στην Σπετσοπούλα. Παρ’ ότι βρέθηκαν ίχνη ξυλοδαρμού, οι αρχές αποφάνθηκαν ότι ο θάνατός της προκλήθηκε απο υπερβολική κατανάλωση βαρβιτουρικών. Ένα χρόνο αργότερα, έκανε και πέμπτο γάμο, καθώς παντρεύτηκε την αδελφή της Ευγενίας Λιβανού, Τίνα Λιβανού, πρώην σύζυγο του Αριστοτέλη Ωνάση, η οποία πέθανε το 1974.
Η συλλογή έργων τέχνης του, ήταν μια από τις σπουδαιότερες διεθνώς. Ανάμεσα στα έργα της συλλογής του, ξεχωρίζει μια πολύ ακριβή αυτοπροσωπογραφία του Πάμπλο Πικάσο, μερικοί Βίνσεντ βαν Γκογκ, καθώς και ο πίνακας του Πωλ Γκωγκέν, Cavaliers sur la plage. Την συλλογή συμπλήρωσε αργότερα ο γιος του Φίλιππος, με έργα όπως το Red Marilyn και το Green Car Crash (Green Burning Car I) του Άντι Γουόρχολ.
Με τη διαθήκη του άφησε μεγάλο μέρος της περιουσίας του στο ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Παντρεύτηκε το 1930 την Ελένη Σπορίδη, κόρη ναύαρχου, αλλά ο γάμος διήρκησε ελάχιστους μήνες. Το 1939 τέλεσε δεύτερο γάμο με την Μελπομένη Κάππαρη, κόρη εφοπλιστή από τη Σύρο, και το 1947 νυμφεύθηκε σε τρίτο γάμο, την Ευγενία Λιβανού, κόρη του εφοπλιστή Σταύρου Λιβανού. Με την Ευγενία απέκτησαν τέσσερα παιδιά: Το 1965 παντρεύτηκε με πολιτικό γάμο με την Σαρλότ Φορντ, δισέγγονη του ιδρυτή της ομώνυμης αυτοκινητοβιομηχανίας, με την οποία απέκτησε μία κόρη, την Έλενα Φορντ, επιχειρηματία
1990 Γκρέτα Γκάρμπο, Σουηδή ηθοποιός
1998 Πολ Ποτ, δικτάτορας, ηγέτης του κομμουνιστικού κινήματος, γνωστού ως κίνημα των «Ερυθρών Χμερ» και πρωθυπουργός της Καμπότζης την περίοδο 1976-1979.
Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του, οι μαζικοί βασανισμοί και εκτελέσεις υπόπτων συντέλεσαν ώστε να πραγματοποιηθεί γενοκτονία στη χώρα, με νεκρούς 1.700.000 ανθρώπους!
Πέθανε το 1998 από δηλητηρίαση.
Comments are closed.