Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης αλλά και Διεθνής Ημέρα Tiramisu, Διεθνής Ημέρα Tατουάζ, Παγκόσμια Ημέρα Συνδρόμου Down, Διεθνής Ημέρα Δασών, Παγκόσμια Ημέρα Αρώματος, Διεθνής Ημέρα Vermouth και Διεθνής Ημέρα Κατά των Φυλετικών Διακρίσεων – διαλέγετε και παίρνετε!
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1800 Υπογράφεται ανάμεσα στη Ρωσία και την Τουρκία η Συνθήκη της Κωνσταντινούπολης, με την οποία ιδρύεται η Πολιτεία των Επτά Ενωμένων Νήσων, των Επτανήσων, το πρώτο ελληνικό κράτος μετά την Άλωση, το οποίο θα είναι ανεξάρτητο.
1804 Ο Ναπολεόντειος Κώδικας γίνεται ο ποινικός κώδικας της Γαλλίας.
1871 Ο Ότο φον Μπίσμαρκ διορίζεται πρώτος Καγκελάριος της Γερμανίας.
1919 Ιδρύεται η Ουγγρική Σοβιετική Δημοκρατία και συστήνεται η πρώτη κομμουνιστική κυβέρνηση στην Ευρώπη μετά την Οκτωβριανή Επανάσταση στη Ρωσία.
1925 Απαγορεύεται με νόμο στο Τενεσί των ΗΠΑ η διδασκαλία της ανθρώπινης εξέλιξης!
1935 Η Περσία μετονομάζεται σε Ιράν.
1960 Η Σφαγή του Σάρπβιλ. Μία ομάδα μαύρων, που αποτελούσαν το 90% του πληθυσμού της Νότιας Αφρικής, αποφάσισε να διαμαρτυρηθεί και να διαδηλώσει στους δρόμους, ζητώντας ίσα δικαιώματα. Μέσα σε ελάχιστα λεπτά η διαδήλωση βάφτηκε στο αίμα, αφού οι αστυνομικοί άνοιξαν πυρ προς το απροστάτευτο πλήθος. 69 άνθρωποι χάνουν την ζωή τους και άλλοι 180 τραυματίζονται, ανάμεσά τους νεαρές γυναίκες, άνδρες και παιδιά. Με αφορμή το τραγικό αυτό γεγονός, ο ΟΗΕ ανακήρυξε την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη των Φυλετικών Διακρίσεων.
1963 Κλείνει η περιβόητη φυλακή του Αλκατράζ, στο νησί στον κόλπο του Σαν Φρανσίσκο.
1965 Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ ηγείται 3.200 ατόμων στην αρχή της τρίτης πορείας για τα πολιτικά δικαιώματα από την Αλαμπάμα.
1972 Ο δικτάτορας Γεώργιος Παπαδόπουλος καταργεί τον Γεώργιο Ζωιτάκη από αντιβασιλέα και αναλαμβάνει ο ίδιος το αξίωμα.
1979 Ιδρύεται η Ένωση Ποδοσφαιρικών Ανωνύμων Εταιριών-ΕΠΑΕ, υπεύθυνη για τις επαγγελματικές διοργανώσεις του επαγγελματικού ποδοσφαίρου.
1980 Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζίμι Κάρτερ, κηρύσσει μποϊκοτάζ στους Ολυμπιακούς Αγώνες της ίδιας χρονιάς που έγιναν στη Μόσχα, ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τη Σοβιετική εισβολή στο Αφγανιστάν.
1996 Ο Κώστας Καραμανλής εκλέγεται πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας από το συνέδριο του κόμματος, διαδεχόμενος τον Μιλτιάδη Έβερτ. Στην πρώτη ψηφοφορία ήταν υποψήφιος μαζί με τους Γιώργο Σουφλιά, Μιλτιάδη Έβερτ και Βύρων Πολύδωρα.
2002 Στο Πακιστάν, ο Αχμέντ Ομάρ Σαΐκ και τρία άλλα άτομα καταδικάζονται για την απαγωγή και τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Ντάνιελ Περλ.
2006 Αρχίζει τη λειτουργία του το Twitter. Το πρώτο tweet κάνει ο συνιδρυτής της πλατφόρμας, Τζακ Ντόρσεϊ.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1685 Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Γερμανός baroque συνθέτης, ένας από τους σπουδαιότερους στην ιστορία της κλασικής μουσικής. Τα περισσότερα από 1.000 έργα του έχουν διασωθεί έως σήμερα: Λειτουργία, τα Κατά Ματθαίον Πάθη, τα Βρανδεμβούργια Κοντσέρτα, Τέχνη της Φούγκας, Κατά Ματθαίον Πάθη, Κατά Ιωάννην Πάθη και Ορατόριο Χριστουγέννων, τα γνωστότερα.
1790 Μάρκος Μπότσαρης, Έλληνας αγωνιστής
1921 Μανώλης Χιώτης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη και επηρέασε το λαϊκό τραγούδι, επινοώντας την τετράχορδη παραλλαγή του μπουζουκιού, αλλά και δημιουργώντας το πρώτο «κοσμικό κέντρο». Θα φύγει από τη ζωή, το 1970, ανήμερα των 50ων γενεθλίων του
Από μικρή ηλικία αγαπά τα λαϊκά όργανα και μαθαίνει κοντά σε Θεσσαλονικιό μουσικοδιδάσκαλο, κιθάρα, μπουζούκι και ούτι. Στα 15 του, μετακομίζουν στο Ναύπλιο και αρχίζει να εργάζεται επαγγελματικά ως μουσικός.
Το 1935 πήγε στην Αθήνα να σπουδάσει βιολί και γνωρίζεται με τον Στράτο Παγιουμτζή, ο οποίος τον προσέλαβε να παίζει δίπλα του μπουζούκι στο κέντρο «Δάσος» του Βοτανικού.
Το 1937, ηχογραφεί το πρώτο του τραγούδι, «Το χρήμα δεν το λογαριάζω», που έγινε επιτυχία. Επινοεί το τετράχορδο μπουζούκι και οι μουσικοί τώρα παίζουν σε ασύλληπτη ταχύτητα σε σχέση με το κλασικό μπουζούκι.
Τη δεκαετία του 1950, εφαρμόζει πρώτος ενισχυτή σε λαϊκό όργανο. Έτσι αρχίζει η περίοδος του αρχοντορεμπέτικου και πλέον το μπουζούκι γίνεται αποδεκτό από την λεγόμενη υψηλή κοινωνία. Τότε, αρχίζει να γράφει τραγούδια με λατινοαμερικάνικο χαρακτήρα, κυρίως μάμπο.
Ο Αθηναϊκός Τύπος τον αποκαλεί «οδηγό του μπουζουκιού στα σαλόνια». Το πρώτο κέντρο διασκέδασης που ο ίδιος δημιούργησε ήταν, μετά τον πόλεμο, το «Πιγκάλ», ήταν το πρώτο «κοσμικό κέντρο» της Αθήνας. Από τα τέλη της δεκαετίας του 1950, παρουσιάζει το πρόγραμμά του στο πασίγνωστο τότε κέντρο «Σπηλιά» ή «Σπηλιά του Παρασκευά» στον Πειραιά, στη πίστα του οποίου γυρίστηκαν τα περισσότερα πλάνα των κινηματογραφικών του συμμετοχών.
Στη δεκαετία του 1960 ο Μανώλης Χιώτης περιλαμβανόταν μόνιμα σε ειδικό πίνακα Ελλήνων καλλιτεχνών της εθιμοτυπικής υπηρεσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, για την προτεινόμενη διασκέδαση των υψηλών επισκεπτών της χώρας. Είχε τραγουδήσει μπροστά σε πολλούς ηγεμόνες και άλλους αρχηγούς χωρών, ενώ είχε κληθεί να παίξει ακόμη και στο Λευκό Οίκο στα γενέθλια του προέδρου Λύντον Τζόνσον!
Έγραψε περισσότερα από 1.500 τραγούδια: Πασατέμπος, Τάκα τάκα τα πεταλάκια, Απόψε φίλα με, Θεσσαλονίκη μου μεγάλη φτωχομάνα, Πολλές φορές, Ηλιοβασιλέματα, Αφού το θες, Περασμένες μου αγάπες, Εσύ είσαι η αιτία που υποφέρω, Πάρε το δάκρυ μου, Δεν θέλω πια να ξαναρθείς, Μοιάζεις και συ σαν θάλασσα, Πάρε με στο τηλέφωνο…
Ο Μίκης Θεοδωράκης στηρίχθηκε στη δεξιοτεχνία του Χιώτη κατά την πρώτη του επίσημη δισκογραφική του παρουσία με τον «Επιτάφιο» του Γιάννη Ρίτσου, συνεργασία που συνεχίστηκε και στο «Λιποτάχτες», «Αρχιπέλαγος» κ.ά. Την ίδια εποχή συνεργάστηκε και με τον Μάνο Χατζιδάκι.
Μαζί με άλλους τρεις καλλιτέχνες πήγε έξω από τις φυλακές του Ωρωπού όπου βρισκόταν κρατούμενος από τη Δικτατορία, ο φίλος και συνεργάτης του, Μίκης Θεοδωράκης, παίζοντας το τραγούδι «Ροδόσταμο» του Μίκη για συμπαράσταση. Συνελήφθη και βασανίστηκε από την Ασφάλεια.
Οι μεγαλύτερες του επιτυχίες αποδόθηκαν από την τραγουδίστρια Μαίρη Λίντα, που υπήρξε η δεύτερη σύζυγός του για μια δεκαετία, με την οποία εμφανίσθηκε και στον κινηματογράφο. Ο Χιώτης είχε παντρευτεί τρεις φορές.
1942 Κώστας Πολίτης, Έλληνας καλαθοσφαιριστής και προπονητής
1944 Τίμοθι Ντάλτον, Βρετανός ηθοποιός, γνωστός κυρίως από τον ρόλο του Τζέιμς Μποντ το 1987 και το 1989.
1958 Γκάρι Όλντμαν, Άγγλος ηθοποιός. Το 2018 κέρδισε Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα, BAFTA, Satellite και SAG Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ερμηνεία του στην ταινία «Η πιο σκοτεινή ώρα», στην οποία υποδύθηκε τον Ουίνστον Τσώρτσιλ.
1960 Άιρτον Σένα, κορυφαίος Βραζιλιάνος οδηγός αγώνων της Φόρμουλα 1, ο οποίος αναδείχθηκε τρεις φορές Παγκόσμιος Πρωταθλητής. Σκοτώθηκε την 1η Μαϊου 1994 στο Grnd Prix του Σαν Μαρίνο..
1961 Λόταρ Ματέους, Γερμανός ποδοσφαιριστής, αγωνίστηκε επιτελικός μέσος τη δεκαετία του 1980 και σε πιο οπισθοχωρημένες θέσεις αργότερα και αναδείχθηκε σε έναν από τους καλύτερους του αθλήματος όλων των εποχών.
1962 Μάθιου Μπρόντερικ, Αμερικανός ηθοποιός
1977 Μπρούνο Τσιρίλο, Ιταλός ποδοσφαιριστής
1980 Πίτερ Οφορίκουε, Γκανέζος ποδοσφαιριστής
1980 Ροναλντίνιο, ο Βραζιλιάνος άσσος της μπάλας Ρονάλντο ντε Ασίς Μορέιρα. Θεωρείται ένας από τους πιο ταλαντούχους στην ιστορία του ποδοσφαίρου. Ανακηρύχτηκε δύο φορές Παίκτης της Χρονιάς της FIFA και κέρδισε μια Χρυσή Μπάλα.
1991 Αντουάν Γκριεζμάν, Γάλλος ποδοσφαιριστής
ΘΑΝΑΤΟΙ
1855 Κίτσος Τζαβέλας, Έλληνας αγωνιστής της Επανάστασης του ’21 και μετέπειτα στρατηγός, υπουργός και πρωθυπουργός
1978 Ιωάννης Βελλίδης, ο Θεσσαλονικιός εκδότης των ιστορικών εφημερίδων «Μακεδονία» και «Θεσσαλονίκη».
Ήταν αρχικά δημοσιογράφος και ανελίψθηκε σε έναν από τους ισχυρότερους και σημαντικότερους Θεσσαλονικείς του 20ού αιώνα.
Γεννήθηκε το 1909 και ήταν γιος του εκδότη Κωνσταντίνου Βελλίδη. Το 1931, μετά τον θάνατο του πατέρα του, ανέλαβε γραμματέας συντάξεως στην «Μακεδονία» αφού εγκατέλειψε τις σπουδές του στη Νομική.
Το 1936 μετά το θάνατο και του θείου του Γιώργου Βελλίδη, έγινε διευθυντής της εφημερίδας. Το 1937 εγκαθιστά την εφημερίδα στο κτίριο της οδού Τσιμισκή, εξοπλίζοντάς το με σύγχρονα εκτυπωτικά και τηλεπικοινωνιακά μέσα.
Φανατικός Βενιζελικός, στην περίοδο της Μεταξικής δικτατορίας φυλακίζεται και εξορίζεται δύο φορές. Στην Κατοχή η εφημερίδα υποχρεώθηκε να σταματήσει την κυκλοφορία της και ο Βελλίδης κατέφυγε στην Αθήνα. Τον Μάρτιο του 1945 επανεξέδωσε την εφημερίδα του και υποστήριξε τα πολιτικά σχήματα του κεντρώου-βενιζελικού πολιτικού χώρου και κυρίως τον Γεώργιο Παπανδρέου. Τον Μάϊο του 1963 ίδρυσε την απογευματινή εφημερίδα «Θεσσαλονίκη».
Διετέλεσε πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΈΘ και προς τιμήν του ονομάστηκε «Ιωάννης Βελλίδης» το συνεδριακό κέντρο της.
2012 Τονίνο Γκουέρα, Ιταλός συγγραφέας και σεναριογράφος. Για 50 και πλέον χρόνια συνεργάστηκε με εμβληματικούς και παγκόσμια αναγνωρισμένους σκηνοθέτες.
2013 Πιέτρο Μενέα, Ιταλός αθλητής στίβου, από τους κορυφαίους σπρίντερ όλων των εποχών, κάτοχος του παγκοσμίου ρεκόρ στα 200μ για 17 χρόνια.
1988 Patrick Steptoe, ο Άγγλος γυναικολόγος πρωτοπόρος της εξωσωματικής γονιμοποίησης. Μαζί με τον βιολόγο Robert Edwards και την βοηθό τους νοσηλεύτρια Jean Purdy δημιούργησαν την Iν Vitro Fertilization. Η Louise Brown, το πρώτο παιδί του σωλήνα, γεννήθηκε στις 25 Ιουλίου 1978. Ο Edwards βραβεύτηκε με Nobel Ιατρικής το 2010 αλλά ο Steptoe και η Purdy είχαν ήδη πεθάνει και το Νόμπελ δεν απονέμεται μετά θάνατον.
Το 1979 είχε βραβευτεί από την American Academy of Achievement και το 1987, έγινε ιππότης, μια εβδομάδα μετά το 1.000 μωρό που συνελήφθη με τη μέθοδό του.
Τον Ιούλιο του 2013, τοποθετήθηκε τιμητική πλακέτα στο Bourn Hall Clinic που εργαζόταν. Τα αποκαλυπτήρια έκανν η Louise Brown και ο Alastair MacDonald, το πρώτο αγόρι του σωλήνα…
Comments are closed.