ΓΕΓΟΝΟΤΑ
303 Ο Ρωμαίος αυτοκράτορας Διοκλητιανός διατάσσει την καταστροφή της χριστιανικής εκκλησίας στη Νικομήδεια, αρχίζοντας τον οκταετή διωγμό κατά των Χριστιανών.
532 Θεμελιώνεται από τον αυτοκράτορα Ιουστινιανό ο ναός της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, έργο των αρχιτεκτόνων Ανθέμιου και Ισιδώρου, μετά την καταστροφή του παλαιότερου κατά τη Στάση του Νίκα.
1455 Ο εφευρέτης της τυπογραφίας, Γιοχάνες Γκούτενμπεργκ, τυπώνει το πρώτο βιβλίο, τη Βίβλο.
1839 Θεμελιώνεται το κεντρικό κτίριο του Πανεπιστημίου Αθηνών, βάσει σχεδίων του Δανού αρχιτέκτονα Χανς Κρίστιαν Χάνσεν.
1886 Οι Times του Λονδίνου δημοσιεύουν για πρώτη φορά στον κόσμο μικρή αγγελία.
1893 Ο Ρούντολφ Ντίζελ κατοχυρώνει νομικά την εφεύρεση της μηχανής ντίζελ.
1898 Στη Γαλλία, ο Εμίλ Ζολά καταδικάζεται σε φυλάκιση μετά τη δημοσίευση του «Κατηγορώ», μίας επιστολής με την οποία κατηγορούσε τη γαλλική κυβέρνηση για αντισημιτισμό και για την άδικη φυλάκιση του λοχαγού Άλφρεντ Ντρέιφους.
1903 Η Κούβα παραχωρεί μόνιμα έναντι μισθώματος τον κόλπο του Γκουαντανάμο, στις ΗΠΑ.
1917 Ξεσπά στην Αγία Πετρούπολη η Φεβρουαριανή Επανάσταση, που θα οδηγήσει στις 2 Μαρτίου του 1917 στην πτώση του Τσάρου και τον τερματισμό της χιλιόχρονης βασιλείας στη Ρωσία.
1942 Οι πρώτες βόμβες του Άξονα πέφτουν σε έδαφος των ΗΠΑ, πλήττοντας πετρελαιοπηγή στην Καλιφόρνια.
1943 Οι Γερμανοί κατακτητές ανακοινώνουν την πολιτική επιστράτευση των Ελλήνων, προκειμένου να τους χρησιμοποιήσουν σε καταναγκαστικά έργα.
1943 Ιδρύεται στην Αθήνα η Εθνική Πανελλαδική Οργάνωση Νέων, η ΕΠΟΝ. Θα αναλάβει σημαντική δράση την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
1945 Κατά τη διάρκεια της Μάχης της Ίβο Ζίμα, στην Ιαπωνία, μία ομάδα Αμερικανών πεζοναυτών φτάνει στην κορυφή του όρους Σουριμπάτσι και υψώνει την αμερικανική σημαία. Η φωτογραφία του Τζο Ρόζενταλ θα μείνει κλασική στο είδος της και θα βραβευτεί με Πούλιτζερ.
1954 Πραγματοποιείται ο πρώτος μαζικός εμβολιασμός κατά της πολιομυελίτιδας, σε παιδιά, στο Πίτσμπουργκ των ΗΠΑ.
1963 Συλλαμβάνονται στη Γαλλία, εννέα άτομα με την κατηγορία της συνωμοσίας, που είχε ως στόχο τη δολοφονία του προέδρου Σαρλ ντε Γκολ.
1966 Το πρώτο κανονικό πρόγραμμα του ΕΙΡ λαμβάνουν 1.500 τηλεοπτικοί δέκτες. Η «γιαγιά» της ΕΡΤ, στέλνει για πρώτη φορά τηλεοπτικό σήμα, στις 6.30 τα ξημερώματα.
1992 Πεθαίνει σε ηλικία 86 ετών ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και αρχηγός του Δημοκρατικού Στρατού, Μάρκος Βαφειάδης.
1997 «Η Λίστα του Σίντλερ» γίνεται η πρώτη ταινία, που προβάλλεται από Αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο. το NBC, χωρίς διαλείμματα για διαφημίσεις. Την ταινία του Steven Spielberg για το Ολοκαύτωμα διάρκειας 3 1/2 ωρών παρακολούθησαν 60.000.000 τηλεθεατές χωρίς διάλειμμα, χάρη στη χορηγία της Ford Motor Company.
2000 Στον φιλικό αγώνα Ολλανδία – Γερμανία, που διεξάγεται στο «Άμστερνταμ Αρένα», ο 39χρονος Λόταρ Ματέους πραγματοποιεί παγκόσμιο ρεκόρ με την 144η συμμετοχή του στην εθνική Γερμανίας.
2012 Άγνωστοι ανατινάζουν το αρτοποιείο του διεθνή διαιτητή, Πέτρου Κωνσταντινέα, στην Καλαμάτα. Το κατάστημα καταστρέφεται ολοσχερώς ενώ ζημιές προκαλούνται και στα διπλανά καταστήματα και σε αυτοκίνητα που ήταν σταθμευμένα κοντά.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1923 Ιωάννης Γρίβας, Έλληνας πολιτικός
1940 Πίτερ Φόντα, Αμερικανός ηθοποιός
1945 Πίτσα Μπουρνόζου, Ελληνίδα ηθοποιός
1983 Έμιλι Μπλαντ, Αγγλίδα ηθοποιός
1992 Κυριάκος Παπαδόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
ΘΑΝΑΤΟΙ
1821 Τζον Κιτς, Άγγλος ποιητής
1848 Τζον Κουίνσι Άνταμς, 6ος πρόεδρος των ΗΠΑ
1942 Στέφαν Τσβάιχ, Αυστριακός συγγραφέας
1957 Μαρίκα Νίνου, το καλλιτεχνικό όνομα της Ευαγγελίας Αταμιάν, τραγουδίστριας του ρεμπέτικου που έφυγε στα 35 της…
Ήταν το τέταρτο παιδί αρμενικής οικογένειας με καταγωγή από την Καισάρεια της Καππαδοκίας και γεννήθηκε το 1922 πάνω στο πλοίο Ευαγγελίστρια που μετέφερε την οικογένειά της και άλλους Αρμένιους πρόσφυγες από τη Σμύρνη στον Πειραιά.
Εγκαταστάθηκαν στην Κοκκινιά, στην οδό Μεγάρων 50 και γράφτηκε στο Αρμένικο σχολείο του Αρμενικού Κυανού Σταυρού «Ζαβαριάν». Ο δάσκαλός της την προέτρεψε να μάθει μαντολίνο. Από μαθήτρια του δημοτικού ακόμη την καλούσαν στην Αρμένικη εκκλησία Άγιος Ιάκωβος για να ψάλει στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας.
Το 1939 παντρεύτηκε τον Χάικ Μεσροπιάν, ο οποίος ήταν κλειδαράς κι είχε ένα μαγαζάκι. Το 1940 γεννήθηκε ο γιος τους, ο Οβανές, αλλά το ζευγάρι χώρισε και το 1946 ο Μεσροπιάν έφυγε για την Αρμενία.
Ήδη όμως το 1944, η Νίνου είχε γνωρίσει τον ακροβάτη και θιασάρχη Νίνο Νικολαΐδη. Στην αρχή η Μαρίκα δούλευε στο ταμείο, αλλά στη συνέχεια έγιναν με τον Νίνο καλλιτεχνικό ζευγάρι ακροβατικών με το όνομα Ντούο Νίνο και έκαναν περιοδείες. Αργότερα παντρεύτηκαν και έγινε Ευαγγελία Νικολαΐδου. Το όνομα Μαρίκα της το έδωσε η πεθερά της από την Μαρίκα Κοτοπούλη.
Το επίθετο Νίνου ήρθε από τον Νίνο τον ακροβάτη και, έτσι «γεννήθηκε» η Μαρίκα Νίνου. Κάποια φορά ήταν καλεσμένοι στο ναύσταθμο της Σαλαμίνας για να κάνουν ακροβατικά. Εκεί κάποια στιγμή ο ναύαρχος, στον οποίο άρεσαν πολύ τα τουρκικά τραγούδια, ζήτησε ν’ ακούσει ένα τέτοιο από τη Νίνου, η οποία τραγούδησε διστακτικά ένα τουρκικό τραγούδι που ήξερε από τη μάνα της, ο ναύαρχος ικανοποιήθηκε ιδιαίτερα, αλλά αυτός που ενθουσιάστηκε από τη φωνή της ήταν ο παρευρισκόμενος στην αίθουσα, Πέτρος Κυριακός. Αυτός τη γνώρισε στον Μανώλη Χιώτη, ο οποίος την λανσάρισε δισκογραφικά με τα τραγούδια του «Ώρες Σε Κρυφοκοιτάζω« και «Θα Στο Πω Το Μυστικό Μου».
Το 1948 τραγουδά Γιάννη Παπαϊωάννου, «Το ‘φαγες Το Παιδί» και μετά Γιώργο Μητσάκη και Βασίλη Τσιτσάνη. Με τη Νίνου στου «Τζίμη του Χοντρού», ο Τσιτσάνης είχε πει ότι η ουρά από κόσμο έφτανε έως τον Άγιο Παντελεήμονα. Από τις εμφανίσεις της στην ταβέρνα του Τζίμη του Χοντρού κυκλοφόρησε το 1977 σε δίσκο μία ηχογράφηση, η οποία έγινε εκεί με μαγνητόφωνο το 1955, από κάποιον ερασιτέχνη.
Στις εμφανίσεις της στην Κωνσταντινούπολη πληρώνεται με χρυσές λίρες και έχτισε στο Αιγάλεω το σπίτι της.
Το 1954 ανακάλυψε ότι έπασχε από καρκίνο της μήτρας. Τότε αποφάσισε να πάει στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής για να τραγουδήσει και να μπορέσει έτσι να συντηρήσει την τετραμελή οικογένεια του αδερφού της Μπαρκέβ, ο οποίος έπασχε κι αυτός από καρκίνο, καθώς και τον γιο της, τον Οβανές, αφού οι αμοιβές στις Η.Π.Α. ήταν πολύ υψηλές, αλλά και για να δοκιμάσει τις καλύτερες μεθόδους θεραπείας που είχε ακούσει ότι υπήρχαν εκεί. Την βοήθησαν για έξοδα νοσοκομείου, γιατρούς, εισιτήρια, ακόμα και για ρούχα, η Ρένα Ντάλια και ο Κώστας Καπλάνης.
Επέστρεψε στην Ελλάδα, όπου εργάστηκε για λίγο με φοβερούς πόνους και τελικά πέθανε την Κυριακή 23 Φεβρουαρίου 1957, σε ηλικία 35 ετών
Η ζωή της ενέπνευσε το σενάριο για την ταινία του Κώστα Φέρρη, «Ρεμπέτικο» του 1983. Ο Μάνος Χατζιδάκις της αφιέρωσε τον δίσκο του «Πέριξ» το 1974.
1965 Σταν Λόρελ, Άγγλος ηθοποιός
1969 Μαντουμπάλα, Ινδή ηθοποιός
1974 Κοσμάς Πολίτης, Έλληνας συγγραφέας
2000 Στάνλεϊ Μάθιους, Άγγλος ποδοσφαιριστής
2000 Όφρα Χάζα, Ισραηλινή τραγουδίστρια
2003 Τίτος Βανδής, Έλληνας ηθοποιός
2006 Τέλμο Θάρα, Ισπανός ποδοσφαιριστής
Comments are closed.