Διεθνής Ημέρα για τις Χήρες και Ολυμπιακή Ημέρα καθώς η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή αποφάσισε να ορίσει την 23η Ιουνίου, ημέρα ίδρυσής της το 1894 και ανάθεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην Αθήνα.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1775 Διεξάγεται η πρώτη κωπηλατοδρομία μεταξύ των Πανεπιστημίων Οξφόρδης και Κέιμπριτζ στον Τάμεση. Το γεγονός παρακολουθούν 200.000 άτομα και σημειώνονται επτά πνιγμοί…θεατών!
1868 Ο Αμερικανός τυπογράφος και εκδότης, Κρίστοφερ Λάθαμ Σολς, παίρνει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τη γραφομηχανή. Πέντε χρόνια αργότερα θα πουλήσει την εφεύρεσή του, λόγω οικονομικών προβλημάτων, στην εταιρεία Remington για 12.000 δολαρία. Μόνον…
1894 Ιδρύεται στο Παρίσι από τον βαρόνο Πιερ ντε Κουμπερτέν η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή. Πρώτος της πρόεδρος αναλαμβάνει ο Έλληνας, Δημήτρης Βικέλας.
1902 Το όνομα «Mercedes» υιοθετείται για πρώτη φορά από τη γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Daimler. Μερσέντες ονομαζόταν η κόρη του πάμπλουτου Αυστριακού επιχειρηματία, Εμίλ Γιέλινεκ, ο οποίος ζήτησε από τους υπευθύνους της εταιρείας να του κατασκευάσουν «ένα αυτοκίνητο για μετά το αύριο», στο οποίο έδωσε το όνομα της κόρης του.
1940 Ο Αδόλφος Χίτλερ περπατά επί 3 ώρες στο Παρίσι με τον αρχιτέκτονα Άλμπερτ Σπέερ και τον γλύπτη Άρνο Μπρέκερ, στη μοναδική του επίσκεψη στην πόλη.
1942 Οι πρώτοι κρατούμενοι για τα κρεματόρια του Άουσβιτς επιλέγονται μεταξύ των Εβραίων του Παρισιού.
1956 Ο Γκαμάλ Άμπντελ Νάσερ εκλέγεται πρόεδρος της Αιγύπτου.
1964 Ο Έλληνας πρωθυπουργός, Γεώργιος Παπανδρέου, συναντάται στον Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Λίντον Τζόνσον, και αντιστέκεται στις πιέσεις του να δεχτεί υποχωρήσεις στο Κυπριακό.
1990 H Μολδαβία κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την ΕΣΣΔ.
1994 Η Διεθνής Αμνηστία επικρίνει την κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη βοήθεια που χορηγεί στην Τουρκία και σε άλλες χώρες, που παραβιάζουν συστηματικά τα ανθρώπινα δικαιώματα.
2004 Ο Μπομπ Ντίλαν αναγορεύεται σε διδάκτορα του Πανεπιστημίου Σεν Άντριους της Σκωτίας.
2021 Ο Αμερικανός επιχειρηματίας John McAfee βρίσκεται νεκρός στο κελί της φυλακής του στη Βαρκελώνη. Το γεγονός αποδίδεται σε αυτοκτονία επειδή το Ανώτατο Δικαστήριο της Ισπανίας ενέκρινε νωρίτερα το αίτημα έκδοσής του για φοροδιαφυγή.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1936 Κώστας Σημίτης, καθηγητής Πανεπιστημίου, ένας από τους ιδρυτές και μετέπειτα πρόεδρος του ΠΑ.ΣΟ.Κ. και Πρωθυπουργός την περίοδο 1996-2004. Υπηρέτησε ως Υπουργός Γεωργίας, Εθνικής Οικονομίας , Παιδείας και Θρησκευμάτων, Βιομηχανίας, Ενέργειας, Έρευνας, Τεχνολογίας και Εμπορίου.
1889 Άννα Αχμάτοβα, Ρωσίδα ποιήτρια
1894 Εδουάρδος Η’, βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου που απαρνήθηκε τον θρόνο για να παντρευτεί την Αμερικανίδα Ουώλλις Σίμπσον, δύο φορές διαζευγμένη.
1894 Άλφρεντ Κίνσεϊ, Αμερικανός εντομολόγος και σεξολόγος
1908 Μιχάλης Καραγάτσης, κατά κόσμον Δημήτριος Ροδόπουλος, συγγραφέας των «Γιούγκερμαν», «Η Μεγάλη Χίμαιρα», «Συνταγματάρχης Λιάπκιν», «Ο κίτρινος φάκελος», «Το Μυθιστόρημα των Τεσσάρων», μαζί με τους Ηλία Βενέζη, Άγγελο Τερζάκη, Στρατή Μυριβήλη, «Το 10».
1910 Ζαν Ανούιγ, Γάλλος δραματουργός
1928 Σπύρος Ζαγοραίος, Έλληνας τραγουδιστής
1950 Γιάννης Μηλιώκας, ο Θεσσαλονικιός τραγουδοποιός των «κλασικών» «Κακοσάλεσι», «Για το καλό μου», «Ροζ», «Ποιμενικό Ροκ», «Γκρέκο Μασκαρά».
1957 Φράνσις ΜακΝτόρμαντ, Αμερικανίδα ηθοποιός, βραβευμένη με Όσκαρ Α’ Γυναικείου Ρόλου και Τόνυ για το «Φάργκο». Το 2018 κέρδισε ξανά Όσκαρ, Χρυσή Σφαίρα και BAFTA και SAG για την ταινία «Οι τρεις πινακίδες έξω από το Έμπινγκ, στο Μιζούρι».
1959 Βασίλης Καζούλης , ο τραγουδοποιός της ποπ & ροκ σκηνής, γεννήθηκε στη Ρόδο και μας χάρισε τραγούδια όπως η «Φανή», το «Αν ήσουν άγγελος», το «Αεροπλάνα», το «Το τελευταίο πλοίο για την Αμοργό», «Κοπέλες για λίγο», «Βορινό λιμάνι» και «Τα φιλιά του Αυγούστου».
Ο Σταμάτης Σπανουδάκης άκουσε πρώτος τη δουλειά του και τον ενθάρρυνε να ασχοληθεί επαγγελματικά με τη μουσική. Την ίδια εποχή, το 1987 ο Διονύσης Σαββόπουλος τον παρουσίασε στην εκπομπή του «Ζήτω το Ελληνικό Τραγούδι» ως νέο ταλέντο και εκεί ερμήνευσε για πρώτη φορά τηλεοπτικά το τραγούδι του «Φανή».
Το 1990, με το τραγούδι «Γράμματα στην Σκόνη» από τη συλλογή «Τρύπια καπέλα», έλαβε μέρος στο Διεθνές Φεστιβάλ Μουσικής στο Λάχτι της Φινλανδίας, όπου διακρίθηκε, ενώ το 2002 έπαιξε στο Λίβερπουλ, τη γενέτειρα των The Beatles, καθώς και στο Κάρντιφ, στο Μάντσεστερ και στο Λονδίνο.
1972 Ζινεντίν Ζιντάν, Γάλλος ποδοσφαιριστής
1976 Πατρίκ Βιεϊρά, Γάλλος ποδοσφαιριστής
1980 Φραντσέσκα Σκιαβόνε, Ιταλίδα τενίστρια
1984 Έιμι Αν Ντάφι, η Ουαλή τραγουδίστρια Duffy
ΘΑΝΑΤΟΙ
1919 Ανδρέας Παπανδρέου, πρόεδρος και ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας 1981-1989 και 1993-1996, καθηγητής Οικονομικών στις ΗΠΑ και συγγραφέας.
Αφήνει την τελευταία του πνοή μετά από οξύ ισχαιμικό επεισόδιο στο σπίτι του στην Εκάλη. Θα κηδευτεί στις 26 Ιουνίου στο Α’ Νεκροταφείο με τιμές αρχηγού κράτους ενώ πλήθος κόσμου ακολουθεί την πομπή.
79 Βεσπασιανός, Ρωμαίος αυτοκράτορας, ο «Χίτλερ» της εποχής του, έχτισε το Κολοσσαίο και είπε το περίφημο «Τα χρήματα δε μυρίζουν» Pecunia non olant, όταν τον κατηγόρησαν οτι έβαλε εισιτήριο στις δημόσιες τουαλέτες!
1995 Τζόνας Σολκ, Αμερικανός βιολόγος και ιατρός, ανακάλυψε το εμβόλιο του εφιάλτη που λεγόταν πολυομυελίτιδα.
2005 Μανόλης Αναγνωστάκης, Θεσσαλονικιός ποιητής της πρώτης μεταπολεμικής γενιάς. Αδελφή του ήταν η θεατρική συγγραφέας Λούλα Αναγνωστάκη.
2011 Πίτερ Φολκ, Αμερικανός ηθοποιός γνωστός για τον ρόλο του ως υπαστυνόμος Κολόμπο στην ομώνυμη τηλεοπτική σειρά Κολόμπο για την οποία κέρδισε τέσσερα βραβεία Έμμυ και μια Χρυσή Σφαίρα.
Ο Φολκ προτάθηκε δύο φορές για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου. Ήταν ο πρώτος ηθοποιός που προτάθηκε για Όσκαρ και Έμμυ την ίδια χρονιά, κάτι που πέτυχε δύο φορές.
Το δεξί μάτι του Φολκ αφαιρέθηκε χειρουργικά όταν ήταν τριών ετών λόγω ρετινοβλαστώματος ενώ έιχε και στραβισμό. Είχε τεχνητό μάτι το οποίο έγινε σήμα κατατεθέν του!
Το 1961, ο πολυβραβευμένος με Όσκαρ σκηνοθέτης Φρανκ Κάπρα δίνει στον Φολκ ρόλο στην κωμωδία «Η κόμισσα και ο γκάνγκστερ» και κερδίζει υποψηφιότητα για Όσκαρ.
Το πρώτο επεισόδιο της σειράς Κολόμπο σκηνοθετήθηκε το 1971 από τον 24χρονο Στίβεν Σπίλμπεργκ!
Ήταν στενός φίλος του σκηνοθέτη Τζον Κασσαβέτη και εμφανίστηκε σε αρκετές ταινίες του ενώ ο Κασσαβέτης εμφανίστηκε ως γκεστ σταρ σε επεισόδιο του Κολόμπο.
Το 1978, ο Φολκ εμφανίστηκε στην κωμική τηλεοπτική εκπομπή The Dean Martin Celebrity Roast, ερμηνεύοντας τον χαρακτήρα του Columbo, με τον Φρανκ Σινάτρα ως το θύμα εκείνης της βραδιάς στην εκπομπή.
Η υιοθετημένη κόρη του έγινε ιδιωτική ντετέκτιβ, όπως ο Κολόμπο, ο ρόλος που έκανε γνωστό τον πατέρα της.
Υπάρχει άγαλμα του Φολκ ως Κολόμπο με τον σκύλο του στη Βουδαπέστη της Ουγγαρίας Πέθανε στο σπίτι του στο Μπέβερλι Χιλς σε ηλικία 83 ετών από πνευμονία. Έπασχε χρόνια από Αλτσχάιμερ.
2014 Κώστας Λούστας, μεγάλος ζωγράφος που γεννήθηκε το 1933 στην Αθήνα, μεγάλωσε στη Φλώρινα, σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών με δάσκαλο τον Γιάννη Μόραλη και έκανε την πρώτη του έκθεση το 1961 με τη φροντίδα του ποιητή Γιώργου Βαφόπουλου. Από το 1963 έζησε και εργάστηκε στην Νέα Υόρκη. Είχε πολυ΄χρονη συνεργασία του με την διεθνούς φήμης Galerie Internationale στην Madison Avenue της Νέας Υόρκης.
Μετά το θάνατό του, η Κερκυραϊκή Πινακοθήκη και το Μουσείο Μπενάκη διοργάνωσαν αναδρομικές εκθέσεις προς τιμήν του το 2016.
2020 Νίκος Αλέφαντος, Έλληνας ποδοσφαιριστής και προπονητής.
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.