ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1857 Ιδρύεται το πρώτο ποδοσφαιρικό σωματείο στον κόσμο, η αγγλική Sheffield, που σήμερα αγωνίζεται στις ερασιτεχνικές κατηγορίες του αγγλικού ποδοσφαίρου.Αλ Καπόνε!
1909 Η Ελλάδα αγοράζει το θωρηκτό Αβέρωφ έναντι 24 εκατομμυρίων δραχμών. Tα 8 εκατομμύρια προέρχονται από κληροδότημα του Γεώργιου Αβέρωφ.
1926 Ο Χάρι Χουντίνι πραγματοποιεί στο Ντιτρόιτ την τελευταία του παράσταση.
1929 «Μαύρη Πέμπτη» στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Αρχή του οικονομικού «κραχ» στις ΗΠΑ, που θα συγκλονίσει τον κόσμο. Ο πανικός οδηγεί στην αναγκαστική εκποίηση 19.000.000 μετοχών. Μέσα σε λίγες ώρες χάνεται επενδυμένη υπεραξία 23 δισ. δολαρίων και κλείνουν 50.000 επιχειρήσεις.
1945 Τίθεται σε ισχύ ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών (Παγκόσμια Ημέρα του ΟΗΕ. Ο όρος «Ηνωμένα Έθνη» είναι έμπνευση του προέδρου των ΗΠΑ Φράνκλιν Ρούζβελτ, ο οποίος αναφερόταν κατ’ αρχάς στις συμμαχικές δυνάμεις κατά του Άξονα. Έπειτα από διαβουλεύσεις τριών ετών, ο οργανισμός μετεξελίσσεται σε μια παγκόσμια ένωση κρατών.
1963 Η Σουηδική Ακαδημία τιμά τον Γιώργο Σεφέρη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, «για το υπέροχο λυρικό ύφος του, που είναι εμπνευσμένο από ένα βαθύ αίσθημα για το ελληνικό πολιτιστικό ιδεώδες».
1970 Ο Χρήστος Παπανικολάου καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ του άλματος επί κοντώ με 5.49 μ. στο στάδιο Καραϊσκάκη. Θα αντέξει για 22 χρόνια ως πανελλήνιο και θα το καταρρίψει το 1992 ο Χρήστος Παλάκης με 5.52 μ. Για πρώτη φορά ένας Έλληνας αθλητής γίνεται κάτοχος παγκόσμιου ρεκόρ.
1982 Ο Δημήτρης Μπέης εκλέγεται δήμαρχος Αθηναίων, με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ.
1987 Στην Ελλάδα, συγκροτείται επιτροπή της Βουλής για τις υποκλοπές. Ζητείται η παραίτηση του Θεοφάνη Τόμπρα.
1990 Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Τζούλιο Αντρεότι, αποκαλύπτει στο Ιταλικό Κοινοβούλιο την ύπαρξη της Gladio, της μυστικής παραστρατιωτικής επιχείρησης του ΝΑΤΟ, η οποία είχε εμπλακεί σε ψεύτικες τρομοκρατικές επιθέσεις ενοχοποιώντας κομμουνιστές και αναρχικούς.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1946 Καίτη Χωματά, Ελληνίδα τραγουδίστρια που έφυγε από τη ζωή την ημέρα των 64ων γενεθλίων της, το 2010. Εκπρόσωπος του Νέου Κύματος του ελληνικού τραγουδιού, ήταν παντρεμένη δύο φορές και είχε δύο κόρες και τέσσερα εγγόνια, που απέκτησε από τον πρώτο γάμο της με τον ηθοποιό Βασίλη Μαυρομάτη. Το 1979 ξαναπαντρεύτηκε τον μεγάλο θαυμαστή της Γιάννη Λιανό.
Προσβλήθηκε από καρκίνο σε πολύ νεαρή ηλικία και πάλευε μαζί του επί 32 χρόνια. Με το τραγούδι ασχολήθηκε τυχαία, όταν σε ηλικία 17 ετών, πήγε στη ραδιοφωνική εκπομπή ανεύρεσης ταλέντων του Γιώργου Οικονομίδη στο ΕΙΡ. Εκείνη την εποχή, ο Γιάννης Σπανός είχε έρθει από τη Γαλλία αναζητώντας φωνές για να τραγουδήσουν ένα νέο μουσικό ρεύμα που ο ίδιος ονόμασε Νέο Κύμα και την επέλεξε, αναδεικνύοντάς την σε μία από τις σημαντικότερες ερμηνεύτριές του. Της έδωσε να τραγουδήσει το «Μια αγάπη για το καλοκαίρι», που το 1970 τραγούδησε στην ταινία «Σκιές στην άμμο», στην οποία και πρωταγωνίστησε.
Έχει τραγουδήσει πάνω από 200 τραγούδια και έχει εκδώσει 18 δίσκους: «Να διώξω τα σύννεφα», «Κι αν σ’ αγαπώ δεν σ’ ορίζω», «Το Χριστινάκι», «Η Μαρία των βράχων», «Άσπρα καράβια», «Χελιδονάκι».
Το 1966 εμφανίσθηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το «Έφυγε το καλοκαίρι» σε στίχους Γιώργου Παπαστεφάνου. Το 1972 εμφανίστηκε επίσης στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το τραγούδι «Στην Οδό Σταδίου» που δεν πέρασε στον τελικό, κέρδισε όμως δυο βραβεία, Καλύτερου Στίχου και Καλύτερου πρωτοεμφανιζόμενου δημιουργού.
1956 Ντέιβιντ Στεργάκος, Έλληνας καλαθοσφαιριστής
1966 Ρόμαν Αμπράμοβιτς, Ρώσος επιχειρηματίας
1970 Νατάσα Θεοδωρίδου, Ελληνίδα τραγουδίστρια
1985 Γουέιν Ρούνεϊ, Άγγλος ποδοσφαιριστής
1986 Drake, το ψευδώνυμο του Καναδού ράπερ Όμπρεϊ Ντρέικ Γκράχαμ
ΘΑΝΑΤΟΙ
1862 Θεόδωρος Γρίβας, Έλληνας αγωνιστής
1922 Ανδρέας Καρκαβίτσας, Έλληνας συγγραφέας
1957 Κριστιάν Ντιόρ, φεύγει στα Γάλλος σχεδιαστής μόδας από τους σημαντικότερους στην ιστορία της παγκόσμιας μόδας.
Γεννήθηκε στην Γκρανβίλ της Νορμανδίας. To 1910 μετακόμισε με την οικογένειά του στο Παρίσι. Παρότι ήθελε να σπουδάσει αρχιτεκτονική ακολούθησε την επιθυμία των γονιών του να γίνει διπλωμάτης.
Το 1928 μαζί με τον φίλο του Jacques Bonjean και την οικονομική υποστήριξη του πατέρα του άνοιξε μια μικρή αίθουσα Τέχνης. Το 1931 πεθαίνει η μητέρα του και ο αδελφός του και η οικογένειά του καταστέφεται οικονομικά, οπότε αναγκάζεται να κλείσει την γκαλερί του. Με παρότρυνση του φίλου του Jean Ozenne να πουλήσει σχέδιά του σε διάφορους οίκους μόδας Υψηλής Ραπτικής. Κάποια από τα σχέδια του αγοράζονται από την γνωστή κατασκευάστρια καπέλων Agnes, κάποια από τον αρωματοποιό Robert Piguet και κάποια δημοσιεύονται στην εφημερίδα Le Figaro.
Το 1946 άνοιξε δικό του οίκο μόδας στο Παρίσι, στο 30 της Avenue Montaigne με την υποστήριξη του οίκου υφασμάτων Boussac. Ο Marcel Boussac, ο Βασιλιάς του Βαμβακιού, προσέγγισε τον Dior με σκοπό να τον αναλάβει αλλά τελικά πείστηκε στην ανάγκη της δημιουργίας ενός νέου οίκου μόδας.
Ο οίκος Ντιόρ απασχολούσε 85 άτομα και ήταν διακοσμημένος στα αγαπημένα του χρώματα, λευκό και γκρι.
Η πρώτη του κολεξιόν παρουσιάζεται στις 12 Φεβρουαρίου 1947 και αποτελείται από 90 δημιουργίες φορεμένες από 6 μοντέλα. Η γραμμή του 1947, με τις φαρδιές φούστες και τη στενή μέση, προκάλεσε παγκόσμια αίσθηση και χαρακτηρίστηκε «New Look». Η αισθητική του, αναβίωσε την υψηλή ραπτική του Παρισιού, που είχε παρακμάσει στη διάρκεια του πολέμου. Το 1949 τα τρία τέταρτα των εξαγωγών της Γαλλίας έφεραν το όνομά του. Καθιέρωσε μεταξύ άλλων της γραμμές Tulip, Η, Α και Υ. Πέθανε σε ηλικία μόλις 52 ετών από καρδιακή προσβολή.
1994 Ραούλ Τζούλια, φέυγει στα 54 ο Πορτορικανός ηθοποιός που γνωρίσαμε στην ταινία «Το φιλί της Γυναίκας-αράχνης», θαυμάσαμε ως Ωνάση και λατρέψαμε στο ρόλο του πατέρα στην «Οικογένεια Άνταμς».
Το 1994, ενώ γύριζε την τηλεταινία The Burning Season στο Μεξικό, έπαθε τροφική δηλητηρίαση από σούσι. Επειδή είχε χειρουργηθεί λίγους μήνες νωρίτερα για καρκίνο του στομάχου, μεταφέρθηκε αεροπορικώς στο Λος `Αντζελες. Συνήλθε και επέστρεψε στα γυρίσματα. Λίγους μήνες αργότερα, καταφεύγει στο νοσοκομείο με πόνο στο στομάχι. εκεί παθαίνει εγκεφαλικό επεισόδιο, πέφτει σε κώμα και 4 ημέρες αργότερα πεθαίνει εξαιτίας επιπλοκών.
Για την ερμηνεία του δολοφονηθέντος Βραζιλιάνου οικολόγου-ακτιβιστή Τσίκο Μέντες στην ταινία The Burning Season, ο Τζούλια τιμήθηκε μεταθανατίως με 4 βραβεία: Χρυσής Σφαίρας, Screen Actors Guild Award, Cable Ace Award και Βραβείο Έμμυ.
1995 Δημήτρης Μαρούδας, Έλληνας δημοσιογράφος και πολιτικός
Comments are closed.