Παγκόσμια Ημέρα Πνευματικής Ιδιοκτησίας (κατά του clopyright!) αλλά και Purple Day, ημέρα ενημέρωσης για την επιληψία.
Την ιδέα για την Μωβ Ημέρα είχε μια 9χρονη Καναδή, η Cassidy Megan που έπασχε από επιληψία. Γιορτάστηκε πρώτη φορά το 2008 και το 2020 φιλοξενήθηκε στο Walt Disney World στη Φλόριντα.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
1822 Τίθεται σε ισχύ ο πρώτος φορολογικός νόμος των επαναστατημένων Ελλήνων, με την επιβολή της δεκάτης επί των καρπών.
1825 Ο Ιμπραήμ, με 11.000 πεζούς και 800 ιππείς, κυριεύει τη Σφακτηρία, την οποία υπεράσπιζαν μόνον 1.500 Έλληνες. Πέφτουν μαχόμενοι ο υπουργός Στρατιωτικών Αναγνωσταράς και ο φιλέλληνας Σανταρόζα, μαζί με άλλους 350 Έλληνες
1831 Δημοσιεύεται ο πρώτος νόμος περί Τύπου στην Ελλάδα, που εγείρει θύελλα διαμαρτυριών κατά του κυβερνήτη, Ιωάννη Καποδίστρια.
1877 Ανακαλύπτεται στην Ολυμπία από Γερμανούς αρχαιολόγους ο Ερμής του Πραξιτέλη.
1902 Η Manchester United βαφτίζεται με το σημερινό της όνομα αντικαθιστώντας το «Νιούτον Χιθ», δανεισμένο από το όνομα ενός ανατολικού προαστίου του Manchester.
1903 Ιδρύεται ο ποδοσφαιρικός σύλλογος Ατλέτικο Μαδρίτης από Βάσκους φοιτητές, μέλη της Αθλέτικ Μπιλμπάο.
1926 Ιδρύεται και επισήμως ο ΠΑΟΚ, με την έγκριση του καταστατικού του από το Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης.
1930 Με πρόταση του νέου υπουργού Παιδείας, Γεωργίου Παπανδρέου, ψηφίζεται ο νόμος περί ίδρυσης Εθνικού Θεάτρου στην Αθήνα.
1933 Στην Ελλάδα, καθιερώνεται η δικαστική τήβεννος για τους εφέτες και αρεοπαγίτες, κατά την ώρα της άσκησης του λειτουργήματός τους.
1933 Συστήνεται η Γκεστάπο, η επίσημη Μυστική Αστυνομία της ναζιστικής Γερμανίας.
1937 Η Γερμανική Πολεμική Αεροπορία βομβαρδίζει και καταστρέφει τη βασκική πόλη της Γκουέρνικα στην Ισπανία. Ο Πάμπλο Πικάσο εμπνέεται τον πίνακά του «Γκουέρνικα».
1944 Ανασχηματίζεται η εξόριστη ελληνική κυβέρνηση στο Κάιρο. Πρωθυπουργός ορκίζεται ο Γεώργιος Παπανδρέου, με αντιπρόεδρο τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.
1962 Το διαστημικό σκάφος «Ranger 4» της NASA συντρίβεται στη Σελήνη.
1986 Σημειώνεται το πιο διάσημο πυρηνικό ατύχημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Μια έκρηξη και πυρκαγιά στον αντιδραστήρα Νο 4 του εργοστασίου οδηγεί σε περιστατικό της μέγιστης βαθμίδας της κλίμακας των πυρηνικών ατυχημάτων, με δεκάδες θανάτους να σχετίζονται άμεσα με αυτό και πολλούς περισσότερους από τη ραδιενέργεια που απελευθερώθηκε. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι σε Ουκρανία, Ρωσία και Λευκορωσία εκτίθενται στη ραδιενέργεια, από την οποία μολύνεται έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ενώ πολλές χιλιάδες άνθρωποι αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
1987 Ιδρύεται η Ελληνική Αριστερά-ΕΑΡ και γενικός γραμματέας του νέου κόμματος αναλαμβάνει ο Λεωνίδας Κύρκος.
1994 Διεξάγονται οι πρώτες πολυφυλετικές εκλογές στη Νότιο Αφρική.
1996 Η ελληνική Βουλή ψηφίζει νόμο για την καθιέρωση της 24ης Απριλίου ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Αρμενίων από την Τουρκία.
2001 Μεγάλες κινητοποιήσεις διοργανώνονται εναντίον του προτεινόμενου σχεδίου της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το «Σχέδιο Γιαννίτση», με το οποίο επιχειρείται αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, ομαδοποίηση ταμείων, επανεξέταση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων και επανεξέταση των κοινωνικών πόρων με προοπτική κατάργησής τους.
2002 Ο Γερμανός μαθητής Ρόμπερτ Στάινχάουζερ μπαίνει οπλισμένος στο σχολείο του στο Έρφουρτ και σκοτώνει 16 άτομα πριν αυτοκτονήσει.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
121 Μάρκος Αυρήλιος, σπουδαίος Ρωμαίος αυτοκράτορας γνωστός για τα επιτυχημένα, φιλοσοφημένα του αποφθέγματα
1798 Ευγένιος Ντελακρουά, Γάλλος ζωγράφος που εμπνεύστηκε από την Ελληνική Επανάσταση και φιλοτέχνησε τα αριστουργήματα «Η Σφαγή της Χίου», «Έφιππος Έλληνας αγωνιστής», «Η Ελλάδα στα ερείπια του Μεσολογγίου» και «Η Μάχη του Γκιαούρη με τον Πασά».
1812 Άλφρεντ Κρουπ, Γερμανός βιομήχανοςερμανός βιομήχανος και εφευρέτης. Ένα από τα επιτεύγματά του ήταν η κατασκευή τροχών τραίνου από ενιαίο ατσάλι. Ήταν ο μεγαλύτερος κατασκευαστής πολεμικών όπλων της εποχής του και γι’ αυτό ονομαζόταν Βασιλιάς των Κανονιών
1879 Όουεν Γουίλανς Ρίτσαρντσον, Άγγλος φυσικός, οποίος το 1928 πήρε το βραβείο Νόμπελ Φυσικής.
1886 Μα Ρέινι, Αμερικανίδα τραγουδίστρια των μπλουζ που έχει χαρακτηριστεί «μητέρα» του είδους.
1894 Ρούντολφ Ες, Γερμανός πολιτικός
1900 Τσαρλς Ρίχτερ, Αμερικανός σεισμολόγος, γνωστός για τη δημιουργία της κλίμακας Ρίχτερ για τη μέτρηση του μεγέθους των σεισμών.
1904 Ξενοφών Ζολώτας, Έλληνας οικονομολόγος και πολιτικός
1907 Ηλίας Τσιριμώκος, Έλληνας πολιτικός, εξάδελφος του συγγραφέα αστυνομικών μυθιστορημάτων Γιάννη Μαρή, τον οποίο πρόσφατα απαξίωσε ο Αλέξης Τσίπρας.
1958 Γιώργος Κωστίκος, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1959 Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Έλληνας τραγουδοποιός που συνδυάζει στοιχεία ροκ, λαϊκής και ελληνικής παραδοσιακής μουσικής.
1960 Roger Taylor, Άγγλος μουσικός των Duran Duran, του γκρουπ που πούλησε πάνω από 100.000.000 δίσκους παγκοσμίως.
1963 Τζετ Λι, Κινέζος αθλητής πολεμικών τεχνών και ηθοποιός
1980 Τσάνινγκ Τέιτουμ, Αμερικανός ηθοποιός, που έχει εμφανιστεί σε πολλές εμπορικές επιτυχίες του Χόλυγουντ. Το περιοδικό Time τον ανέδειξε ως έναν από τους 100 ανθρώπους με τη μεγαλύτερη επιρροή στον κόσμο το 2022.
1994 Ντανιίλ Κβίατ, Ρώσος οδηγός αγώνων
ΘANATOI
1865 Τζον Γουίλκς Μπουθ, Αμερικανός ηθοποιός, δολοφόνος του Αβραάμ Λίνκολν
1891 Κωνσταντίνος Παπαρρηγόπουλος, Έλληνας ιστορικός, που χαρακτηρίζεται από τους σύγχρονους ιστορικούς ως ο «πατέρας» της ελληνικής ιστοριογραφίας.
1910 Μπιέρνστιερνε Μπιέρνσον, Νορβηγός συγγραφέας, βραβευμένος με το Νόμπελ Λογοτεχνίας του 1903.
1986 Μπρόντερικ Κρόφορντ, Αμερικανός ηθοποιός, βραβευμένος με Όσκαρ Α’ Ανδρικού Ρόλου για την ταινία του 1949 «Όλοι οι Άνθρωποι του Βασιλιά».
1989 Λουσίλ Μπολ, Αμερικανίδα κωμικός, μία από τις πλέον δημοφιλείς στις ΗΠΑ και με τη μεγαλύτερη σε διάρκεια καριέρα. Προτάθηκε για τα Βραβεία Έμμυ δεκατρείς φορές και το κέρδισε τέσσερις.
2017 Τζόναθαν Ντέμι, Αμερικανός σκηνοθέτης. Αποκορύφωμα της καριέρας του ήταν το Όσκαρ Σκηνοθεσίας που κέρδισε το 1991, για την ταινία του «Η Σιωπή των Αμνών».
1952 Αντώνιος Μαγκάκης, Έλληνας πολιτικός
1988 Δημήτριος Θ. Γρίβας, Έλληνας στρατιωτικός και πολιτικός
1989 Νίκος Σβορώνος, Έλληνας ιστορικός
Comments are closed.