Διεθνής Ημέρα Πολικής Αρκούδας, της βασίλισσας του Αρκτικού κύκλου που πλέον απειλείται καθώς το λιώσιμο των πάγων την αφήνει χωρίς καταφύγιο. και τροφή καθώς το φυσικό τους περιβάλλον καταστρέφεται…
Το 2008 μπήκε στη λίστα με τα απειλούμενα προς εξαφάνιση είδη και το 2011 καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα για την προστασία της.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
272 Μέγας Κωνσταντίνος, ο Κωνσταντίνος Α’ ήταν Ρωμαίος Αυτοκράτορας. Η μητέρα του, Ελένη, ήταν Ελληνίδα Μικρασιάτισσα, με καταγωγή από την πόλη Δρέπανο στη Βιθυνία της Μικράς Ασίας. Ο πατέρας του έγινε Καίσαρας και αναπληρωτής αυτοκράτορα στη Δύση το 293. Ο Κωνσταντίνος έγινε χιλίαρχος των αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Γαλέριου.
Μετά τον θάνατο του πατέρα του, το 306, αναγνωρίστηκε ως Αυτοκράτορας και αναδείχθηκε νικητής σε μία σειρά εμφυλίων πολέμων εναντίον των αυτοκρατόρων Μαξέντιου και Λικίνιου για να γίνει ο μοναδικός ηγέτης Δύσης και Ανατολής από το 324.
Ως Αυτοκράτορας, ο Κωνσταντίνος θέσπισε πληθώρα διοικητικών, οικονομικών, κοινωνικών και στρατιωτικών μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της αυτοκρατορίας. Αναδιάρθρωσε τις κυβερνητικές αρχές και για την καταπολέμηση του πληθωρισμού εισήγαγε τον σόλιδο, ένα νέο χρυσό νόμισμα που έγινε το πρότυπο για τα βυζαντινά και ευρωπαϊκά νομίσματα για περισσότερα από χίλια χρόνια. Ο ρωμαϊκός στρατός αναδιοργανώθηκε ώστε να αποτελείται από κινητές μονάδες πεζικού και μονάδες φρουρών ικανές να αντιμετωπίσουν εσωτερικές απειλές και εισβολές. Η θητεία του Κωνσταντίνου συνοδεύτηκε από επιτυχείς εκστρατείες εναντίον των φυλών στα ρωμαϊκά σύνορα, τους Φράγκους, τους Αλαμάνιους, τους Γότθους και τους Σαρμάτες, ακόμη και από την επαναπροσάρτηση των εδαφών που έχασαν οι προκάτοχοί του.
Ο Κωνσταντίνος ήταν ο πρώτος Ρωμαίος αυτοκράτορας που μεταστράφηκε στον Χριστιανισμό. Αν και έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του ως παγανιστής, εγκολπώθηκε τη χριστιανική πίστη λίγο πριν τον θάνατό του, στις 22 Μαϊου 337, βαπτιζόμενος από τον Ευσέβιο της Καισαρείας.
Διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στο Διάταγμα των Μεδιολάνων με το οποίο οι Χριστιανοί και οι πιστοί άλλων θρησκειών είχαν πλήρη ελευθερία να τελούν τις θρησκευτικές τους δοξασίες και συγκάλεσε την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο κατά την οποία θεσπίστηκε το Σύμβολο της Πίστεως. Ο Ναός της Αναστάσεως χτίστηκε με εντολή του, στην περιοχή του τάφου του Ιησού στα Ιεροσόλυμα.
380 Ο αυτοκράτορας του Βυζαντίου Μέγας Θεοδόσιος, με διάταγμα αναγνωρίζει τον χριστιανισμό ως επίσημη θρησκεία του ρωμαϊκού κράτους.
1812 Ο ποιητής Λόρδος Βύρων δίνει την πρώτη ομιλία του ως μέλος της Βουλής των Λόρδων, υπερασπίζοντας τις βίαιες αντιδράσεις ενάντια στη βιομηχανοποίηση.
1869 Εγκαινιάζεται ο ατμοκίνητος αστικός σιδηρόδρομος Αθήνας – Πειραιά, με την επωνυμία ΣΑΠ Α.Ε., ο σημερινός ΗΣΑΠ. Επιβάτες στο πρώτο δρομολόγιο είναι η βασίλισσα Όλγα, ο πρωθυπουργός Αλέξανδρος Ζαΐμης, υπουργοί, στρατιωτικοί, διπλωμάτες και άλλοι επίσημοι.
1900 Στη Γερμανία, 18 νεαροί ιδρύουν στο εστιατόριο «Γκιζέλα» του Μονάχου την ποδοσφαιρική ομάδα Μπάγερν.
1900 Στη Μεγάλη Βρετανία, ιδρύεται το Εργατικό Κόμμα, από τα εργατικά συνδικάτα και αριστερούς πολιτικούς φορείς.
1922 Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ επικυρώνει ομόφωνα την παραχώρηση του δικαιώματος ψήφου στις γυναίκες.
1933 Η φωτιά στη γερμανική Βουλή, λίγες μέρες πριν από τις γερμανικές εκλογές, «φορτώθηκε» από τους Ναζί στους κομμουνιστές και ο Χίτλερ βρήκε την ευκαιρία να κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης, να αναστείλει τα πολιτικά δικαιώματα, να κλείσει τον αντιπολιτευτικό Τύπο και να θέσει εκτός νόμου τα πολιτικά κόμματα. Η προβοκάτσια του Ράιχσταγκ αποκαλύφθηκε στη δίκη, ενώ ένας διανοητικά καθυστερημένος Ολλανδός εκτελέστηκε ως αυτουργός. Όμως, ήδη ο Αδόλφος Χίτλερ είχε εκλεγεί καγκελάριος.
1953 Αρχίζουν στο Λονδίνο, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας, οι συζητήσεις για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους. Η σχετική συμφωνία θα υπογραφεί στις 8 Αυγούστου.
1966 Από το τριώροφο κτίριο της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού στο Πεδίον του Άρεως εκπέμπει για πρώτη φορά η Τηλεόραση Ενόπλων Δυνάμεων, Η μετέπειτα ΥΕΝΕΔ, με ένα πρόγραμμα που ξεκινά στις 19:00 και λήγει στις 21:10.
1989 Στη Δανία, το σύμφωνο συμβίωσης περιλαμβάνει και τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια.
1991 Η Αλέκα Παπαρήγα εκλέγεται γενική γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Για πρώτη φορά από την ίδρυσή του, το Κομμουνιστικό Κόμμα τοποθετεί μία γυναίκα στην ηγεσία του. Λαμβάνει 57 ψήφους, έναντι 53 που συγκέντρωσε ο Γιάννης Δραγασάκης, τον οποίο υποστήριξε η λεγόμενη «ανανεωτική» πτέρυγα.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1711 Κωνσταντίνος Μαυροκορδάτος, ηγεμόνας της Βλαχίας και της Μολδαβίας
1902 Τζον Στάινμπεκ, Αμερικανός συγγραφέας
1910 Γκένριχ Κασπαριάν, Αρμένιος σκακιστής
1930 Τζόαν Γούντγουορντ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1932 Ελίζαμπεθ Τέϊλορ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1943 Τάσος Μπουγάς, Έλληνας τραγουδιστής
1948 Στάθης Ψάλτης, Έλληνας ηθοποιός
1961 Τζέιμς Ουόρθι, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
1965 Παναγιώτης Ποικιλίδης, Έλληνας αθλητής της πάλης
1980 Τσέλσι Βικτώρια Κλίντον, Αμερικανίδα συγγραφέας και ακτιβίστρια για την παγκόσμια υγεία, η μοναχοκόρη του πρώην Προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον και της Χίλαρι Κλίντον, πρώην Υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και υποψήφιας για τις προεδρικές εκλογές το 2016.
Εργάστηκε ως ειδική ανταποκρίτρια για το NBC News από το 2011 έως το 2014 και πλέον ηγείται του Ιδρύματος Κλίντον και της Παγκόσμιας Πρωτοβουλίας Κλίντον.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1887 Αλεξάντρ Μποροντίν, Ρώσος συνθέτης
1936 Ιβάν Πάβλοφ, Ρώσος φυσιολόγος, γνωστός από το πείραμά του με σκυλιά.
1941 Λουίζα Ριανκούρ, Γαλλίδα κόμισσα, φιλέλληνας που έζησε στην Αθήνα και ένας δρόμος φέρει το όνομά της
1943 Κωστής Παλαμάς, ο γεννημένος στις 13 Ιανουαρίου 1859 στην Πάτρα, ποιητής, πεζογράφος, θεατρικός συγγραφέας, ιστορικός και κριτικός της λογοτεχνίας, θεωρείται ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες λογοτέχνες για την εξέλιξη και ανανέωση της νεοελληνικής ποίησης.
Όταν ήταν 6 ετών έχασε και τους δύο γονείς του μέσα σε 40 ημέρες και μεγάλωσε με τον εκπαιδευτικό θείο του στο Μεσολόγγι. Σπούδασε Νομική στην Αθήνα αλλά την εγκατέλειψε για την λογοτεχνία. Δημοσιεύει σε εφημερίδες και περιοδικά διάφορα ποιήματα, φιλολογικά άρθρα, κριτικές και χρονογραφήματα. Από το 1898 εκείνος και οι δύο φίλοι και συμφοιτητές του Νίκος Καμπάς (με τον οποίο μοιραζόταν το ίδιο δωμάτιο) και Γεώργιος Δροσίνης άρχισαν να συνεργάζονται με τις πολιτικές-σατιρικές εφημερίδες «Ραμπαγάς» και «Μη Χάνεσαι».
Το 1886 δημοσιεύτηκε η πρώτη του ποιητική συλλογή «Τραγούδια της Πατρίδος μου» στη δημοτική γλώσσα, η οποία εναρμονίζεται απόλυτα με το κλίμα της Νέας Αθηναϊκής Σχολής. Το 1887 παντρεύτηκε τη συμπατριώτισσά του Μαρία Βάλβη. Το 1889 δημοσιεύτηκε ο «Ύμνος εις την Αθηνάν», αφιερωμένος στη γυναίκα του, για τον οποίο βραβεύτηκε στον Φιλαδέλφειο ποιητικό διαγωνισμό την ίδια χρονιά. Ένδειξη της καθιέρωσής του ως ποιητή ήταν η ανάθεση της σύνθεσης του Ύμνου των Ολυμπιακών Αγώνων, το 1896.
Το 1898, μετά το θάνατο του γιου του Άλκη σε ηλικία τεσσάρων ετών, δημοσίευσε την ποιητική σύνθεση «Ο Τάφος». Το 1897 διορίστηκε γενικός γραμματέας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και άρχισε να δημοσιεύει τις σημαντικότερες ποιητικές του συλλογές και συνθέσεις, όπως οι Ίαμβοι και Ανάπαιστοι , Ασάλευτη Ζωή, Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου, Η Φλογέρα του Βασιλιά. Το 1918 του απονεμήθηκε το Εθνικό Αριστείο Γραμμάτων και Τεχνών, ενώ από το 1926 αποτέλεσε βασικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών, της οποίας έγινε πρόεδρος το 1930.
Κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940, ο Κωστής Παλαμάς, μαζί με άλλους Έλληνες λογίους, προσυπέγραψε την έκκληση των Ελλήνων Διανοουμένων προς τους διανοούμενους ολόκληρου του κόσμου, με την οποία αφενός μεν καυτηριάζονταν η κακόβουλη ιταλική επίθεση, αφετέρου δε, διέγειρε την παγκόσμια κοινή γνώμη σε επανάσταση συνειδήσεων για κοινό νέο πνευματικό Μαραθώνα.
Πέθανε σε βαθιά γεράματα στις 27 Φεβρουαρίου του 1943 έπειτα από σοβαρή ασθένεια, 40 ημέρες μετά το θάνατο της συζύγου του (ακριβώς όπως οι γονείς του!) τον οποίο του είχαν αποκρύψει επειδή και η δική του υγεία ήταν σε κρίσιμη κατάσταση.
Ο γιος του Λέανδρος, σύμφωνα με τη μαρτυρία του Κωνσταντίνου Τσάτσου δεν επιθυμούσε η κηδεία του πατέρα του να πάρει εθνοπατριωτική διάσταση, επειδή φοβόταν πως οι Ιταλικές αρχές κατοχής θα του στερούσαν το διαβατήριό του. Η κηδεία του ποιητή έμεινε ιστορική, καθώς μπροστά σε έκπληκτους Γερμανούς κατακτητές, χιλιάδες κόσμος τον συνόδευσαν στην τελευταία του κατοικία, στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών, ψάλλοντας τον Εθνικό Ύμνο.
Η οικία του Παλαμά στην Πάτρα σώζεται ως σήμερα στην οδό Κορίνθου 241, στο κέντρο της πόλης. Τρία χρόνια πριν τη γέννηση του Παλαμά στο ίδιο σπίτι γεννήθηκε η μεγάλη Ιταλίδα πεζογράφος Ματθίλδη Σεράο.
Ήταν υποψήφιος για το Βραβείο Νόμπελ Λογοτεχνίας 14 φορές! Ανάμεσα σε αυτούς που πρότειναν τον Παλαμά για το βραβείο υπήρξε και ο νικητής του 1916 Καρλ Γκούσταφ Βέρνερ φον Χάιντενσταμ, ο οποίος πρότεινε τον Παλαμά τρεις φορές!
1952 Θεόδωρος Πάγκαλος, Έλληνας στρατιωτικός
2000 Γιώργος Χειμωνάς, Έλληνας συγγραφέας
2011 Νετσμετίν Ερμπακάν, Τούρκος πολιτικός
2015 Λέοναρντ Νίμοϊ, Αμερικανός ηθοποιός, o αγαπημένος Mr. Spock του Enterprise.
2015 Ίων Βορρές, Έλληνας συλλέκτης Τέχνης
Comments are closed.