Όπως κάθε τέταρτη Κυριακή του Ιουλίου είναι Ημέρα της Θείας, από το 2009 που καθιέρωσε τη γιορτή η Melanie Notkin, για τον ακαταμάχητο συνδυασμό μεγάλης φίλης και δεύτερης μητέρας!
Είναι και Παγκόσμια Ημέρα Ηπατίτιδας, της «βουβής» αρρώστιας από την οποία πάσχουν χωρίς να το γνωρίζουν 9 στους 10 ανθρώπους σε όλον τον κόσμο.
Υπάρχουν 5 τύποι ηπατίτιδας. Η Β και η Γ γίνονται χρόνιες σε 290.000.000 ανθρώπους παγκοσμίως και η βασική αιτία για κίρρωση του ήπατος και καρκίνο. Το 2010 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας καθιέρωσε την ημέρα για να εξαλείψει, με ορίζοντα χρονικό το 2030, την ύπουλη ασθένεια.
Βότανα και τροφές όπως τα λεμόνια, τα παντζάρια (ρίζα και φύλλα), ο κουρκουμάς, το σκόρδο, τα αβοκάντο, οι αγκινάρες τα μήλα, τα μπρόκολα, το λάχανο και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά kale και collards, καθαρίζουν με φυσικό τρόπο το ήπαρ και μας προφυλλάσσουν.
ΓΕΓΟΝΟΤΑ
586 Ο σερ Φράνσις Ντρέικ φέρνει στην Ευρώπη την πατάτα, από την Κολομβία.
1858 Τα δαχτυλικά αποτυπώματα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά για την ταυτοποίηση ενός προσώπου από τον Γουίλιαμ Χέρσελ, έναν Άγγλο δημόσιο υπάλληλο στην Ινδία.
1900 Ο Λουίς Λάσινγκ δημιουργεί στο Κονέκτικατ ένα σάντουιτς, που το ονομάζει χάμπουργκερ.
1913 Με τη Συνθήκη του Βουκουρεστίου, που υπογράφουν οι Ελλάδα, Σερβία, Μαυροβούνιο, Ρουμανία και η Βουλγαρία, λήγει ο Β’ Βαλκανικός Πόλεμος.
1914 Η Αυστροουγγαρία κηρύσσει πόλεμο εναντίον της Σερβίας, μετά τη δολοφονία του αρχιδούκα της Αυστρίας, Φραγκίσκου Φερδινάρδου, πυροδοτώντας τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.
1920 Ο Ελευθέριος Βενιζέλος υπογράφει τη Συνθήκη των Σεβρών, συνθήκη ειρήνης ανάμεσα στην Τουρκική κυβέρνηση και τους συμμάχους της Αντάντ. Η Τουρκία χάνει τα αραβικά της εδάφη, την Ανατολική Θράκη και μεγάλες περιοχές της δυτικής, της βόρειας και της νότιας Μικράς Ασίας.
1928 Τελετή έναρξης των 9ων Ολυμπιακών Αγώνων του Άμστερνταμ, σε μια διοργάνωση όπου επανεμφανίζονται μετά από 10 χρόνια αποκλεισμού η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Βουλγαρία. Επίσης, για πρώτη φορά ανάβει η Ολυμπιακή Φλόγα.
1929 Υπογράφεται από 48 χώρες η Συνθήκη της Γενεύης, που ρυθμίζει τον τρόπο μεταχείρισης των αιχμαλώτων πολέμου.
1945 Στη Νέα Υόρκη, αμερικανικό βομβαρδιστικό B-25 Mitchell προσκρούει λόγω ομίχλης στον 79ο όροφο του Empire State Building, σκοτώνοντας 14 ανθρώπους και τραυματίζοντας άλλους 26.
1948 Μία ημέρα πριν από την τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Λονδίνου, διοργανώνονται αγώνες για βετεράνους αθλητές – θύματα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, με πρωτοβουλία του σερ Λούτβιγκ Γκούτμαν. Οι αγώνες αυτοί θα αποτελέσουν το προοίμιο των Παραολυμπιακών Αγώνων, που θα γίνουν για πρώτη φορά το 1960 στη Ρώμη.
1959 Γίνεται δεκτή κατ’ αρχήν η αίτηση της Ελλάδας για την είσοδό της στην ΕΟΚ.
1973 Το ψευδοδημοψήφισμα που οργανώνει η Χούντα καταργεί τη μοναρχία με ποσοστό 78,4% και κηρύσσει Προεδρική Δημοκρατία με πρόεδρο τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο.
1996 H Ελλάδα κατακτά δύο χρυσά μετάλλια στους Ολυμπιακούς της Ατλάντα. Ο Ιωάννης Μελισσανίδης κερδίζει το χρυσό, με 9.85, στις ασκήσεις εδάφους της ενόργανης γυμναστικής και ο Κάχι Καχιασβίλι κατακτά το χρυσό στην άρση βαρών στα 99 κιλά, σηκώνοντας 185 κιλά στο αρασέ, 235 κιλά στο ζετέ (παγκόσμιο ρεκόρ) και 420 κιλά στο σύνολο.
1998 Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διατάσσει την Τουρκία να καταβάλει αποζημίωση στην Ελληνοκύπρια Τιτίνα Λοϊζίδου για τη δημευμένη περιουσία της στα Κατεχόμενα.
2001 Ο Αυστραλός Ίαν Θορπ γίνεται ο πρώτος κολυμβητής που κερδίζει έξι χρυσά μετάλλια σε ένα παγκόσμιο πρωτάθλημα.
2005 Η οργάνωση «Ιρλανδικός Δημοκρατικός Στρατός» ανακοινώνει τον τερματισμό του ένοπλου αγώνα εναντίον της βρετανικής παρουσίας στη Βόρειο Ιρλανδία, ύστερα από 36 χρόνια δράσης.
ΓΕΝΝΗΣΕΙΣ
1836 Εμμανουήλ Ροΐδης, Έλληνας συγγραφέας και λόγιος
1907 Ερλ Τάπερ, Αμερικανός εφευρέτης και επιχειρηματίας, πέθανε το 1983 αφήνοντας στις κουζίνες των μαμάδων όλου του κόσμου τα αεροστεγώς κλεινόμενα πλαστικά δοχεία αποθήκευσης τροφίμων, που φέρουν το όνομά του.
Κατασκεύασε και αντιασφυξιογόνες μάσκες, οι οποίες χρησιμοποιήθηκαν στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Ίδρυσε την Tupperware Plastics Company το 1938. Γύρω στο 1948, ένωσε τις δυνάμεις του με την Μπράουνι Γουάιζ, η οποία τον έπεισε τον να αποσύρει τα πλαστικά από τα καταστήματα λιανικής και να τα διαθέτει κατ’ οίκον. Σύντομα τα «τάπερ πάρτυ» έγιναν δημοφιλή στις ΗΠΑ αλλά και στο εξωτερικό. Ο εφευρέτης αγόρασε ένα νησί στην Κεντρική Αμερική και έζησε εκεί, αφού πούλησε την εταιρία του! Ένα χρόνο μετά το θάνατό του, έληξε το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας που είχε για την εφεύρεση των πλαστικών τάπερ.
1929 Τζάκι Μπουβιέ Κένεντι Ωνάση, πρώτη κυρία των ΗΠΑ, κόρη πλούσιου χρηματιστή. Παντρεύτηκε τον 35ο πρόεδρο Τζον Φ. Κέννεντι στις 12 Σεπτεμβρίου 1953 και τον Έλληνα μεγιστάνα Αριστοτέλη Ωνάση, στον Σκορπιό στις 20 Οκτωβρίου 1968, τέσσερις μήνες μετά την δολοφονία του κουνιάδου της Ρόμπερτ Κέννεντι.
Το Δεκέμβριο του 1993, οι γιατροί της ανακοίνωσαν ότι πάσχει από καρκίνο στους λεμφαδένες. Πέθανε το βράδυ της 19ης Μαΐου 1994 στο διαμέρισμά της στο Μανχάταν.
1943 Ρίτσαρντ Ράιτ, Άγγλος μουσικός, ιδρυτικό μέλος των θρυλικών Pink Floyd. Πέθανε άωρα στις 15 Σεπτεμβρίου 2008 από καρκίνο.
1951 Σαντιάγκο Καλατράβα, Ισπανός αρχιτέκτονας
1954 Στιβ Μορς, Αμερικανός μουσικός, ο μακροβιότερος κιθαρίστας των Deep Purple.
1954 Ούγκο Τσάβες, Βενεζουελανός πολιτικός
1971 Αντρέι Κράβαρικ, Έλληνας βολεϊμπολίστας
1974 Αλέξης Τσίπρας, Έλληνας πολιτικός, βουλευτής και πρώην πρόεδρος του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς – Προοδευτική Συμμαχία. Διετέλεσε δύο φορές πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας, από τον Ιανουάριο ως τον Αύγουστο του 2015 και από τον Σεπτέμβριο του 2015 μέχρι τον Ιούλιο του 2019.
Γεννήθηκε στην Αθήνα και είναι γιος του Παύλου Τσίπρα, πολιτικού μηχανικού και ιδιοκτήτη των κατασκευαστικών εταιρειών Ηρακλής ΑΤΕ, μαζί με τον αδελφό του, Ηρακλή και «ΑΤΕ Τσίπρας».
Έχει καταγωγή από το Αθαμάνιο Άρτας και την Ελευθερούπολη. Έχει προσφυγική καταγωγή από τη μητέρα του από τον Αρτεσκό Ανατολικής Θράκης. Πρώτος του ξάδελφος είναι ο Γιώργος Τσίπρας, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην διευθυντής του πρωθυπουργικού Οικονομικού Γραφείου την περίοδο 2017-2019.
Αποφοίτησε από το Πολυκλαδικό Λύκειο Αμπελοκήπων. Σπούδασε στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στη σχολή Πολιτικών Μηχανικών απ’ όπου αποφοίτησε το 2000. Το 2003 ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό του στην Πολεοδομία-Χωροταξία.
Από μικρή ηλικία εντάχθηκε στο χώρο της Αριστεράς, καθώς οργανώθηκε στην ΚΝΕ το 1988. Συμμετείχε στην ομάδα μαθητών που συνομιλούσε με την κυβέρνηση Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων του 1990-91. Αποχώρησε από την ΚΝΕ το 1991. Ως φοιτητής συμμετείχε στην ίδρυση της παράταξης Εγκέλαδος. Την περίοδο 1999-2003 ήταν γραμματέας της Νεολαίας του Συνασπισμού.
Η πρώτη του κίνηση μετά την ορκωμοσία του, ως Πρωθυπουργός, ήταν η απότιση φόρου τιμής στους 200 εκτελεσθέντες στο σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Τον Απρίλιο του 2015 συμπεριλήφθηκε στον ετήσιο κατάλογο του ειδησεογραφικού περιοδικού Time με τις 100 προσωπικότητες με τη μεγαλύτερη επιρροή διεθνώς. Το 2017, το περιοδικό Time τοποθέτησε τον Αλέξη Τσίπρα σε λίστα με τους πέντε λιγότερο δημοφιλείς αρχηγούς, ανάμεσά τους και ο Ντόναλντ Τραμπ.
Συζεί με την Περιστέρα Μπαζιάνα, με σύμφωνο ελεύθερης συμβίωσης και έχουν αποκτήσει δύο γιους. Στο παρελθόν, έχει δηλώσει άθεος και δεν έχει τελέσει θρησκευτική βάπτιση για τα παιδιά του. Κατά την ανάληψη της πρωθυπουργίας έδωσε πολιτικό όρκο, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος Πρωθυπουργός της Ελλάδας που δεν έδωσε θρησκευτικό όρκο. Είναι υποστηρικτής του Παναθηναϊκού.
ΘΑΝΑΤΟΙ
1655 Σιρανό ντε Μπερζεράκ, Γάλλος λογοτέχνης
1741 Αντόνιο Βιβάλντι, Ιταλός μουσουργός
1750 Γιόχαν Σεμπάστιαν Μπαχ, Γερμανός μουσουργός
1794 Μαξιμιλιανός Ροβεσπιέρος, Γάλλος δικηγόρος και πολιτικός, δεσπόζουσα μορφή της Γαλλικής Επανάστασης του 1789. Ανέβηκε στην καρμανιόλα μαζί με τον αδελφό του Αυγουστίνο Ροβεσπιέρο.
Μετά την άλωση της Βαστίλης, έγινε μία από τις ηγετικές μορφές των Ιακωβίνων. Όταν κατέλαβαν την εξουσία το 1793, ο Ροβεσπιέρος έγινε ουσιαστικός αρχηγός της Γαλλίας. Ετέθη επικεφαλής της Κομμούνας και στη Συμβατική Εθνοσυνέλευση εισήλθε ως αντιπρόσωπος του λαού του Παρισιού. Ψήφισε υπέρ της θανάτωσης του Λουδοβίκου ΙΣΤ΄ και υπέρ της κατάργησης της Βασιλείας.
‘Εστειλε στη λαιμητόμο τους αντίπαλους Γιρονδίνους, τους Δάντες και τους Εμπερτιστές αλλά και αναρχικούς, κλέφτες, ύποπτους, άνδρες, γυναίκες, ακόμη και παιδιά, καταδικασθέντες με συνοπτικές διαδικασίες. Επί Ροβεσπιέρου επικρατούσε απόλυτη τρομοκρατία στη Γαλλία επί τρεις μήνες. Ήταν αυτός που καθιέρωσε το σύνθημα «Ελευθερία, Ισότητα, Αδερφότητα» Liberte, Egalite, Fraternite, τα 3 χρώματα της γαλλικής σημαίας.
1968 Ότο Χαν, Γερμανός πρωτοπόρος της ραδιοχημείας, βραβευμένος με Νόμπελ Χημείας. Θεωρείται ο πατέρας της πυρηνικής χημείας. Υπήρξε ενάντιος των εβραϊκών διώξεων του Γ’ Ράιχ και μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αναδείχθηκε σπουδαίος ακτιβιστής κατά της διάδοσης των πυρηνικών όπλων.
2002 Αγγελική Αναγνωστοπούλου, η τελευταία ηρωίδα της Εθνικής Αντίστασης. Τιμήθηκε με τα ανώτατα παράσημα αρκετών οργανισμών αλλά και του Ισραήλ και έσωσε εκατοντάδες Εβραίους από το ολοκαύτωμα των Ναζί. Πέθανε σε ηλικία 104 ετών.
2004 Φράνσις Κρικ, Άγγλος μοριακός βιολόγος, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανακάλυψη της δομής του μορίου του DNA σε συνεργασία με τον Τζέιμς Γουάτσον, το 1953. Για τη συνεισφορά τους αυτήν μοιράστηκαν το 1962 το Βραβείο Νόμπελ Ιατρικής με τον Μόρις Γουίλκινς.
Comments are closed.